Intet nyt fra Østfronten: Nu skal Merkel løse EU-drama

Polen og Ungarn står endnu fast i deres kamp mod en retsstatsmekanisme, og de to lande har fortsat taget EUs budget og genopretningsfond som gidsel. Nu bliver det op til Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, at løse problemet.

Ungarns premierminister, Viktor Orbán (th.), og Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, holdt torsdag et fælles pressemøde i Budapest, hvor de gentog, at de agter at stå sammen i kampen mod den omstridte retsstatsmekanisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrzej Lange/EPA/Ritzau Scanpix

Der er noget befriende skamløst over Viktor Orbán og Ungarns fremfærd i EU i disse dage.

I øjeblikket har Ungarn sammen med Polen, en efterhånden berygtet duo, sat institutionerne i Bruxelles på den anden ende ved at nedlægge veto mod et nyt budget og den genopretningsfond, som skal holde hånden under de coronasyge økonomier på tværs af EU.

De to medlemslande har taget de to arrangementer som gidsel i deres modstand mod retsstatsmekanismen – et instrument, der kobler EU-midler sammen med efterlevelse af grundlæggende retsstatsprincipper. Kort sagt: Forbryder et medlemsland sig mod retsstatsprincipper som en fri presse, en fri opposition og uafhængige domstole, så skal Bruxelles kunne tilbageholde midler.

Det skamløse? At Ungarn i sidste uge formelt udfyldte og afsendte de fornødne formularer for at få adgang til den genopretningsfond, man altså i øjeblikket blokerer for.

Sagen er ikke desto mindre prekær og alvorlig: 1. januar skal det nye syvårige budget efter planen træde i kraft, ligesom flere medlemslande, navnlig i Sydeuropa, allerede nu er desperate efter at få adgang til de mange milliarder af euro i genopretningsfonden, som skal hjælpe til at stimulere vækst i de trængte økonomier.

Vedtaget i juli

Det aktuelle slagsmål er kulminationen på års stadig mere anstrengt forhold mellem EU og de to østeuropæiske medlemslande, som på en række områder har udviklet sig i en autokratisk retning.

Retsstatsmekanismen har været på tegnebrættet i Bruxelles siden 2018 og er blevet skabt i erkendelse af, at de eksisterende procedurer og instrumenter ikke var tilstrækkelige til at få regeringerne i Warszawa og Budapest til at rette ind.

Ved det ekstraordinære topmøde i juli blev regeringscheferne enige om et nyt budget og genopretningsfonden, mens man ligeledes blev enige om at implementere retsstatsmekanismen – om end i en mere udvandet form. Siden er den del af aftalen blevet strammet på foranledning af Europa-Parlamentet, og som konsekvens har Polen og Ungarn nu modsat sig at stemme for de øvrige dele i protest.

Ved et møde mellem medlemslandenes EU-ambassadører i fredags blev situationen atter drøftet, uden at nogen umiddelbar løsning åbenbarede sig. Til gengæld blev på ny slået fast, siger en EU-diplomat, at de øvrige 25 medlemslande er stærkt utilfredse med Ungarn og Polens ageren.

Ved et fælles pressemøde i torsdags fastslog Viktor Orbán og den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, deres modstand mod mekanismen, ligesom de i en fælles erklæring slog fast, at de agtede at fortsætte med at stå sammen i spørgsmålet. Pressemødet såvel som erklæringen blev af størstedelen af de øvrige medlemslande betragtet som en yderligere eskalering af konflikten.

Merkel to the rescue?

Som så mange gange før bliver det Angela Merkel, den tyske forbundskansler, som skal finde et kompromis. Tyskland har i øjeblikket det roterende formandskab, og mange vil finde en vis betryggelse i, at det er den erfarne kansler, som skal få enderne til at mødes – som hun har gjort så mange gange før.

Andre er dog mindre begejstrede: Som Wolfgang Münchau, en tysk EU-kommentator, konstaterer på sin blog, har Angela Merkel historisk haft svært ved at tøjle Viktor Orbán. Ungarn har traditionelt haft et tæt forhold til Tyskland, og Viktor Orbán stod i mange år i lære hos den tidligere tyske kansler, Helmut Kohl.

Merkels og Orbáns dialog bliver yderligere kompliceret af, at de tos partier sidder i samme gruppe i Europa-Parlamentet – EPP – og ifølge Münchau er det udelukkende på Merkels nåde, at Orbáns Fidesz-kolleger fortsat har fået lov til at blive i den gruppe.

»Merkel vil aldrig gøre noget for at isolere Polen og Ungarn. Hun vil derfor gøre sit yderste for at løse den fastlåste situation ved at forhale det, som er den måde, hun løser de fleste konflikter,« skriver Wolfgang Münchau på sin blog.

Det er endnu uklart for de fleste, hvordan et tilfredsstillende kompromis kunne tage sig ud. Hidtil har de øvrige medlemslande fæstet lid til, at Ungarn og Polen på den lange bane ikke har råd til at blokere for et nyt budget og for genopretningsfonden, eftersom det indebærer, at udbetalingen af EU-midler vil blive sat i bero.

Alt tyder på, at det endelige slag kan ende med at stå 10. december, når regeringscheferne samles til topmøde i Bruxelles.