Ungarn tvinger universitet ud af landet: »Selv Voldemort sparkede ikke Hogwarts ud«

Det Centraleuropæiske Universitet (CEU) i Budapest kaster håndklædet i ringen. Det er lykkedes premierminister Viktor Orbán at presse læreanstalten ud af sit »illiberale demokrati«.

Demonstranter er samlet foran Det Centraleuropæiske Universitet i Budapest for at give udtryk for deres støtte til læreanstalten og princippet om akademisk frihed. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERNADETT SZABO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det Centraleuropæiske Universitet meddelte i går, at det er blevet tvunget væk fra sin campus i Budapest af premierminister Viktor Orbáns stadigt mere autoritære regering. Universitetet blev grundlagt i Ungarn efter Sovjetunionens sammenbrud af den ungarsk-amerikanske milliardær George Soros. Hensigten var at fremme principperne bag demokratiet og det frie samfund.

Lukningen af universitetet følger efter en næsten to år lang kamp med Orbán-regeringen, der har undertrykt oppositionen og konsolideret kontrollen med alle aspekter af livet i Ungarn. Universitetet vil flytte sine programmer til Wien i september næste år.

»CEU er blevet tvunget ud,« siger Michael Ignatieff, som er rektor for universitetet. »Dette her er uden fortilfælde. En amerikansk institution bliver fordrevet fra et andet NATO-land. En europæisk institution bliver smidt ud af et land, som er medlem af EU.«

Rektor for Det Centraleuropæiske Universitet i Budapest, canadieren Michael Ignatieff. Fold sammen
Læs mere
Foto: Zsolt Szigetvary.
Det har stået klart i flere måneder, at universitetet formentlig ville blive tvunget ud af landet, men vestlige politikere og støtter af universitetet har indtil sidste øjeblik håbet, at der kunne findes et kompromis. Det er imidlertid ikke sket.

Tusindvis har demonstreret til fordel for universitetet, og i den forgangne uge havde hundreder taget opstilling på Kossuth-pladsen ved Donau, hvor det ungarske parlamentet ligger. Mange bar skilte med tekster vendt mod Orbán. Et af dem lød: »Selv Voldemort sparkede ikke Hogwarts ud«.

Særlovgivning

Den 27-årige Piret Karro fra Estland kom til Budapest for at få en kandidatgrad i kønsstudier. Men så fandt hun ud af, at Orbán har forbudt studiet her i år. Hun var ikke i tvivl om, at universitetet ville overleve i Wien, men hun var bekymret for, hvad flytningen ville betyde for den akademiske frihed mere generelt i Ungarn.

»Andre akademiske institutioner i Ungarn vil stadig skulle forholde sig til, at Viktor Orbán undertrykker ytringsfriheden og fjerner kritiske tænkere,« siger hun.

Officiel udtalelse fra CEU

»Det er en sort dag for Europa og en sort dag for Ungarn.«


Orbán har længe betragtet universitetet som en bastion for liberalismen og dermed også som en trussel mod hans vision om at skabe et »illiberalt demokrati.« Hans ønske om at lukke skolen blev kun næret af dens forbindelse til filantropen George Soros, der selv er født i Ungarn.

Viktor Orbán har i årevis ført kampagne mod Soros – en jøde, som overlevede den nazistiske besættelse af Ungarn. Han har beskyldt Soros for at ville ødelægge den europæiske civilisation ved at fremme den ulovlige immigration, og han har ofte grebet til antisemitiske vendinger.

I april 2017 gennemførte Orbáns parti en lovgivning, der tilsyneladende alene tog sigte på Det Centraleuropæiske Universitet. Blandt andet blev det krævet, at læreanstalter skulle have campus i deres oprindelseslande.

Derfor indgik CEU et partnerskab med Bard College i New York, men Orbáns regering insisterede på, at det ikke opfyldte kravet. Universitetet har nu fået forbud mod at optage nye studerende efter udgangen af indeværende år, og CEU planlægger derfor at lukke sine aktiviteter i Budapest ned over den næste måneder.

»Vilkårlig lukning af et respektabelt universitet er en grov krænkelse af den akademiske frihed,« hed det i en officiel erklæring fra universitetet. »Det er en sort dag for Europa og en sort dag for Ungarn.«

»Stop Soros«

I årevis har Viktor Orbán kunnet konsolidere sit styre uden indsigelser fra Europas centrum-højre, men det kan være slut nu. Loven, som er vendt mod CEU, er blot en af grundene til, at Europa-Parlamentet har besluttet sig for at indlede en procedure, som kan ende med, at Ungarn får frataget sin stemmeret i unionen.

Ungarns premierminister Viktor Orbán under en pressekonference med sin tjekkiske kollega, Andrej Babis, 30. november. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARTIN DIVISEK.
Han har løbende undermineret retsstatsprincipperne i Ungarn, fyldt Højesteret med sine loyale tilhængere og lukket ned for den offentlige debat med en næsten fuldstændig kontrol over nyhedsmedierne.

Orbán har også skabt et fjendtligt miljø for alle ikkestatslige organisationer som George Soros' Open Society Foundations, der indstillede sit arbejde i Ungarn tidligere på året. Det mest bemærkelsesværdige tiltag er nok, at regeringen i Budapest har gjort det til en forbrydelse at hjælpe immigranter uden papirerne i orden – en lovgivning, som fik navnet »Stop Soros-loven.«

Men i modsætning til hans hårde kurs over for immigration – som har mødt støtte rundt om i Europa – er Viktor Orbáns angreb på universitetet blevet fordømt over en bred kam. Talrige indflydelsesrige politikere fra hele Europa har selv gået på universitetet, og det har også støtte fra begge partier i Washington.

I de seneste uger er støtten kommet fra hele verden, fra New Yorks guvernør til rektorerne fra talrige universiteter. Op mod et halvt hundrede nobelprismodtagere har bedt den ungarske regering om at ændre kurs.

»Det er en meget trist dag for den akademiske frihed i Europa. I særlig grad for Ungarn, naturligvis, men for hele Europa,« siger Judith Sargentini, der er hollandsk politiker og medlem af Europa-parlamentet.

»Hvis en europæisk regering uden videre kan jage et universitet ud af landet, og andre blot står og ser på – og her tænker jeg på de andre medlemsstater, som i årevis har set til, mens tingene har udviklet sig i Ungarn – så er vi virkelig langt ude.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist