Stor sejr til britisk Brexit Party sender dansk tandlæge til Bruxelles

Det nye Brexit Party bliver det klart største parti ved det britiske valg til Europa-Parlamentet. Samtidig er Remain-partier gået kraftigt frem, ligesom grøfterne blandt de britiske vælgere er gravet så dybe som nogensinde. Konservative og Labour blev de store tabere.

Nok engang kan Nigel Farage juble over at være den helt store vinder ved et britisk europaparlamentsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vickie Flores/Ritzau Scanpix

Danskeren Henrik Overgaard-Nielsen er valgt ind i Europa-Parlamentet for det britiske Brexit Party. Det blev fastslået af BBC natten til mandag ved 1.30 tiden, da det det endelige resultat for valgkredsen North West i regionen omkring Manchester.

Dermed er den danske tandlæge fra London med til at sikre det nystiftede Brexit Party en stor sejr ved det britiske valg, der fandt sted torsdag, men hvor stemmerne først blev talt op søndag sammen med de øvrige EU-lande. Det enkle budskab om en klar sejr for Brexit er dog ikke så simpelt endda.

Sejren til Brexit Party er helt og aldeles en triumf for Nigel Farage. Han vendte tilbage til britisk politik fra ingenting og skabte på kort tid en valgsucces ud af ingenting, ligesom han tidligere gjorde det for partiet UKIP.

Samtidig truede Nigel Farage med, at de store traditionelle partier nu ikke har nogen vej uden om et klart Brexit, når den seneste forlængelse fra EU udløber.

Danskeren Henrik Overgaard-Nielsen er valgt ind for det britiske Brexit Party i Europa-Parlamentet. REUTERS/Phil Noble Fold sammen
Læs mere
Foto: PHIL NOBLE.

Henrik Overgaard-Nielsens far var med til at grundlægge den danske modstand mod EF i 1972. Han var selv forgrundsfigur i modstanden mod Maastricht-traktaten i 1992. Nu bliver danskeren en central person i briternes Brexit-kampagne.

»Hvis ikke vi forlader EU 31. oktober, vil resultaterne fra i dag blive gentaget ved et parlamentsvalg,« lød det fra Nigel Farage ifølge BBC.

Forenklet budskab er ikke så simpelt

Få er bedre til at forenkle et budskab end Nigel Farage, men dykker man ned i tallene og et valg, hvor kun cirka 37 procent af vælgerne stemte, er der pludselig flere nuancer.

Da der kun manglede de optalte stemmer fra Nordirland og Skotland, hvor Brexit Party står klart svagest, havde partiet i nat fået 31,6 procent af stemmerne og dermed 28 mandater i Europa-Parlamentet.

Inklusive Henrik Overgaard-Nielsen, der i et interview med Berlingske op til valget gjorde det klart, at han ville bruge sit mandat til at hjælpe briterne ud af EU, ganske som et flertal havde stemt for ved folkeafstemningen i 2016. Den den danske kandidat understregede dog også, at han ikke havde skrevet under på andet end helhjertet støtte til at gennemføre et hårdt Brexit uden aftale med EU.

De skarpe holdninger for Brexit og Remain sikrede sejren for yderpartierne i det britiske valg til Europa-Parlamentet.

Ret beset har Nigel Farage trods den opsigtsvækkende sejr »blot« gentaget sin valgkunst fra 2014. Dengang vandt han 26,6 procent af stemmerne i spidsen for UKIP, der blev det største britiske parti. UKIP fik dengang 24 mandater. Brexit Party stod i nat til 28 mandater.

Med i dette regnestykke hører, at UKIP så ud til at miste samtlige mandater, og at de konservative blev beregnet til at styrtdykke fra 18 mandater til tre mandater med omkring ni procent af stemmerne mod 23,1 procent i 2015. Heraf er frafaldet ifølge meningsmålinger i høj grad Brexit-vælgere, der er gået over til Brexit Party.

Samtidig gik Remain-partiet Liberaldemokraterne frem fra blot ét mandat i 2014 til nu 15 mandater. Labour fik en lussing, men bevarede cirka ti mandater imod de 20 ved forrige valg til Europa-Parlamentet. De grønne Remain-tilhængerne i Green Party stod til at få syv mandater. Dertil kommer et godt valg i Skotland for SNP, der lige siden EU-folkeafstemningen har været det mest helhjertede Remain-parti.

Henrik Overgaard-Nielsen har boet i London i to årtier. Han blev for få uger siden for første gang aktiv i britisk politik og opstillet for et politisk parti i Storbritannien. Nu er han valgt for Brexit Party til Europa-Parlamentet i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Taudal.

To sider står skarpt over for hinanden

Dermed står argumenterne »Brexit-Leave – for enhver pris« og »Remain – på stemmesedlen i en ny folkeafstemning« skarpere over for hinanden end nogen sinde. De to store og mest vankelmodige partier i spørgsmålet, de Konservative og Labour, blev valgets store tabere.

Resultatet kan ifølge analytikere meget vel betyde, at de Konservative går på jagt efter en ny formand og premierminister, der kan hamle op med Nigel Farage over for Brexit-tilhængerne.

Labour kan dog gå en anden vej, idet partileder Jeremy Corbyn ifølge BBC efter valgnederlaget sagde, at Labour nu vil diskutere resultatet. Han tilføjede, at spørgsmålet om Brexit må sendes »tilbage til befolkningen gennem et valg til Underhuset eller en ny folkeafstemning«.

Remain eller Brexit. Det er fortsat det store spørgsmål i britisk politik. Politikere og vælgere har heller ikke ved valget til Europa-Parlamentet givet et klart svar.