Madrid forbyder feminister at gå på gaden til højrefløjens fryd: »Det ville ende som den coronasmittede kvindes kampdag«

Myndighederne i den spanske hovedstadsregion har forbudt demonstrationer på kvindernes internationale kampdag som det eneste sted i landet. Mens højrefløjen godter sig, raser ligestillingsministeren over »kriminalisering« af kvindebevægelsen.

Omkring 120.000 deltog sidste år i Madrids massive demonstration på kvindernes internationale kampdag, der trods advarsler blev afviklet, kort før Spanien lukkede ned. Højrefløjen har siden beskyldt landets venstreorienterede regering for at tillade en supersprederbegivenhed, der fik pandemien til at løbe løbsk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar del Pozo/AFP/Ritzau Scanpix

Den yderste højrefløj gør det. Revolutionære anarkister gør det. Faglige organisationer og andre grupper af vrede borgere gør det. I hvert tilfælde så længe det foregår med afstand, mundbind og uden alt for mange deltagere.

Og hvis stort set alle andre får lov til at gå på gaden under pandemien, hvorfor har myndighederne i Madrid så forbudt alle demonstrationer i forbindelse med kvindernes internationale kampdag?

De spanske feminister er da også rasende, heriblandt adskillige ministre i Spaniens koalitionsregering mellem det socialdemokratiske PSOE og venstrepartiet Podemos.

Spaniens socialdemokratiske premierminister, Pedro Sánchez, taler ved et arrangement i forbindelse med kvindernes internationale kampdag, mens ligestillingsminister Irene Montero ser på. Montero, der tilhører venstrepartiet Podemos, er rasende over demonstrationsforbuddet i Madrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emilio Naranjo/EPA/Ritzau Scanpix.

Det er selvsamme centralregerings repræsentant i hovedstadsregionen, der som ansvarlig for lov og orden har taget beslutningen. Og umiddelbart ser den ud til at bygge på rettidig omhu og sund fornuft.

Der var anmeldt ikke færre 104 demonstrationer i den spanske hovedstad, selvom kun 500-600 deltog i hver enkelt af dem, ville man ende med omkring 60.000 demonstranter rundt omkring i hovedstadens gader.

Og det går ikke i en by og en region, der i fredags havde 245 covidsyge pr. 100.000 indbyggere, hvilket er det højeste smittetryk i Spanien – kun overgået af de afrikanske enklaver Ceuta og Melilla – lyder det fra regeringsrepræsentanten.

En vurdering, som den spanske forfatningsdomstol mandag formiddag erklærede sig enig i. Forbuddet er imidlertid politisk sprængfarligt på flere fronter.

Konservativ tilfredshed og rasende ligestillingsminister

For det første ligner det et knæfald for højrefløjens fortælling om sidste års internationale kampdag som en potentielt kriminel supersprederbegivenhed.

Madrid-regionens konservative præsident, Isabel Díaz Ayuso, havde advaret mod en ny »den coronasmittede kvindes internationale kampdag«. Hun kan nu glæde sig over, at centralregeringens repræsentant giver hende ret. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Demonstrationen samlede trods advarsler fra flere eksperter omkring 120.000. Få dage senere lukkede Spanien ned, mens flere ministre, som havde deltaget, lagde sig syge med covid-19.

Den konservative præsident for Madrid-regionen, Isabel Díaz Ayuso, der er kendt for at lade barer og restauranter holde længere åbent end de fleste andre steder i Europa på trods af det høje smittetryk, var da også allerede i forrige uge ude med riven.

»Mens vi alle kæmper mod pandemien, kan det ikke passe, at nogle nu igen vil forvandle kvindens internationale kampdag til den covid-19-smittede kvindes internationale kampdag,« lød det sarkastisk fra Díaz Ayuso.

Hun og andre højrefløjsledere kan nu glæde sig over, at den venstreorienterede centralregerings egen repræsentant har givet dem ret og dermed banket endnu en kile ind mellem koalitionspartierne på det vigtige identitetspolitiske område.

Madrid-regionen har gennem hele pandemien ført en langt mere liberal politik end andre steder i Spanien og Europa, og feministorganisationer er rasende over forbuddet netop i en by, hvor »alt holder åbent med fyldte barer og fortovsterrasser og en metro, hvor det ikke er til at sparke sig frem«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Juan Medina/Reuters/Ritzau Scanpix.

De er i forvejen rygende uenige om en ny lov om transseksuelle udarbejdet af ligestillingsminister Irene Montero fra Podemos, der ifølge PSOE er alt for vidtgående.

Montero har da også haft svært ved at skjule sit raseri over demonstrationsforbuddet i Madrid.

»Som medlem af regeringen overholder jeg naturligvis reglerne, men jeg og mit parti støtter ikke denne kriminalisering af kvindebevægelsen, der er fremprovokeret af folk med en reaktionær agenda,« hvæsede ministeren.

I resten af Spanien ventes en lang række anmeldte demonstrationer at blive afviklet planmæssigt, så længe de særlige forholdsregler og begrænsninger i forbindelse med pandemien overholdes.