Lykke Friis: Brexit er slet ikke slut – og aftalen får næppe andre EU-lande til at følge i Storbritanniens fodspor

EU og Storbritannien er endelig blevet enige om en skilsmisseaftale, mens de europæiske lande har formået at stå sammen under processen. Det er en overordnet sejr for EU, vurderer ekspert.

»Når man siger, at nu kan vi endelig lægge Brexit bag os, så er det i hvert fald ikke rigtigt, for der vil hele tiden være nye områder at forhandle på, blandt andet tjenesteydelser,« vurderer Lykke Friis, der er direktør i Tænketanken Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af de største sejre med Brexit-aftalen er, at det lykkes EU at holde sammen til den bitre ende. Det vurderer direktøren for Tænketanken Europa, Lykke Friis, der er tidligere Venstre-politiker.

For selvom der næppe er nogen fra EU-side, der erklærer sig for sejrherre i forbindelse med den nye handelsaftale, kan EU-landene stadig være tilfredse, mener Lykke Friis.

»Man er dybest set kommet frem til, at såfremt Storbritannien skal have adgang til EUs marked, skal Storbritannien overholde spillereglerne. Og det vil EU-landene jo være glade for, for det betyder, at de har formået at holde sammen på »EU-butikken« – og har undgået at andre lande kan finde på at sige, at de også vil have sådan en aftale.«

Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa

»Når man siger, at nu kan vi endelig lægge Brexit bag os, så er det i hvert fald ikke rigtigt.«


Lykke Friis mener ikke, at den nye handelsaftale mellem Storbritannien og EU vil gøre det attraktivt for andre lande at melde sig ud af Unionen.

»EU har i højere grad kunnet dominere forhandlingsprocessen, fordi Storbritannien er mere afhængig af EU end omvendt. Det er første gang i EUs historie, at man opfører nye barrierer. Normalt går det jo ud på at fjerne barrierer, når man indgår handelsaftaler,« forklarer Lykke Friis.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, da Brexit-aftalen kom i hus 24. december. Han understreger, at selvom briterne »har taget kontrol over egen skæbne og egne love«, er Storbritannien stadigvæk tæt knyttet til Europa kulturelt, historisk og strategisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix..

Det er langtfra slut

Selv om Brexit-forhandlingerne er afsluttede, er det langtfra sidste gang, at EU og Storbritannien skal til forhandlingsbordet. For nu står vi over for brexiternity  – uendelige forhandlinger – mener Lykke Friis.

»Når man siger, at nu kan vi endelig lægge Brexit bag os, så er det i hvert fald ikke rigtigt, for der vil hele tiden være nye områder at forhandle på, blandt andet tjenesteydelser,« vurderer Lykke Friis.

Handelsaftalen er en kæmpe lettelse både i Bruxelles og London, fordi Brexit-forhandlingerne ikke længere vil overskygge alt andet. Nu kan EU og Storbritannien endelig fokusere på klimaforandringer, covid-19 og fælles fodslag i forhold til Rusland og Kina.

I Danmark er det især fiskeriaftalen, som har stjålet overskrifter. Den nye aftale betyder, at europæiske fiskere fremover kan fange 25 procent færre fisk i britisk farvand. En beslutning som skaber utilfredshed blandt europæiske og britiske fiskere.

Herudover hæfter Lykke Friis sig ved et andet punkt i aftalen – at Storbritannien forlader udvekslingssamarbejdet Erasmus, fordi ordningen ifølge Boris Johnson er for dyr.

Siden 1987 har flere end 300.000 britiske studerende som en del af ordningen arbejdet eller studeret i Europa. Storbritannien har dog også været den mest populære destination for danske studerende. I studieåret 2016 til 2017 var 1.200 danske studerende på udveksling på et britisk universitet. Med den nye aftale, må studerende selv betale for studieopholdet, såfremt de ønsker at studere i Storbritannien, ligesom britiske studerende må til lommerne, hvis de vil læse i EU-lande.