Nu tager bagerierne hul på fastelavn – her er fem steder med gode boller
AOK
Gastronomi
Guide
Der er mere end en måned til at vi skal slå katten af tønden. Ikke desto mindre langer flere bagerier allerede fastelavnsboller over disken. Her er fem, du kan smage allerede nu, og en, der er lige på trapperne. I år satser stor bagerkæde på den veganske.
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De senere år er ordene »fastelavnsbolle« og »hype« blevet brugt i samme sætning et utal af gange.
Det vinterlige stykke bagværk har såger sneget sig ind i markedsføringen af hovedstadens nye tv-kanal TV 2 Kosmopol, som kommer til at erstatte TV 2 Lorry. Her skal produceres nyheder til »os, der gerne giver 65 kroner for en fastelavnsbolle«.
Derfor vil det sikkert glæde nogle, at gildet er startet allerede en måned før, tønden skal have tæsk. Hos flere af byens kendte bagerier kan man således allerede nu forsyne sig med med »fastelavnsbollen anno 2023«.
Det kan allerede her afsløres, at prisen kun ét sted sniger sig over den magiske grænse på 65 kroner.
1
Tidligere vinder
Bageriet Hart har en god statistik hvad angår fastelavnsboller.
I 2021 blev det til hele seks stjerner, da Berlingskes Søren Jacobsen Damm og Søren Frank spiste sig gennem Københavns overflod af fastelavnsboller. Det år slog Hart alle sine modstandere.
I år lancerer bageriet, der siden det åbnede på Gammel Kongevej også har slået dørene op på Holmen, tre forskellige slags fastelavnsboller.
Den ene, Yuzu, er en blød mælkebolle med ristet mandelpaste. Den er toppet med mandler og penslet med yuzusirup og indeholder desuden flødeskum og rørt mascarponecreme.
Den anden er en croissant med solbærsyltetøj, mascarponecreme og fødeskum på toppen, mens den »gammeldags« variant består af blød mælkebolle med remonce og diplomatcreme dyppet i mørk chokoladeganache og drysset med havsalt.
2
Med »mormordej«
Hos Emmerys var det allerede tirsdag i denne uge muligt at få en smag af fastelavn.
Bagerikæden har i år tre varianter, som alle er af mere klassisk karakter. De består af en bolle bagt af det, Emmerys selv kalder »gammeldags smørbagt mormordej«.
De er fyldt med henholdsvis chokolade og creme og hindbærcreme, mens den tredje indeholder æblecreme.
3
Syv varianter
Hos Andersen Bakery er der skruet op for farverne. Her kan man i år sætte tænderne i syv forskellige varianter af den samme fastelavnsbolle.
Den grønne indeholder hindbær, matcha og flødecreme, den lilla solbær, citronverbena og mascarponecreme, mens den brune er lavet med nougat, saltkaramel og chokoladecreme.
De øvrige indeholder blandt andet rabarber, ristet mandelcreme og appelsin.
4
Pyntet med marengsblomst
Konditoriet Cakenhagen findes både inde i Tivoli og ude på Vesterbrogade. Her er de dekorative fastelavnsboller også allerede på hylderne.
I år findes bollen i fire forskellige varianter, som dog alle er fremstillet af butterdejsbund. De indeholder desuden alle Sarah Bernard-creme og er pyntet med marengsblomst.
I smage kan man vælge mellem solbær og vanilje, Mocca og lys chokolade, citron og timian og æble og tonkabønne.
5
Meyers fredagsbolle
Meyers Bagerier melder også om flere fastelavnsnyheder, som dog først rammer hylderne om en lille uge, 19. januar.
Her vil være to slags, som kan købes hver dag i en måned – plus en særlig bolle, som kun sælges på ugens sidste arbejdsdag (for de fleste).
Det faste sortiment består af en wienerbolle med vaniljecreme og sveskekompot med citronglasur på toppen pyntet med blå kornblomst, mens den anden er med solbærcreme og chokolademousse pyntet med rosenblade
Den »gammeldags« er bagt på gærdej og indeholder vaniljecreme og med chokoladeglasur på toppen.
Meyers oplyser desuden, at fredagsbollen er en fortolkning af den klassiske fastelavnsbolle og består af wienerbrødsdej fyldt med hasselnøddemousse og toppet med kaffecreme og pyntet med guldkakao og hasselnødder.
6
Den veganske
De fleste kender til »hvid januar«, hvor man for en stund forsager alkoholiske drikke.
Men der findes også »grøn januar«, oplyser Lagkagehuset. Det er en kampagne, der blev startet i 2022 af Dansk Vegetarisk Forening med det formål at oplyse danskerne om mulighederne for at vælge plantebaseret eller vegansk.
Kampagnen har smittet af på årets fastelavnsbolle, hvor klassiske ingredienser som flødeskum og smør er erstattet med alternativer, der ikke kommer fra dyr.
Årets veganske fastelavnsbolle hedder »Hindbærballade«. Den er lavet på en wienerdej med bagte rabarber, hindbærkompot og -fromage omkranset af hindbærflødeskum og pyntet med tørret kornblomst.
Det er dog stadig muligt at købe de gammeldags fastelavnsboller, der både findes som wienerbrød og med fløde.