Aserbajdsjan svarer igen på kritiske artikler: »Forudindtagede, grundløse og provokerende«

Regimet i Aserbajdsjan kommenterer nu for første gange sagen om mistænkelige milliardoverførsler gennem Danske Bank. En talsmand for regeringen afviser kritikken og mener, at det er en kampagne orkestreret af nabolandet Armenien.

En talsmand for Ilham Alijev, præsidenten i Aserbajdsjan, afviser nu blankt kritikken af milliardoverførsler fra regimet til blandt andet europæiske politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE

Total tavshed.

Det har indtil nu været svaret fra regimet i Aserbajdsjan på de omfattende afsløringer af, hvordan store beløb fra regimet i flere år strømmede gennem fire konti i Danske Bank og blandt andet endte hos højtstående politikere i hele Europa, der talte regimets sag. Det viste omfattende afsløringer i blandt andet Berlingske og hos journalistorganisationen OCCRP mandag aften.

Ifølge myndigheder og eksperter har regimet i Aserbajdsjan benyttet de fire Danske Bank-konti til bl.a. at købe sig til positiv omtale samt til bestikke politikere og valgobservatører - og dermed påvirke international politik.

Nu svarer regimet i Aserbajdsjan for første gang på kritikken. En talsmand for Ilham Alijev, præsidenten i Aserbajdsjan, afviser i en udtalelse blankt kritikken og afsløringerne. Han mener samtidig, at artiklerne er et resultat af en kampange orkestreret af nabolandet Armenien, som Aserbajdsjan ligger i strid med.

»Vi understreger endnu engang, at OCCRPs beskyldninger af natur er fordomsfulde, grundløse og provokerende og danner grundlag for en del af en beskidt smædekampagne organiseret af velkendte grupper mod Aserbajdsjan,« lyder det fra Ali Hasanov, talsmand for præsidenten.

Ali Hasanov afviser i udtalelsen samtidig, at Aserbajdsjan er et undertrykkende regime, som kritikken ellers lyder fra menneskerettighedsorganisationer. Tværtimod er Aserbajdsjan »en konstitutionel, demokratisk stat«. Han mener, at udviklingen i Aserbajdsjan »bekymrer visse grupper, særligt Armenien og den armenske lobby.«

»Det primære mål for denne kampagne er, at ødelægge Aserbajdjans sunde image og at skabe et negativt indtryk af landet internationalt,« lyder det videre i udtalelsen.

I artiklerne er en række kendte personer blevet afsløret som modtagere af penge fra regimet. En præsidentkandidat i et EU-land, en tysk politiker og valgobservatør, et italiensk medlem af Europarådet samt ægtefællen til den øverste chef i FN-organet UNESCO er blandt de mange opsigtsvækkende modtagere af penge fra regimet. Det kommenterer talsmanden også:

»Kampagnen skyder også på kendte personer - offentlige og politiske personer, embedsmænd, eksperter - som er venligtsindede over for Aserbajdsjan, og som er kommet med positive kommentarer om landets udvikling, det offentlige og politiske liv, økonomiske præstationer og stiller spørgsmålstegn ved disse personers aktiviteter,« skriver Ali Hasanov.

Ifølge talsmanden skyldes de kritiske artikler, at der arbejder journalister fra Armenien på to af medierne, The Guardian og OCCRP.

»Den armenske lobby og repræsentanter fra de anti-aserbajdjanske netværk og medier, som er påvirket af den armenske lobby, bidrager til at sprede dette materiale bredt i internationale medier.«

Talsmanden henviser blandt andet til en navngiven journalist på The Guardian og dennes påståede armenske baggrund. Avisen oplyser imidlertid til Berlingske, at den omtalte journalist er fra Rusland.

Artiklerne om »The Azerbaijani Laundromat« er kommet i stand efter Berlingske er kommet i besiddelse af omfattende materialel om fire konti i Danske Banks estiske afdeling med tråde til regimet. Materialet omfatter bl.a. detaljerede kontooplysninger og kontoudtog, der viser tusindvis af transaktioner fra 2012 til 2014 gennem Danske Bank. Berlingske har delt materialet med den internationale journalistorganisation OCCRP og gennemgået 16.000 banktransaktioner med en række medier verden over, herunder The Guardian.

Læs om tilblivelsen af artiklerne her.

Og læs uddybende spørgsmål og svar om artiklerne her.