Korrespondent om Huawei-anholdelse: »Det er vildt. Det kan blive eksplosivt mellem USA og Kina«

Det ryster det kinesiske styre, at Huawei-stifterens datter er blevet anholdt og kræves udleveret til USA, fortæller Berlingskes Kina-korrespondent Lene Winther. Anholdelsen kan forværre spændingerne i de to landes forhold.

Meng Wanzhou er blevet anholdt i Canada og kræves nu udleveret til USA. Her ses hun på en computerskærm i en Huawei-butik i Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ng Han Guan

I hemmelighed har de canadiske myndigheder arresteret datteren af verdens største teleudstyrsleverandør, kinesiske Huawei, efter en begæring fra de amerikanske myndigheder.

Meng Wanzhou – Huaweis finansdirektør og datter af stifteren Ren Zhengfei – kræves udleveret til USA som led i en efterforskning af, om Huawei har brudt et amerikansk forbud mod at sælge teleudstyr til Iran.

»Det er vildt,« siger Berlingskes Kina-korrespondent, Lene Winther, som har fulgt Huawei i flere år.

»Huawei er en af Kinas vigtigste internationale virksomheder, og i Kina bliver det her set som en markant eskalering af spændingerne med USA,« fortæller hun.

Anholdelsen kommer efter et år, hvor relationerne mellem Kina og USA gradvist er blevet værre og værre. Præsident Trump har lagt en aggressiv kurs over for Kina, og de to lande befinder sig i bitre stridigheder om handel, teknologi og sikkerhedspolitik.

Ved weekendens G20-topmøde i Buenos Aires blev Donald Trump og Xi Jinping ellers enige om at forsøge at løse den igangværende handelskrig. Men Huawei-sagen truer nu med at ødelægge de forsigtige tilnærmelser.

»Kinas udenrigsministerium har reageret skarpt allerede, og sagen vokser sig stor. Det her kan blive eksplosivt mellem USA og Kina,« siger Lene Winther.

Hun fortæller, at man ikke kan lægge sig ud med Huawei-toppen uden samtidig at lægge sig ud med den kinesiske regering.

»Huawei-ledelsen har personlige forbindelser langt ind i Kinas magtcentrum. De er virkeligt magtfulde mennesker,« siger Berlingskes Kina-korrespondent.

USA har ligesom en række andre vestlige lande længe været bekymret over at se Huaweis indtog på det internationale marked for smartphones og teleudstyr. Vestlige efterretningstjenester frygter, at Huawei giver Kinas militær og efterretningstjenester mulighed for at foretage overvågning og virksomhedsspionage i udlandet. Mistanken er blevet forstærket af, at Huaweis stifter og nuværende direktør, Ren Zhengfei, har en fortid i den kinesiske folkehær.

USA har selv forbudt teleselskaber at indkøbe Huawei-udstyr til det kommende 5G-supermobilnet. Også Australien og New Zealand har blokeret for Huaweis adgang til det nye netværk.

Huawei nægter at have nogen forbindelse til den kinesiske sikkerhedstjeneste og fastholder, at det er en privat virksomhed.

Den kinesiske ambassade i Ottawa har anmodet Canada om »omgående at rette sine fejl« og løslade Meng Wanzhou.

»Fra kinesisk side udtrykkes der klar modstand og stærk protest mod denne seriøse krænkelse af menneskerettighederne,« skriver ambassaden i en erklæring ifølge Financial Times.