Brød og cocktails, overdådige snegle og citronbølger til kaffen: Her er seks nye gourmetbagerier i København

AOK
Gastronomi
Guide

Den københavnske brødbølge vil ingen ende tage, og under corona har det ene nye gourmetbageri efter det andet set dagens lys. Her er seks, der har slået dørene op inden for det seneste år, og som har specialiseret sig i alt fra surdejsbrød til højt belagte snegle.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens pandemien har været ualmindeligt hård ved den københavnske restaurantscene, har bagerierne haft kronede dage. En kendt kaffebar har åbnet sit eget brødsted, mens en ultrapopulær bager på Frederiksberg har skabt en regulær brødbar. Men der er også kommet helt nye spillere på banen.

Her er seks af vores favoritter.

1

Brød – nu med cocktails

Hart Bageri på Gammel Kongevej er ad flere omgange blevet udråbt til at være blandt Københavns (og Frederiksbergs) bedste. Nu omfatter succesen også en såkaldt brødbar, Hart Brød & Bar, som åbnede i november 2020 på hjørnet af Strandgade 108, der tidligere husede Michelin-restauranten 108. Her bliver sprødt surdejsbrød og croissanter med uendeligt mange flyvske lag parret med kaffe, øl, vin, ost og cocktails.

Med det nye koncept vil manden bag Hart Bageri, engelskfødte Richard Hart, få danskerne til at spise endnu mere brød – og det skal være på alle tider af døgnet.

»Ideen er, at om morgenen sælger vi brød og wienerbrød, og så bevæger vi os over i et frokost- og aftentilbud, hvor vi sælger brød med lækre oste, kød og fisk – ting, der akkompagnerer brødet godt,« fortalte Richard Hart i en artikel her på berlingske.dk i forbindelse med åbningen af baren.

2

Snegleparade på Østerbro

​Man går forgæves efter kardemommesnurrer hos bageriet Umiddelbar, der åbnede på Østerbrogade 103 tidligere på sommeren. Er det derimod snegle, der lokker, er her tale om intet mindre end et slaraffenland med op mod 20 forskellige at vælge mellem. Hvad med en frøsnappersnegl, der, som navnet antyder, er en videreudvikling af en gammel kending? For ikke at tale om bløddejssnegle med creamcheese, yuzusnegle, peanutbuttersnegle og skovbærsnegle med marcipan.

Der er blevet æltet og bagt i lokalerne i mange år. I sin tid holdt Ehlers Bageri til her. Siden kom Andersens Bakery, og senest lå Det Rene Brød her. Bag Umiddelbar står ejerne fra Vores Brød i Valby, stifteren af Bertels Kager og bagere med erfaring fra Lagkagehuset og Meyers bagerier.

Selvom sneglene ubetinget fylder mest i vinduerne, er det også muligt at købe bagværk som surdejsbrød og croissanter.

3

Citronbølge og kardemommeflet

Folkene bag kaffekæden Coffee Collective er også hoppet med på brødbølgen med bageriet Collective Bakery på Nørrebrogade. Kaffeentusiasterne har allieret sig med blandt andre Michael Craig, som har en fortid hos Hart Bageri, Lille Bakery og Amass. Han er blevet ansat som bagerichef, mens souschefen, Meagan Murray, har været hos Juno, Mirabelle og Rug. Hertil kommer tre andre bagere.

Sammen har de udviklet signaturbagværk – for eksempel en kardemommeflet og en såkaldt citronbølge. Sidstnævnte består af lamineret dej, der bliver penslet med en aromatisk hjemmelavet sirup af citroner. De ligger side om side med alt fra surdejsbrød og -boller til kernerugbrød og cookies. Alt bagværk er afstemt til forskellige typer kaffe, som man også kan købe som takeaway på stedet.

4

Konditor fra La Glace bag nyt sted i Indre By

​Restaurantkæden Madklubben har efterhånden åbnet restauranter i nærmest alle genrer: fra pizza over bistromad til smørrebrød. Nu har kæden åbnet endnu en filial, og denne gang har man med konditoriet Paulette kastet sig over kager .

Madklubben har blandt andre allieret sig med konditorchefen og kokken Emil Luigi Mathis Vang, der tidligere har arbejdet som konditor på La Glace. Med sig i køkkenet har han Anne Lise Sigvardsen, der er udlært fra Hotel d'Angleterre, og Line Kürstein Wolter, der er tidligere kaptajn for konditorlandsholdet samt chefkonditor på Restaurant Lola.

På Paulette kan man blandt andet sætte tænderne i kager med kokos og lime, citrus og marengs eller rabarberkage. Priserne ligger fra 45-55 kroner.

 

5

Overdådig snegl ved Nyhavn

Det føromtalte bageri Umiddelbar på Østerbro lokker også med en helt ny lille butik i Indre By – nærmere betegnet ved Store Strandstræde få meter fra Nyhavn. Også her er der basis for at hente både klassiske og mere elaborerede og højtbelagte udgaver af sneglen.

»Vi har set på historikken og på, hvordan man har bagt kanelsnegle i de nordiske lande. Vi har også set mod USA, hvor man har specialiseret sig i cinnabuns, som er en slags kanelsnegle med remonce og syrlig glasur. Vi syntes, det var interessant at blande de danske traditioner med de udenlandske,« sagde indehaver Andreas Venø i en tidligere artikel på berlingske.dk.

Også her kan man få boller og surdejsbrød. Er det sneglene, man går efter, koster de mellem 24-28 kroner stykket.

6

Surdej på Nørrebro

Bageriet Benji på Fælledvej åbnede i maj, og her er det særligt surdejsbrød, croissanter og wienerbrød, der bliver langet over disken.

Manden bag, Rasmus Kristensen, som for øvrigt har en fortid hos Noma, eksperimenterer også med forskellige specialiteter afhængig af sæsonen. Tidligere på sommeren har man for eksempel kunnet købe en særlig sandwich bestående af en citrussnegl med is i midten. Han har opkaldt bageriet efter sin søn Benjamin, der bare bliver kaldt »Benji«,

Frem til uge 32 er der ferielukket, men derefter er der igen gode krummer at hente på adressen.