Første mission til månens bagside: I dag begynder Kina historisk rumfartsmission

I dag sender Kina en raket af sted mod den side af månen, som altid vender væk fra jorden. Måneforskere har mange spørgsmål om det ubesøgte måneområde.

Arkivfoto. Taget af NASAs Galileo-fartøj i 1992. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

For første gang nogensinde vil et rumfartøj forsøge at lande på månens bagside.

Det kinesiske rumfartsagentur påbegynder fredag den ambitiøse Chang’e 4-mission, når en raket fredag aften dansk tid suser afsted fra en kinesisk affyringsrampe. Det skriver avisen The Guardian

Med raketten er et robotkøretøj, som efter planen vil lande i et enormt månekrater – det såkaldte Sydpol-Aitkenbassin. Krateret ligger på den side af Månen, som altid vender væk fra jorden. Bagsiden af Månen er aldrig tidligere blevet besøgt, og hvis kinesernes mission lykkes, vil Kina tage et stort skridt som rumfartsnation.

»At rejse til Månens bagside er en kæmpe teknologisk fjer i hatten for Kina,« siger Katherine Joy, måneforsker ved University of Manchester, til The Guardian.

»Det kinesiske måne-program er enormt ambitiøst.«

Det kinesiske køretøj skal efter planen undersøge overfladen i det store meteorkrater. Her kan der være mulighed for at komme længere ind i månekappen og dermed blive klogere på dele af Månens geologi, som aldrig tidligere har været tilgængelig. Det menes, at overfladen på Månens fjerne side har en anden kemisk opbygning end forsiden, men forskerne ved ikke hvorfor.

Kineserne vil også undersøge de såkaldte solvinde, som findes på Månens bagside. Solen udsender en strøm af højenergipartikler, som området er særligt eksponeret for. Et af de kinesiske eksperimenter går desuden ud på at se, hvordan planter opfører sig i Månens svage tyngdekraft.

Missionen er dog vanskelig. For når et køretøj befinder sig på den fjerne side af Månen, er det ikke muligt at kommunikere direkte med et kontrolcenter på Jorden. I stedet skal en satellit svæve over Månen og fungere som bindeled mellem de kinesiske rumingeniører og køretøjet.

Internationale rumforskere håber, at det i fremtiden vil blive muligt at bruge Månens bagside som base for nye opdagelser i rummet. I 2012 lykkedes det amerikanske NASA at filme Månens bagside, men ikke at lande der.

Kina blev i 2013 en del af den eksklusive gruppe af tre lande, som er lykkedes med at lande på Månen. Kun USA og Sovjetunionen er tidligere lykkedes.

I alt vil Kina fragte mere end ét ton udstyr til Månen med missionen, som altså begynder fredag.