Søren Franks favoritter: Her får du det lækreste smørrebrød

AOK
Gastronomi
Guide

GASTRONOMI: En god frokost ude i byen kan noget helt specielt. Her udpeger AOKs gastronomiredaktør, Søren Frank, en række gode frokostrestauranter netop nu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken er 12, og din mave forlanger en frokost ude i byen. Det er der heldigvis råd for, for smørrebrødet blomstrer i København i disse år. Faktisk har kvaliteten aldrig været bedre – både hvad angår det helt klassiske smørrebrød og det mere eksperimenterende.

Berlingskes madanmelder, Søren Frank, har lagt hovedet i blød, og har samlet en række bud på steder hvor du kan få et stykke smørrebrød, når kun det ypperste er godt nok.

1

»Boulevarden«

Den tidligere Boulevarden Bodega på Amager er kommet gennem gentrificeringen på en glimrende måde. Stemningen er intakt, og maden er i top. Og så er der ubetinget ros til stedets unge, kvindelige kok.

Uddrag af anmeldelse:

»Til allersidst en 'ostemad' – igen enkelt og godt: to store, generøst skårne skiver Gammel Knas, lagt på det gode mørke rugbrød og toppet med en sukkerristet crumble af rugbrødskrummer og kandiseret appelsin. Nærmest en ostedessert, hvor sødmen fra rugbrødscrumble og appelsin gik perfekt i spænd med den 24 måneder lagrede flødehavartis knasende proteinkrystaller.«

Læs hele anmeldelsen her.

2

»Cuisine et Florie«

Med så gode hjemmelavede råvarer til så fornuftige priser er der råd til at sige det med blomster efter en frokost i det grønne på Paradisæblevej.

Uddrag af anmeldelse:

»Paradisæblevej 111 er en adresse, de fleste børn kender. Dér bor nemlig Anders And og hans tre nevøer, Rip, Rap og Rup. Der er nok færre, der ved, hvem der bebor adressen Paradisæblevej 82, men det kan snart ændre sig.

For skifter vi Andeby ud med Valby, så finder vi på Paradisæblevej 82 noget så eksotisk som en blanding af en smørrebrødsrestaurant og en blomsterhandel. Cuisine et Florie er mig bekendt den eneste kombination af sin slags i verden, og alene dét trigger jo ens nysgerrighed.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

»Meyers i Tårnet«

Efter forpagterskifte er smørrebrødet på denne restaurant stadig noget af byens bedste og mest innovative, derfor fik Meyers i Tårnet 5 stjerner, og særligt silden var en udsøgt fornøjelse.

Uddrag af anmeldelse:

»Vi startede med frokostens bedste stykke. Der var tale om spegesild af høj kvalitet marineret i solbærlage serveret på smørristet rugbrød med milde syltede rødløg og papirtynde skiver af let syltet rødbede med fint bid. Midt i smagsbilledet befandt der sig en lækker, diskret røget tone? Kunne det være bacon? Nej, det viste sig at være en creme af formentlig hjemmerøget rygeost. Samlet set en af de allerbedste sildemadder, jeg nogensinde har fået.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Restaurant Gilleleje

Restaurant Gilleleje har ligget i Nyhavn siden 1800-tallet. Maden er enkel, frisk og velsmagende.

Uddrag af anmeldelse:

»Uden unødig ventetid ankom anden omgang smørrebrød til bordet. Jeg fik tynde skiver af mørt, saftigt velbraiseret oksebryst med gode, syrlige pickles. Helt enkelt og veltilberedt, bortset fra en anelse undersaltning. Det hele var toppet med friskhøvlet peberrod og en lækker »dusk«, af friske urter og let bitter frisésalat, som er et meget velkomment alternativ til de appelsinskiver og vandende tomatbåde, man ofte ser på de mere traditionelle steder.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

»Ambassaden & Konsulatet«

Frokostrestauranten Ambassaden & Konsulatet ligger lidt anonymt på Dag Hammarskjölds Allé på Østerbro. Til gengæld giver det gedigne og generøse smørrebrød meget for pengene.

Uddrag af anmeldelse:

»Jeg var nu stopmæt, men havde ikke desto mindre bestilt æbleflæsk, som er en af mine absolutte favoritter fra det danske husmandskøkken. Jeg hader at få serveret sød babymos til mit flæsk, så jeg var lettet over, at de gode, håndskårne skiver af flæsk var ledsaget af en grov æblesauté med store stykker løg, som hverken var for sød eller moset. Såvel flæsk som æbler var, som de fleste af serveringerne denne dag, en smule undersaltede. Men det er der jo som bekendt råd for – det er straks værre, når der er tale om oversaltning.«

Læs hele anmeldelsen her.

