Lars Seier: Ny corona regel er »helt gak gak«

Barejer Lars Seier Christensen langer ud efter reglen om, at man skal booke bord mindst 30 minutter før, man går på bar eller restaurant. Også virologiprofessor Allan Randrup Thomsen er bekymret.

Lars Seier Christensen fotograferet på Café Dan Turéll, før det hele lukkede ned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

»Det her tager toppen som det mest tossede, jeg længe har set – selv om det er en hård kamp om at ligge i toppen dér for tiden,« siger Lars Seier, der er ejer af Café Dan Turell samt restauranterne Geranium og Alchemist, efter at det er kommet frem, at man fra på onsdag den 21. april skal booke bord mindst 30 minutter før, man går på bar eller restaurant indendørs.

»Det er jo skrupskørt, at man skal reservere bord på McDonalds og et brunt værtshus som BoBi Bar. Jeg forstår slet ikke begrundelsen for reglen. Hvis bare man gjorde det, kunne man måske leve med det,« siger Lars Seier.

»Hvis en restaurant har tomme pladser, skal du bestille bord i døren og så spadsere rundt i 30 minutter i regn og kulde, mens restauranten forbløder. Samtidig skal en café afsætte ekstra personale til at tage en telefon for bestillinger, hvilket ikke nødvendigvis er en del af normal modus operandi for mange mindre steder,« skriver Lars Seier på Facebook.

»Sådan var det også i det gamle Østtyskland,« fortsætter den ophidsede caféejer. »Der skulle man bestille bord dagen før i pivtomme restauranter, kan jeg huske – men det var, fordi de skulle bestille råvarer.«

Også ejeren af sportspubben Målet i Silkeborg, Henrik Pedersen, har svært ved at forstå ræsonalet bag det nye krav. Til Ritzau siger han:

»Det bliver svært at få til at fungere på et værtshus. Det virker lidt til, at man ikke ved, hvordan hverdagen er på et værtshus,« siger Henrik Pedersen, som ikke kan se, hvordan han kan lave et bookingsystem på et værtshus, fordi det varierer meget – fra et kvarter til hele dagen – hvor længe gæsterne er der.

Bekymret over barerne

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, kan dog godt se en mening med den nye regel ud fra et coronahensyn.

»Det, at man har en booking, gør jo, at hvis der kommer et smitteudbrud i relation til en restaurant, så kan du gå tilbage og kontakte de mennesker, som har været på stedet, og dermed bliver det lettere at lave smitteopsporing,« siger Allan Randrup Thomsen, som understreger, at der er tale om professorens egen fortolkning, idet han ingen insiderviden har om baggrunden for den nye regel.

Kunne man ikke bare lave bestillingen i døren, hvis der er ledige pladser, og så kan restauranten registrere gæsten dér?

»Nu er jeg jo ikke restauratør, men problemet er, at der rent praktisk er mange ting, du skal gøre, når kunderne ankommer: De skal sættes ved bordet, have noget i glasset og et menukort, så hvis du også skal hen og skrive deres information ned, så belaster det situationen, og så er spørgsmålet, om du får det gjort. Hvorimod hvis kunden indtaster det i et automatisk bookingsystem, så har du jo informationerne,« siger Allan Randrup Thomsen.

Det er rigtigt, at det er kutymen, at man booker bord på forhånd på en restaurant, men det er det jo ikke på en bar – mange af dem har slet ikke bookingsystemer?

»Jeg er helt enig, og derfor er jeg også lidt bekymret over, hvordan det kommer til at fungere på barerne, ikke mindst fordi barer i sig selv smittemæssigt set er i en betydeligt højere risikokategori end restauranterne. Jeg vil håbe, det kommer til at fungere, men jeg har min skepsis, siger Allan Randrup Thomsen.

Civil ulydighed

Lars Seier er ikke enig i, at det er nødvendigt, at folk skal prebooke af hensyn til smitteopsporingen.

»Man kan jo bare bede os om tage folks navn. Det har man jo gjort i månedsvis i Tyskland, hvor man skal skrive sit navn og kontakt data ned, typisk mens man sidder og spiser,« siger Lars Seier.

Men prebooking kan vel være en måde at sikre, at der ikke flere til stede, end der må være, således at arealkravet overholdes?

»Det har vi jo håndteret i forvejen i perioden, hvor Dan Turéll var åben mellem de to lockdowns. Vi ved, at man må være 45 personer på DT, og det holder vi hele tiden øje med. Det bliver kørt stramt,« siger Lars Seier.

»Det er som om, at det skal være en forhindringsbane for folk at åbne. Men reglerne er der, og derfor overholder vi dem selvfølgelig også. Jeg tror dog, at der vil være så meget civil ulydighed, at man ville droppe reglen efter et stykke tid,« siger Lars Seier.