Svenske liberale vil sikre borgerlig politik ved at støtte socialdemokratisk regering

Sveriges komplicerede regeringsforhandlinger har udviklet sig til et langtrukkent skakspil, hvor alle leder efter det afgørende træk.

Så gode venner var de. Liberalernas leder, Jan Björklund (t.v.), havde en god stund med Moderaternas leder, Ulf Kristersson, efter riksdagsvalget 9. september. Nu satser Liberalerna på at efterlade Moderaterna i den politiske kulde og i stedet presse liberal politik igennem en socialdemokratisk ledet regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er statsminister Stefan Löfvens tur til at trække. Han har vundet lidt ekstra tid på skakuret, og det er der god brug for. Stillingen er kompliceret, og Löfven må analysere mange træk fremad. Svenskerne troede mandag, at de skulle præsenteres for en mulig ny regering. I stedet blev de trukket endnu længere ind i den langtrukne skakdyst, som Sveriges regeringsforhandlinger har udviklet sig til.

Billedlig talt er Löfven nu tvunget til en borgerlig åbning, hvis han skal gå efter gevinst. I rå realpolitisk udgave betyder det, at han må indstille sig på at sænke skatter, liberalisere arbejdsmarkedet og banke både det svenske LO og venstrefløjen på plads.

»Det er et dolkestød lige ind i svenske lønmodtageres bryst,« sagde formanden for de svenske byggeriarbejdere, Johan Lindholm, til svensk TV, SVT, om udsigten til en socialdemokratisk ledet regering i liberale tøjler.

Löfven har nu fået bevilget i hvert fald frem til onsdag af Riksdagens formand til at kunne fremlægge et bud på et regeringsgrundlag, som Riksdagen så bagefter skal stemme om.

Det store spørgsmål er lige nu i det store, svenske politiske drama, om Löfven og de svenske socialdemokrater virkelig kan og vil regere på en borgerlig agenda.

Mange har påpeget, at Sveriges politiske virkelighed begynder at ligne den danske med mudrede koalitioner. Men ikke alle har lige let ved at forstå argumentet om, at Centerpartiet vil kunne få gennemført mere liberal politik ved at støtte Socialdemokraterna.

Liberalerna afleverede i slutningen af sidste uge deres krav for at være støtteparti for en socialdemokratisk ledet regering.

»Vores krav bliver store,« skrev partiets leder, Jan Björklund, på Facebook.

Han fastslog, at Liberalerna vil have skattelettelser på arbejde og for virksomheder og vil gøre et dramatisk indhug i topskatten. Han vil desuden liberalisere arbejdsmarkedet og dertil kommer krav om at sætte huslejepriser fri i nybyggeri og krav om en lavere startløn for nytilkomne til arbejdsmarkedet.

Det modsvarer de krav, som Centerpartiet, Sveriges andet liberale parti, forinden havde fremlagt offentligt. Samtidig vokser presset til venstre for Löfven. Både Miljöpartiet og Vänsterpartiet har advaret om, at Socialdemokraterna ikke skal regne med deres støtte til et stort højresving.

Sverigedemokrater lurer på chancen

Det ser umuligt ud. Men så kommer skakspillet ind i billedet.

Flere svenske politiske kommentatorer henviser til, at de svenske socialdemokrater er særdeles drevne i kampen om magten. Löfven kan analysere sin stilling ud fra, at han er den eneste, der kan sikre en svensk regering uden at give indflydelse til Sverigedemokraterna. En faktor, som de fire partier uden om ham til højre og venstre er absolut enige om og betragter som afgørende.

Imens virkede Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, i weekenden helt tilfreds, da han gjorde status over situationen. Jo mere de to øvrige borgerlige partier, Moderaterna og Kristdemokraterna, bliver isoleret til højre, desto tættere kommer de på Sverigedemokraterna, lyder hans analyse.

»Vi behøver bare 21 mandater for at få flertal i Riksdagen, og de mandater kan vi få fat på,« sagde han ifølge TT ved et partimøde.

Åkesson spiller dermed sit helt eget spil. Der er mere end ét skakbræt i gang i svensk politik.