Khashoggis private beskeder afslører hemmelig plan inden mord

Den myrdede saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi frygtede, at kongedømmet havde opsnappet hans planer om at lave en digital »bi-hær«. Det viser Khashoggis private WhatsApp-beskeder.

Den 2. oktober blev Jamal Khashoggi dræbt, da han besøgte Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Fold sammen
Læs mere

Få måneder inden Jamal Khashoggi blev brutalt myrdet på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul, planlagde han at skabe en digital platform, der skulle afsløre menneskerettighedsovergreb i Saudi-Arabien. Det fremgår af flere end 400 private beskeder, som Khashoggi har udvekslet med en saudisk aktivist over beskedtjenesten WhatsApp, skriver CNN.

Beskederne viser, at Khashoggi og aktivisten Omar Abdulaziz, som lever i eksil i Canada, nærmest dagligt kommunikerede om at skabe en online-platform med bidrag fra unge mennesker, som kunne fortælle andre historier om livet i Saudi-Arabien end de statskontrollerede medier.

Men Omar Abdulaziz frygter, at beskederne blev opsnappet af de saudiske myndigheder og kan forklare, hvorfor Khashoggi blev henrettet på konsulatet. Af beskederne fremgår det, at Khashoggi og Abdulaziz i august var bange for, at deres »bi-hær«, som de kaldte projektet, var blevet afsløret.

»Hvordan kender de til bierne?« skrev Khashoggi.

»Der må have været et læk,« svarede Abdulaziz.

»Gud hjælpe os,« skrev Khashoggi tilbage.

Herefter skrev de frem og tilbage om, at de skulle være varsomme med at møde repræsentanter fra det saudiske styre.

Omar Abdulaziz lægger nu sag an mod det israelske IT-firma NSO Group, som han mener har solgt en software, som de saudiske myndigheder har brugt til at hacke hans telefon og dermed samtalen med Khashoggi.

»Hackningen af min telefon har en afgørende rolle i, hvad der skete med Jamal. Det er jeg virkelig ked af at sige,« siger Abdulaziz til CNN. »Skyldfølelsen dræber mig.«

Sammen med Khashoggi planlagde han ifølge beskederne at sende udenlandske SIM-kort til unge i Saudi-Arabien, så de kunne uploade videoer og tale frit om styret uden at blive sporet. Khashoggi brugte selv flere tusinde dollar på projektet og håbede, at udenlandske donorer ville være klar til at finansiere planen.

Beskederne viser også, at Jamal Khashoggi var dybt kritisk over for Saudi-Arabiens unge kronprins Mohammed bin Salman – ofte kaldet MBS – som de seneste år er blevet landets de facto-leder. Khashoggi kaldte ham »et bæst« og en »pac-man,« som vil æde alt på sin vej.

»Jamal mente, at MBS er problemet, og at knægten skulle stoppes,« siger Omar Abdulaziz.

Jamal Khashoggi blev dræbt 2. oktober på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul. Ifølge de tyrkiske myndigheder var en stor gruppe saudiarabiske agenter fløjet til landet for at gennemføre henrettelsen af Khashoggi.

På selve dagen for drabet på Khashoggi var kronprinsen, Mohammed bin Salman, flere gange i kontakt med den rådgiver, der efter alt at dømme kontrollerede aktionen. Det viser CIAs efterforskning af sagen, som avisen Wall Street Journal har læst.

I timerne før og efter drabet sendte bin Salman mindst 11 beskeder til sin rådgiver Suad al-Qahtani, skriver avisen. Indholdet af disse 11 beskeder er ikke kendt, men de mange beskeder på det mistænkelige tidspunkt får CIA til at fastslå, at bin Salman har haft kendskab til og endda beordret mordet på Khashoggi.

Det saudiarabiske kongehus fastholder ellers konsekvent, at kronprinsen intet kendskab havde til drabet. Saudi-Arabien har anholdt 18 personer i sagen og har forklaret, at de agerede helt på egen hånd.

USAs præsident, Donald Trump, har sagt, at han ikke er blevet præsenteret for oplysninger, der direkte sætter drabet i forbindelse med Mohammed bin Salman.

Den afdøde journalist arbejdede blandt andet som klummeskribent for den amerikanske avis Washington Post.