Italiensk politiker for retten efter hvidvask i Danske Bank

Italiensk politiker modtog mistænkelige beløb fra diktaturet i Aserbajdsjan – gennem konti i Danske Banks hvidvaskplagede filial i Estland. Nu er han for retten – anklaget for korruption og hvidvask.

Luca Volontè risikerer en dom for korruption og hvidvask, fordi han modtog penge fra regimet i Aserbajdsjan. Fold sammen
Læs mere
Foto: European People's Party
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis var italieneren Luca Giuseppe Volontè fremtrædende italiensk politiker og medlem af Europarådets folkevalgte forsamling.

Nu er han for retten i Milano, anklaget for at have modtaget bestikkelse fra diktaturet i Aserbajdsjan – gennem bankkonti i Danske Banks estiske filial.

En opsigtsvækkende sidehistorie i sagen om mistænkelige pengestrømme gennem Danske Bank går nu ind i en ny fase, efter at en domstol i Milano formelt i december indledte retssagen mod Luca Volontè. Det rapporterer tænketanken European Stability Initiative (ESI), der har fulgt sagen tæt.

Ud over Volontè er også de aserbajdsjanske medlemmer af Europarådet Muslum Mammadov og Elkhan Suleymanov anklaget i sagen, skriver ESIs formand, Gerald Knaus, i sit nyhedsbrev.

»Denne retssag er indtil nu det eneste seriøse forsøg på at stille nogen strafferetligt til ansvar for den største skandale i Europarådets historie,« skriver Knaus.

»Det er en europæisk skandale, som kun et par anklagere i Milano forsøger at komme til bunds i. Hvor er Europarådets medlemslande henne i denne sag?« spørger Knaus.

Retssagen mod Volontè har været længe undervejs, da en dommer først skulle tage stilling til, om Volontè overhovedet kunne anklages for korruption – og ikke hvidvask, som straffes mildere i Italien – som følge af hans parlamentariske immunitet. Men det ligger altså nu fast, skriver ESI. Det er uklart, hvornår der falder dom.

»Vores venskab vokser«

Berlingske kunne sidste år – som led i avisens afdækning af hvidvasksagen i Danske Bank – fortælle, hvordan regimet i Aserbajdsjan over en årrække sendte 18 mia. kroner fra det olierige land gennem fire konti i Danske Bank Estland og videre til skattely, luksusforbrug og formodet bestikkelse af politikere og embedsmænd.

En af disse politikere var altså Luca Volontè, der som modydelse for pengene aktivt skulle fremme regimets interesser i bl.a. Europarådet. Volontè pressede ifølge anklagemyndigheden bl.a. på for at få udarbejdet rapporter, der roste det ellers brutale diktaturs kamp for menneskerettigheder.

»Vores venskab vokser sandelig! Tak. Dine gaver er yderst smagfulde,« skrev Volontè i en mail til Suleymanov efter et besøg i Aserbajdsjan. Det fremgår af italiensk politis efterforskningsmateriale, Berlingske har set.

Til gengæld skulle Volontè arbejde for at få vedtaget rosende rapporter om Aserbajdsjan i Europarådet:

»Kære ven, her er de to rapporter. Vi begynder at arbejde på dem straks,« skrev Muslum Mammadov til Volontè.

Samtidig strømmede over 17 mio. kr. ind i Volontès fond fra fire britisk registrerede selskaber med adresse i Aserbajdsjans hovedstad, Baku. Alle med konti i Danske Bank Estland.

Volontè »misbrugte den offentlige stilling, han bestred«, skriver anklagemyndigheden i Milano ifølge ESI, »for egen vindings skyld« og for at »fremme regeringen i Aserbajdsjans interesser«.

Sagen blev kun opdaget takket være Volontès italienske bank, der fulgte hvidvaskreglerne og indberettede de mistænkelige transaktioner.

I Danske Bank Estland lod man derimod pengestrømmene fortsætte i flere år, på trods af at reglerne siger, at bankerne skal kontrollere kunderne og deres transaktioner.

75 selskaber med tråde til sagen

Først da Berlingske sammen med en lang række europæiske medier i september 2017 beskrev den såkaldte »Azerbaijani Laundromat«, iværksatte Danske Bank en større undersøgelse af den estiske filial.

Af bankens advokatundersøgelse om sagen fremgår det, at bankledelsen i Danmark allerede i januar 2017 – ni måneder forinden – havde kendt til de mistænkelige konti. Uden at orientere myndighederne.

»Vi burde have informeret det danske finanstilsyn om informationen relateret til Aserbajdsjan tidligere for at fastholde en høj grad af gennemsigtighed og sikre tilsynet tilstrækkelig tid til at reagere,« erkendte banken undervejs.

Ifølge Advokatundersøgelsen var der i alt hele 75 kunder i den estiske filial med forbindelse til »Azerbaijani Laundromat«. To tredjedele af disse var britiske selskaber med klare tegn på mistænkelige kontoaktiviteter – såsom store beløb, der flyttes hurtigt ind og ud af kontiene.

Sagen blev også undersøgt af Europarådet selv, der senere udtrykte skarp kritik af navngivne politikere. Efter afsløringerne har bl.a. tyske Karin Strentz og belgiske Alain Destexhe, der også modtog penge, trukket sig fra Europarådet.

Luca Volontè, der i mange år var topfigur i det italienske parti UDC og leder af den borgerlige gruppe i Europarådets parlamentariske forsamling, har afvist at have handlet forkert. Han har forklaret betalingerne med, at der var tale om konsulentopgaver for Aserbajdsjan.

En talsmand for præsident Ilham Aliyev i Aserbajdsjan har afvist beskyldningerne og kaldt dem »fordomsfulde og grundløse« og fremhævet Aserbajdsjan som en »konstitutionel, demokratisk stat«.

Hvidvasksagen har kostet Danske Banks direktør Thomas Borgen og formand Ole Andersen jobbet. Undervejs er bankens aktiekurs blevet halveret. Banken risikerer nu milliardbøder i flere lande.