Centerpartiets Annie Lööf er nøglen til at løse den svenske regeringskrise

Med under ti procent af stemmerne har Centerpartiets populære leder erobret en absolut hoverolle på midten i svensk politik, hvor hun kan sikre en regering til både højre og venstre. Og Annie Lööf kunne i øvrigt godt tænke sig, at Sverige snart får en kvindelig statsminister.

Det svenske Centerpartiets formand, Annie Lööf, har erobret den politiske midte, hvor hendes støtte er afgørende for, hvem der kan blive Sveriges nye statsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var det øjeblik, som man om mange år fortsat vil huske fra den svenske valgkamp. I den sidste partilederrunde på TV lige inden valget til den svenske Riksdag slog Centerpartiets leder, Annie Lööf, pludselig næven i bordpladen og udbrød: »Hvordan er det, du taler.« Sverigesdemokraternas Jimmie Åkesson havde netop sagt, at immigranter ikke kan blive integreret, fordi de »ikke passer ind« i Sverige.

Ingen af de øvrige partiledere ville eller turde risikere at følge op på Lööfs vrede over Åkesson, der med sin hårde kritik af de øvrige partiers flygtninge- og indvandrerpolitik havde defineret størsteparten af den svenske valgkamp. Men i Centerpartiets partilokaler i Stockholm brød en spontan jubel ud. Lööf havde fået den lidt søvnige debat på TV-skærmen til at eksplodere ved at tage et klart standpunkt. Det var den partiformand, som de ønskede at se.

Annie Lööf har vælgernes tillid

Svenske meningsmålingsinstitutter og medier gennemfører jævnligt undersøgelser af vælgernes tillid til partilederne. I SIFOs og TV4s måling fra denne uge har næsten halvdelen svaret, at de har »ganske stor« eller »stor« tillid til Centerpartiets formand, Annie Lööf.

Den 36-årige partiformand har præsenteret sig for de svenske vælgere som en principfast politiker både før og efter det svenske valg til Riksdagen. Desuden udgav hun i foråret bogen »Sandhedens øjeblik« om sine første år som en meget ung partiformand. Hun fik overdraget magten som 28-årig i 2011, efter at hun i 2006 som 23-årig blev valgt ind som det yngste medlem af Riksdagen.

»Det har været fantastisk hårdt. Jeg har grædt mange gange,« sagde Lööf efterfølgende til Aftonbladet i et af flere interviews til svenske medier, hvor hun også talte om at være nygift og blive mor og med den krævende opgave som partiformand, der også omfattede posten som erhvervsminister i den borgerlige koalitionsregering.

Annie Lööf blev valgt ind i Riksdagen som 23-årig. Fem år senere blev hun partiformand og minister, og hun har i en nylig biografi sagt, at den hurtige promovering i svensk politik var en stor udfordring, der til tider var ved at knække hende både fysisk og psykisk. Her er Lööf fra ministertiden i den daværende svenske regering under ledelse af Fredrik Reinfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: BERTIL ERICSON/EPA/Scanpix.

Hun blev rost for at tale åbenhjertigt om det svære i, at hun sammen med de store poltiske udfordringer skulle håndtere en stor tragedie, da begge svigerforældre døde af kræft. Og politikerens følsomme åbenhed blev igen drejet over på en karakterfast viljestyrke med beskrivelsen af, hvordan hun resolut afbrød bryllupsrejsen på stranden i Thailand og tog hjem for at få styr på en eskalerende partikrise.

Den klare profil har sikret Lööf både begejstrede beundrere og forbitrede fjender, men ingen kan anfægte hendes politiske succes. Med 8,61 procent af vælgerne bag sig og 31 mandater ud af Riksdagens 349 har hun sikret sig den absolutte hovedrolle på midten i svensk politik.

Centerpartiet ynder at sammenligne sig med Radikale Venstre, men Lööf har med held erobret midten, samtidig med at hun har taget krystalklar afstand fra Sverigedemokraterna og den hårde immigrationsdebat. Dertil har hun støvet det gamle bondeparti af og tilføjet en moderne by-liberal økonomisk politik med et solidt fodfæste i klimadebatten. Især kvinder på den borgerlige fløj har søgt hen til hendes politiske agenda, hvor hun også har understreget et dybtfølt engagement for ligestilling.

Kunne løse den politiske krise

Der er gået næsten to måneder siden valget 9. september, og helt uhørt har Sverige fortsat ikke fået en ny regering. Men den tilsyneladende umulige politiske situation er i høj grad Lööfs ansvar. Hendes støtte kan bane vejen for enten en rød eller en blå regering, lyder analysen, men hun har først stillet ultimative krav om, at en borgerlig regering ikke må være afhængig af aktiv støtte fra Sverigedemokraterna. Dernæst har hun efter lidt tvetydige udtalelser nu afvist at »gå med i en socialdemokratisk ledet regering«.

Rollen som kongemageren, alle bejler til i svensk politik, ser ud til at passe den selvbevidste Lööf godt. Samtidig tildeles hun af politiske iagttagere en lille men voksende outsiderchance for selv at blive Sveriges næste statsminister.

»Meget kompliceret situation efter en valgkamp, hvor helt forskellige værdier stod over for hinanden,« lød det fra Lööf i løbet af ugen på Facebook i en vurdering af de fastlåste regeringsforhandlinger.

Vil gerne se en kvinde som statsminister

Nu taler Lööf igen og igen for, at den eneste løsning på Sveriges fastlåste regeringsforhandlinger er et samarbejde på tværs af blokkene hen over midten, og hvor yderpartierne Vänsterpartiet til venstre og Sverigedemokraterna til højre bliver skåret fra.

Det vil også løse hendes eget problem, fordi hun med sin principfasthed i valgkampen har trukket så mange streger i sandet til både venstre og højre, der gør det næsten umuligt at undgå at skuffe en stor del af hendes vælgerskare, uanset hvilken side hun vælger.

Hvis der så skulle byde sig en uventet mulighed som kompromiskandidat til statsministerposten, gør det jo ikke noget.

»Jeg håber, at jeg min levetid og min datter i hendes levetid kan opleve en kvinde i den øverste stilling. Det ville være meget vigtigt for ligestillingen,« sagde Lööf op til weekenden i et talk-show på svensk SVT.

Hun medgav på et direkte spørgsmål, at Sveriges første kvindelige statsminister »rent teoretisk« kunne blive hende selv som nuværende partiformand. Hun erklærede også, at »hun ikke tror, at Sverige behøver flere statsministerkandidater lige nu«.

Men mest af alt lignede Lööf en politiker, der har tid til at vente på at gøre teorien til virkelighed.