Boris Johnson blev erstattet af smeltende isskulptur: Truer TV-station

Premierminister Boris Johnson meldte midt i den britiske valgkamp afbud til en TV-debat torsdag aften. Nu er Det Konservative Parti rasende over TV-stationens respons.

 

Alle de britiske partiledere var torsdag aften inviteret af kanalen Channel 4 til TV-debat om klimaforandringerne. Premierminister Boris Johnson og Brexit-partiets Nigel Farage havde dog valgt ikke at dukke op.

Og så tog Channel 4 en kontroversiel beslutning: Johnson og Farage blev erstattet af isskulpturer.

Gårsdagens debat var derfor lidt af et særsyn. På de to yderste podier under stod to smeltende isfigurer, mens Labour-leder Jeremy Corbyn og de øvrige partiledere diskuterede Storbritanniens klimaindsats.

Boris Johnson er gennem valgkampen blevet beskyldt for at undgå offentligheden og spørgsmål fra journalister. Channel 4s isskulpturer gjorde Boris Johnsons afbud tydeligt for enhver. Og det er Det Konservative Parti rasende over. De har klaget over Channel 4.

»Sådan et provokerende stunt må være et klart brud på reglerne, da det i sig selv vil udtrykke en politisk holdning,« skriver partiet i en formel klage til den britiske myndighed for konkurrence på og regulering af TV-markedet, Ofcom.

På det podium, hvor Boris Johnson skulle have stået under debatten, stod i stedet denne smeltende isfigur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kirsty O'Connor/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det Konservative Parti har sågar truet Channel 4 med at tage et kig på TV-stationens sendelicens, hvis partiet genvinder magten 12. december, skriver The Guardian. TV-stationen er finansieret af staten, og den nuværende licens skal genforhandles i løbet af de kommende år. Boris Johnsons parti vil se på, om kanalens »opgave skal præciseres, så den servicerer offentligheden bedst muligt«.

Boris Johnson forsøgte at sende afløsere til TV-studiet torsdag aften: Miljøminister Michael Gove og Boris Johnsons egen far, Stanley Johnson, der er forfatter til flere bøger om miljøspørgsmål. De blev dog ikke lukket ind i studiet. Debatten var udelukkende for partiledere, fastholdt Channel 4-redaktør Ben de Paar.

»De var skønne og charmerende, men ingen af dem er lederen,« skriver redaktøren på Twitter.

De smeltede isfigurer skulle repræsentere »nødsituationen på jorden«, oplyste Channel 4.

Inden debatten havde Jeremy Corbyn beskyldt Boris Johnson for at være bange for at møde pressen og stå til ansvar for sine løfter.

Premierministeren har umiddelbart heller ikke accepteret at sætte sig i studiet hos BBC for at lade sig interviewe af TV-værten Andrew Neil. De øvrige partiledere har alle indvilliget i at deltage i det 30 minutter lange interview. BBCs interview med Jeremy Corbyn blev sendt tirsdag aften. Interviewet resulterede i, at han blev hængt til tørre på næsten samtlige avisforsider dagen efter.

Labour mener, at Boris Johnson får en uretfærdig fordel ved ikke at deltage i det kritiske interview.