6

»Barr«

Nomas lillebror, Barr, i de gamle lokaler i Strandgade er helliget det traditionelle danske køkken. Og så alligevel ikke. Smørrebrødet, som er baseret på de finest tænkelige råvarer, er innovativt og byder konstant på spændende nye oplevelser. Læg hertil et af byens største og bedste øludvalg.

Uddrag af anmeldelsen:

»Blandt alle frokostens glimrende indslag var tataren for mig det bedste. Det møre, lyse grovhakkede kød var på fremragende vis rørt med saltsyltede grønne solbær og solbærblade samt hyldeblomstkapers, som alle bidrog med på én gang frisk, interessant og aromatisk smag. Under kødet fandt man store radiser i tynde skiver og hjemmelavet rygeost, som selvfølgelig trak associationerne i retning af sommersalat.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

»Lumskebugten«

Erwin Lauterbach kan i år fejre tiårsjubilæum på den gamle sømandsknejpe Lumskebugten for enden af Esplanaden ved Nordre Toldbod. For husets smørrebrød står kokken Lisa Ballisager, som surfer elegant mellem det klassiske og det innovative.

Uddrag af anmeldelsen:

»Lige siden vi startede med at anmelde frokostrestauranter her i avisen, har jeg som passioneret indmadselsker drømt om at smage Lumskebugtens kalvetunge med brissel og svampestuvning. Jeg blev på ingen måde skuffet: Rugbrødet var på fornuftig vis smurt med lidt sennep, som leverede den fornødne kant til de tynde, saftige skiver letsprængt tunge, som var toppet med herlig lun svampecreme, mens en sprødstegt brissel tronede på toppen af herlighederne. Mums!«

Læs hele anmeldelsen her.

 

8

»Selma«

Berlingskes anmelder fik sig en lille overraskelse, da han havnede på restaurant Selma, der med sine farvede stole og blomstertapetserede vægge ikke lignede en stereotyp smørrebrødsrestaurant. Den lille overraskelse blev til en stor en af slagsen, da anmelderen måtte sande, at restaurantens bløde, fine sildemad og kunstneriske kålmad skulle udløse hans første seks stjerner til en smørrebrødsrestaurant.

Her er et uddrag fra anmeldelsen:

»Bedst af sildene var den hjemmesyltede dildsild, som var det smukkeste stykke smørrebrød, jeg endnu har set. Faktisk lignede den monokromt røde servering mere et stykke moderne kunst end en sildemad. Selve silden var, så vidt jeg kunne smage, ikke en klassisk spegesild, men en frisk marineret sild med en barnenumseblød konsistens, som kom toppet med cremefraiche, tørret rødbedestøv, amarantblade og ristet boghvede for at give crunch.

Aldrig har en sildemad kærtegnet min gane så blidt.«

Læs hele anmeldelsen her.

9

»Palægade«

Skal man ud efter frokost, kan man ifølge Søren Frank snildt smutte forbi Restaurant Palægade, der efter konkurs og brand er tilbage for fuld styrke. Frokostoplevelsen fik fem stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Frokostkortet er relativt traditionelt, domineret af traditionelt smørrebrød, et par klassiske frokostretter og så et par mere innovative stykker, som jeg var nødt til at smage. Det første var tæt på det geniale: En fersk norsk sild af den særlige, slanke art, som man også bruger til christiansøsild (her dog lidt større), havde fået en lynhurtig tur på grillen, så den stadig var dejlig halvrå, blød og saftig. Den sommerlige topping på den blide sild var præcis lige så utraditionel og bestod af en gul creme lavet på æggeblomme, masser af nye grønne ærter, agurk, syltede løgringe og urter i form af citronmelisse og citrontagetes. Smukt at se, når kokken kan løsrive sig fra de tunge traditioner, som ellers er dominerende, når der skal sild på bordet.«

Læs hele anmeldelsen her.

10

Pornoagtig hummertartar

En smuk symbiose og en hummer med power var opskriften på det første stykke smørrebrød, Berlingskes madanmelder skulle sætte tænderne i på restaurant Møntergade, som han sidenhen har kaldt en pornoagtig hummertartar. Heldigvis var det herlige stykke smørrebrød ikke alene. Den bedste sildemad nogensinde fulgte trop.

Uddrag fra anmeldelsen:

»Jeg var straks i seksstjernet humør, som på ingen måde blev dårligere, da jeg fik mit næste stykke. Der var tale om en noget mere traditionel disciplin i form af lun, stegt sild. Her var silden flot høj, blød og saftig og herligt fritaget for nogen som helst ramhed i smagen. Ikke mindst var silden frækt toppet med meget bløde løg, fedtegrever – det har jeg ikke fået før – og en god klat grov sennep.

Jeg må sige, at dette formentlig er den bedste stegte sild, jeg har fået – endda endnu bedre end den, jeg selv laver derhjemme, og så skal der altså noget til!«

Læs hele anmeldelsen her.