Der var høj musik, bølger og selfies, da Vestagers egne udpegede hende som en europæisk stjerne

Margrethe Vestager blevet torsdag præsenteret som en oplagt leder til en af EUs mest magtfulde stillinger. Alligevel siger hun, at hun allerhelst vil fortsætte i jobbet som konkurrencekommissær. Hollands premierminister kalder hende »fantastisk.«

Den liberale politiske familie i Europa anser Vestager som en af partiets helt store stjerner. EPA/LAURENT DUBRULE Fold sammen
Læs mere
Foto: LAURENT DUBRULE

Spekulationerne om Margrethes Vestagers mulige fremtid i et europæisk topjob har hårdnakket cirkuleret siden den franske præsident Emmanuel Macron for halvandet år siden tilsynelandende lod sive, at hun var en af hans favoritter i en kabale af magtfulde topposter, der skal lægges til sommer.

Torsdag dag lod hendes europæiske parti ALDE officielt vide, at de anså hende for at være et af partiets stærkeste kort.    .

Til lyden af brølende høj elektronisk musik fra den svenske kunstner Avicii, glas fyldt med boblende vin og skaldyrskanapeer trådte Margrethe Vestager ind på scenen som en af syv ledende liberale skikkelser forud for det store valgsæson i Bruxelles.

Imidlertid har Vestager løbende selv sagt, at hun allerhelst vil fortsætte som konkurrencekommissær.

Havde noget ændret sig, ville Berlingske vide?

»Ingenting. Vi er midt i noget her, og det vil jeg virkelig, virkelig gerne fortsætte med,« sagde hun som et ekko.

ALDE har modsat de andre europæiske partier ikke ønsket at udpege en enkelt spidskandidat som deres bud på den nye kommissionsformand, der skal findes til sommer. I stedet har ALDE - der i Danmark tæller både Venstre og Radikale Venstre - valgt at fremhæve et team af personer, der ifølge partiet selv generelt var egnede til at lede i Europa.

Det er fortsat uklart præcis, hvad denne gruppe af personer skal foretage sig ud over at være ALDEs ansigt udadtil i debatter og prøve at tiltrække stemmer til Europas liberale partier ved det kommende europaparlamentsvalg i maj.

Den liberale, hollandske premierminister, Mark Rutte, Vestager »fantastisk.«

Premierminister Mark Rutte var ikke klar til at pege på Vestager til en bestemt toppost, men var fuld af lovord om danskeren. EPA/STEPHANIE LECOCQ Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ.

»Hun er en ledende skikkelse i den liberale europæiske familie, i kommissionen, hun er respekteret i hele verden, og hun er et eksempel på en principfast politiker,« sagde han til Berlingske.

Fem topposter skal besættes

Selv om Vestager stod på scenen som  partifamiliens europæiske kransekagefigur, prøvede hun at dreje samtalen væk fra netop det.

»Det her handler om, hvad vi skal stille op med klimaforandring, cybersikkerhed, migration og job til den næste generation. De spørgsmål er vigtigere end hvem, der er hvem,« sagde Vestager.

Også Rutte sagde, det var »tidligt at spekulere på, hvordan jobbene blive fordelt efter valget.«

»Men jeg ville føle mig meget sikker ved, at hun tog en ledende rolle i hvilken som helst kapacitet,« sagde han.

»Jobbene« henviser til fem topposter, der skal besættes i år. Ud over at der skal være valg til Europa- Parlamentet til maj, skal der findes nye ansigter til fem vigtige job: Kommissionsformand, formand for Det Europæiske Råd, formand for Europa-Parlamentet, udenrigschef, formand for Den Europæiske Centralbank, ECB, før man næste år også skal finde en ny formand for NATO.

Rygter har svirret om, at Rutte kunne være en mulig arvtager til formandsposten i Rådet, men:

»Nej nej nej, jeg bliver i Holland. Jeg har allerede en toppost, jeg er premierminister for Holland,« sagde han og tilføjede, at han »elskede det.«

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.