Historisk måling: Sverigedemokraterna er størst i Sverige

Meningsmålingsinstitut måler nu for første gang Sverigedemokraterna til at være det mest populære parti i Sverige. De overhaler Socialdemokraterna.

Partileder Jimmie Åkesson er ikke overrasket over den gode måling. Det skyldes, at svenskerne i stigende grad forstår de problemer, som Sverigedemokraterna påpeger, siger han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jessica Gow
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske avis Aftonbladet har fredag præsenteret en historisk meningsmåling.

Instituttet Demoskop har for første gang målt Sverigedemokraterna som det mest populære parti i Sverige. Det indvandringskritiske parti står til næsten hver fjerde stemme, hvis der var valg Sverige i dag.

Samtidig giver målingen Socialdemokraterna det ringeste resultat i målingernes historie.

Sverigedemokraterna bliver målt til 24 procent i den seneste måling. Det er kulminationen på et efterår, hvor partiet gradvist er vokset i popularitet, viser en vægtet meningsmåling, som bygger på data fra alle svenske meningsmålinger.

Partiets leder, Jimmie Åkesson, er ikke overrasket over den nye meningsmåling, siger han til Aftonbladet.

»Jeg har længe hævdet, at vi ville blive det største parti før eller siden. I alle år har vi konsekvent talt om bandekriminaliteten, den eskalerende utryghed, migrationspolitikken, som ikke fungerer, og integrationspolitikken, som har forværret situationen.«

»Flere og flere oplever de her problemer i deres hverdag og kan relatere til dem. Så bliver vi et troværdigt alternativ,« siger partilederen.

Det er ikke første gang, at Sverigedemokraterna står som det største parti i en enkeltstående svensk meningsmåling. Det gjorde partiet blandt andet også i Sepios måling i september og i enkelte målinger op til valget i 2018.

Det vægtede gennemsnit for alle meningsmålinger i november viser, at Sverigedemokraterna står til 23,2 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterne står til 24,4 procent.

Sverigedemokraternas fremgang udfordrer det helt store dogme i svensk politik: isolationen af Åkessons parti.

Siden Sverigedemokraterna indtrådte i Riksdagen i 2010, har andre partier holdt sig fra ethvert samarbejde med partiet, der er blevet beskyldt for at føre en fremmedfjendsk politik og retorik.

Aftonbladets klummeskribent Lena Mellin kalder målingen »intet mindre end en bombe«. Socialdemokraterna har været det største parti i Sverige i et århundrede, skriver hun. Men den position kan partiet nu ikke længere vide sig sikker på:

»Det bør medføre et paradigmeskifte i den store skala i svensk politik,« skriver hun.

Den borgerlige blok – med Moderaterna i spidsen – kan få svært ved at tage magten ved det kommende valg uden hjælp fra Sverigedemokraterna. Og i denne uge stemte Moderaterna for et forslag – fremlagt af Sverigedemokraterna – om at udtrykke mistillid til justitsminister Morgan Johansson. Partierne mener, at han har tabt kontrollen med sikkerheden i Sverige efter en markant stigning i antallet af bombeeksplosioner og skyderier. Justitsministeren overlevede afstemningen.

I sommer mødtes Kristdemokraternas partileder, Ebba Busch Thor, med Jimmie Åkesson til en meget omtalt »köttbulle-lunch«. Her åbnede hun døren for at indlede et samarbejde med Sverigedemokraterna om blandt andet migration.

Ved valget til det svenske parlament, Riksdagen, i 2018 blev Socialdemokraterna størst med 28,3 procent af stemmerne.

Moderaterna blev næststørst med 19,8 procent, mens Sverigedemokraterna blev tredjestørst med 17,5 procent.