Sverigedemokraterna skifter strategi: »Partiet udvikler sig og bliver større«

Sverigedemokraterna har oplevet en eksplosiv vækst i vælgertilslutning, og med udsigt til at få politisk indflydelse vil partiet på sit kommende landsmøde åbne for bredere politiske mærkesager inden for ældrepleje, sundhedsvæsen og miljø. Men udlændingepolitik er stadig partiets mærkesag.

De er blevet sat uden for indflydelse af de andre partier i Riksdagen, men nu brager Sverigedemokraterna igennem. Sverigedemokraterna er ifølge meningsmålinger det største svenske parti, og nu skal partiprogrammet justeres. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Wiklund/Ritzau Scanpix

Det er nogle store dage, som lederen af det nationalkonservative Sverigedemokraterna parti, Jimmie Åkesson, går ind til.

For første gang siden det blev grundlagt, er partiet nu det største i Sverige, og den svenske borgerlige blok vil med al sandsynlighed stå over for store udfordringer, hvis den ved en regeringsdannelse forsøger at smyge sig uden om Sverigedemokraterna.

Kort sagt befinder Jimmie Åkesson sig nu et meget bekvemt sted, rent politisk. Men med væksten følger også et behov for og et ønske om at øge den politiske indflydelse, og derfor vil partiet nu fokusere på andre politiske dagsordener end indvandrere og migrationspolitik.

»Det her er et resultat af, at partiet udvikler sig og bliver større,« sagde Jimmie Åkesson, da han torsdag morgen gæstede P1 i Sveriges Radio.

Vil fokusere på andet end indvandrere

Det forventes, at sløret vil blive løftet for de kommende mærkesager på Sverigedemokraternas landsmøde, som løber af stablen i Örebro vest for Stockholm i de kommende dage.

Indtil videre er det kommet frem, at Sverigedemokraterna vil gøre det muligt for homoseksuelle at adoptere børn, de vil bløde op for holdningen til abort, og som det mest vidtgående vil de drøfte muligheden for borgere at få dobbelt statsborgerskab samt droppe formuleringen om, at statsborgere skal have en »nedarvet essens«.

Jimmie Åkesson, leder af Sverigedemokraterna

»Som et håbefuldt og aspirerende parti må vi have en mere pragmatisk holdning til mange spørgsmål og synspunkter. «


Samtidig vil partiet ifølge sin hjemmeside arbejde politisk for de svenske landsbyer, sundhedsvæsnet og miljøet. Alt sammen en udvikling af den linje, der blev lagt, da Jimmie Åkesson overtog ledelsen af partiet i 2005.

Ifølge Jimmie Åkesson vil Sverigedemokraterna derfor fremover fokusere på andet end indvandrere, men partiformanden frygter ikke, at partiet med det nye fokus kommer til at miste sine grundværdier. Tværtimod.

»Som et håbefuldt og aspirerende parti må vi have en mere pragmatisk holdning til mange spørgsmål og synspunkter. Det er et resultat af, at partiet vokser og bliver mere bredt,« siger SD-formanden til Svenska Dagbladet.

Efter alt at dømme kan baglandet nikke genkendende til partistyrelsens ønsker om forandring. Således fortæller Linda Hefvelin, byrådsmedlem for Sverigedemokraterna i Strängnäs, til SVT, at hun er tilfreds med partiets nye linje i forhold til abort. Og hun er ikke den eneste, der bakker op om ledelsen.

»Vi spøger normalt i partiet om, at der må være et eller andet i partiledelsen, som vi kan være kritiske over for. Men jeg har indtil videre ikke stødt på noget,« siger Kim Fredriksson, Sverigedemokraternas gruppeformand i Eskilstuna til SVT.

Inspireret af Danmark

Men i hvor høj grad er de nye mærkesager nye påfund, og hvor meget inspiration er hentet fra andre ligesindede? Sverigedemokraterne har tidligere indrømmet, at størstedelen af deres politiske holdninger om familiesammenføring og kvoteflygtninge er udviklet med direkte inspiration fra Danmark.

Desuden har Jimmie Åkesson flere gange rost den danske udlændinge- og flygtningepolitik, og målet er ifølge Anders Langballe, politisk kommentator på TV 2, at Sverige får implementeret lignende integrationslove.

Dog advarer politisk kommentator Ann Tiberg i TV4s morgenshow »Nyhetsmorgon« om, at partiet kan risikere, at kernevælgere bliver skuffede over den nye retning.

»Det er en reel oprydning af principprogrammet, og visse kernevælgere kommer til at blive irriterede,« siger hun i programmet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sverigedemokraternas partiledelse eller pressesekretariat grundet travlhed op til landsmødet.