USA går i kødet på den gængse verdensorden

Den amerikanske udenrigsminister efterlyser en ny liberal verdensorden forankret i demokratiske værdier. Til det formål skal man reformere alle gamle institutioner fra top til bund. Ellers er de overflødige.

Arkivfoto. Den amerikanske præsident, Donald Trump. Fold sammen
Læs mere
Foto: KENA BETANCUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden har set det komme længe. Et amerikansk opgør med de demokratiske institutioner, Vesten har kendt siden Anden Verdenskrig.

NATO, FN, Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og handelsorganisationen WTO. Ingen kommer til at gå fri af en reformproces uden sidestykke, hvis ellers USA fortsat skal støtte dem.

Og USA vil sætte sig i spidsen for reformprocessen for at sikre fremtiden for den liberale demokratiske orden, som er under stærkt pres fra ikkedemokratiske stater.

Institutionerne har historisk været de vestlige landes faste holdepunkter for at forsvare demokratiske værdier som menneskerettigheder og ytringsfrihed. Men det er de ifølge USA ikke længere. Derfor skal de tilbage på sporet.

Det var den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeos markante udlægning i Bruxelles i går forud for NATOs halvårlige udenrigsministermøde. Han skærpede den amerikanske præsident, Donald Trumps, »America First«-strategi og forklarede, hvorfor de vestlige lande også har en interesse i at sætte sig selv først over for lande som Kina.

For først gang blev der sat flere ord på det, USA vil. Pompeo gjorde det i sin sædvanlige stil og i modsætning  til sin politiske chef med stille og rolig stemmeføring.

Der var ingen trusler til europæerne om enten at følge trop eller se i øjnene, at USA går enegang. Men ingen i salen i Bruxelles var i tvivl om, at Pompeo mente det alvorligt. Måske var det også første gang, at man fattede omfanget af det, der sker i USA, siden Trump rykkede ind i Det Hvide Hus.

Ja, der har været antydninger af det. Nogle gange store skvulp fra den amerikanske præsidents side, hvor Trump virkelig har gjort op med f.eks. Paris-aftalen, med FNs Menneskerettighedsråd, med verdenshandelsorganisationen WTO og med slet skjulte antydninger af, at institutioner som FN og NATO gennemgribende skal reformeres, hvis ellers USA fortsat gider støtte dem.

Og tag ikke fejl. USA er ved at skabe en ny verdensorden, der skal rense ud i gamle systemer og sikre, at begreber som de liberale demokratier får en fælles ramme i institutioner, der tjener demokratier og ikke diktaturer.

For som Pompeo udtrykte det:

»Trump ser verden, som den virkelig er. Ikke verden som vi gerne så, at den var. Siden Den Kolde Krigs afslutning er den liberale orden smuldret. Totalitære stater forsøger at ændre institutionerne til at tjene illiberale formål«, sagde Pompeo.

Han skærpede i den grad tonen ved at opridse en række krav, som USA har til fremtidens institutioner.

  • De skal respektere national suverænitet.
  • De skal levere på det, de er sat i verden for.
  • Og de skal skabe værdi for den liberale orden – ikke for alle mulige andre.

Og nu – da han var i Bruxelles – hev han også EU frem som et skræmmeeksempel på noget, der var kørt løbsk.

Brexit er – sagde han – en brat opvågnen. »Men også EUs medlemslande er nødt til at stille spørgsmålet, om EU leverer værdi til borgerne eller kun eksisterer for bureaukraternes egen skyld.«

Hårde ord. Men ingen var i tvivl om, at USA mener det. Hvis ikke det, USA er medlem af, tjener sit formål i en liberal orden, så må det falde.

Kristian Mouritzen er Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent