En grøn bølge skyllede over Europa: Miljøpartier overrasker stort

Det første grønne chok indtraf klokken 18:00 søndag aften. Siden præsterede Europas grønne partier store overraskelser i en række lande.

Den svenske klimaaktivist Greta Thunberg gæster København og taler til Folkets Klimamarch foran Christiansborg Slot, lørdag den 25. maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I flere europæiske lande har de grønne partier opnået markant bedre resultater end ventet. Det viser en kombination af de endelige resultater og umiddelbare optællinger.

Det første store grønne chok indtraf klokken 18:00, da de tyske TV-stationer offentliggjorde deres første exit polls - målinger foretaget på valgsteder, efter vælgerne har stemt.

Flere tyske prognoser har siden bekræftet, at landets mest fremtrædende miljøparti - De Grønne - fordobler sin størrelse og foretager en klar overhaling af socialdemokraterne i SDU. Dermed bliver miljøpartiet Tysklands næststørste parti i Europa-Parlamentet.

Ved valget til Europa-Parlamentet i 2014 fik De Grønne 10,7 procent; i 2019 står partiet til omkring 20,5 procent af stemmerne.

Den næste store grønne overraskelse skal findes i Frankrig. Her har landets miljøparti Europe Écologie Les Verts (EELV) ikke én eneste gang scoret mere end 10 procent i nogle af de store meningsmålinger op til valget.

Men da valgstederne lukkede stod det pludselig klart, at partiet står til at opnå 13,1 procent af stemmerne. Partiet bliver dermed det tredjestørste efter Marine Le Pens EU-skeptiske Rassemblement National og præsident Macrons En Marche-parti.

Også i Irland, Finland og Portugal har miljøpartier opnået bedre resultater end ventet. De grønne partiers fremgang kan medføre, at Europa-Parlamentets grønne gruppe, som også hedder De Grønne, bliver større end nogensinde og får mere magt i Bruxelles end ventet.

Ifølge Europa-Parlamentets egen forudsigelse af aftenens resultat, står gruppen nu til at indtage 70 af de 751 sæder i parlamentet. Inden valget havde gruppen 50 pladser i parlamentet.

I et fragmenteret parlament, hvor de to store grupper - EPP og S&D ikke længere kan mønstre et fælles flertal - håber De Grønne at kunne blive en vigtig aktør i en pro-europæisk alliance.

»Det her er et mandat for ægte forandring. For klimabeskyttelse, et socialt Europa, mere demokrati og stærkere retssikkerhed,« sagde De Grønnes Ska Keller - én af partiets kandidater til at overtage posten som formand for Europa-Kommissionen på et pressemøde i Bruxelles søndag aften, skriver The Guardian.

Herhjemme er SF en del af Europa-Parlamentets grønne gruppe. Partiet oplevede fremgang og fik 13,2 procent af stemmerne. Dermed kan SF sende to mandater til Bruxelles, og Margrete Auken får selskab af en partifælle.

Også i Finland har landets grønne parti oplevet en stor fremgang. Som de første i Europa fik finnerne talt alle stemmerne op, og Det Grønne Forbund vandt 15,9 procent af stemmerne - en fremgang fra 9,3 procent for fem år siden.

I Irland stemte vælgerne fredag, og her scorede Green Party 15 procent af stemmerne ifølge de første exit polls. Det er er en fremgang på mere end 10 procentpoint.

I Portugal havde ingen af landets meningsmålingsinstitutter levnet miljøpartiet Folk-Dyr-Natur en chance, men de første valgresultater indikerer, at partiet kan sende én eller to mandater til Europa-Parlamentet.

Alle de endelige resultater ventes at være offentliggjort i løbet af mandag og først da ved vi, hvor stor en grøn bølge, der er skyllet ind over Europa søndag.

Umiddelbart indikerer en valgstedsmåling fra Tyskland, at det især er de unge vælgere, som bærer miljøpartierne frem. Blandt de tyske vælgere under 30 år har 33 procent stemt på De Grønne fremgår det af en exit poll, som TV-stationen ZDF har foretaget.