100 år gammel bygning er blevet genopbygget sten for sten. Og snart flytter Danmarks bedste sushirestaurant ind

Sushi Anaba rykker til en over 100 år gammel bygning, der har været pakket ned, og som nu bliver bygget op igen. 

Danmarks i særklasse bedste sushirestaurant, og en af de bedste i Nordeuropa, Sushi Anaba, har hidtil ligget i lækre lokaler i noget af nybyggeriet i Nordhavn. 

Men snart flytter restauranten til nye, gamle lokaler. 

Sushi Anaba rykker ind i en helt særlig bygning, en gammel toldvagtsbygning et par hundrede meter fra restaurantens nuværende placering. 

Toldvagtsbygningen på Redmolen i den gamle Frihavn blev pakket ned, sten for sten, i 2019 for at gøre plads til nybyggeri i Nordhavn. 

Men alle stenene blev nummeret og pakket ned i 1.000 trækasser, der blev opbevaret et hemmeligt sted. Og nu er kasserne med stenene blevet pakket ud, og bygningen er sat op igen et par meter fra sin oprindelige placering, klar til at danne ramme om Sushi Anaba. 

Køkkenchef Mads Battefeld glæder sig over de kommende lokaler, som giver mere plads til både personalet og til gæsterne. Men derudover bliver grundoplevelsen den samme, forklarer han.

»Vi vil fortsætte med at give gæsterne en intim, god oplevelse,« siger Mads Battefeld til Berlingske. 

Sådan så bygningen ud, inden den blev pakket ned – og sådan kommer den til at se ud igen, dog med lidt mere moderne omgivelser.  Sushi Anaba

Hvor gæsterne nu enten kan sidde op til otte personer ved den store disk, samt et tilsvarende antal i et tilstødende rum med en anden kok, kommer der fremover én lang disk med to sushikokke. 

Japansk assisterende køkkenchef

Ved den lange disk bliver der plads til 14 gæster, der kan se tilberedningen af maden lige for næsen af dem. 

Ved siden af Mads Battefeld kommer den assisterende køkkenchef, japanske Machu Kojima, til at stå. 

»Machu har arbejdet hos os i fire år og været min højre hånd i køkkenet. Det er en stor ære at have en så dygtig kollega med sin erfaring fra det klassiske sushikøkken. Han har de sidste år haft ansvaret for vores tatami-counter, og jeg glæder mig til, at han nu står ved min side ved den nye counter i Toldvagtsbygningen. Sammen vil vi tage Sushi Anaba til næste niveau,« udtaler Mads Battefeld i en pressemeddelelse. 

Mads Battefeld og Machu Kojima i de nye lokaler, som endnu er en byggeplads.  Sushi Anaba

Sushi Anaba åbnede i 2019 og serverer kun såkaldt omakase, altså en sushimenu hvor kokken bestemmer, hvad der kommer. 

Restauranten udmærker sig blandt andet ved især at bruge fisk fra danske farvande. 

Sushi Anaba er ofte blandt dem, som madnørder nævner, når de skal sige, hvilken restaurant der burde få en Michelin-stjerne. 

Det er ikke sket endnu – men det er lige så svært at få bord som hvis den havde to Michelin-stjerner, påpeger Søren Frank, madanmelder på Berlingske. 

Søren Frank glæder sig på Sushi Anabas vegne og siger, at en sådan flytning kan betyde et løft af gastronomien. 

»Det har man jo set andre steder, når toprestauranter rykker lokale – herunder Noma,« siger Søren Frank.

Mads Battefeld påpeger dog, at der ikke kommer nye fisk i de danske farvande, fordi restauranten rykker lokale – men han mener dog, at de bedre arbejdsforhold og den mere plads kan give flere muligheder end tidligere. 

På Sushi Anaba bliver der hver aften kørt to såkaldte seatings – en tidlig og en sen. I de nuværende lokaler er der intet loungeområde, og det betyder, at aftenens første hold gæster skal smutte og gøre plads til aftenens andet hold, når deres middag er færdig. 

Men i de nye lokaler bliver der plads til en lounge, så gæsterne kan fordøje måltidet og indtrykkene med en drink, et glas sake eller en sodavand. 

Den sidste aften i de nuværende lokaler på Sandkaj i Nordhavn bliver lørdag den 21. december, og Sushi Anaba åbner dørene for sine nye lokaler midt i februar 2025.