Fire gange fik Corbyn muligheden for at undskylde for antisemitisme i Labour – fire gange sagde han nej

Kort inden valget er Labour og partileder Jeremy Corbyn på ny ramt af beskyldninger om antisemitisme. Efter et turbulent interview, hænges Labour-lederen i dag til tørre på flere avisforsider.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et interview til BBC tirsdag blev Labour-leder Jeremy Corbyn fire gange spurgt, om han vil sige undskyld, efter at Labour-toppen og den 70-årige partileder på ny er kommet under hård beskydning for ikke at bekæmpe antisemitisme i partiet.

Jeremy Corbyn ville ikke undskylde.

»Vil du benytte denne mulighed til over for det jødiske samfund i Storbritannien at undskylde for det skete?« spurgte BBC-værten, Andrew Neil.

Nej, det ville Jeremy Corbyn ikke.

»Det, jeg vil sige, er: Jeg er fast besluttet på, at vores samfund skal være sikkert for mennesker af alle trosretninger.«

Andrew Neil gav aftenen igennem Corbyn mulighed for at give en undskyldning. Og Corbyn fastholdt sin afvisning.

Allerede inden interviewet var Jeremy Corbyn under hårdt pres. Lederen af Storbritanniens jødiske samfund, overrabbiner Ephraim Mirvis, skrev mandag et indlæg i avisen The Times, hvori han beskyldte Jeremy Corbyn for at være uegnet til posten som premierminister, fordi han ikke har formået at gøre op med antisemitiske strømninger i Labour.

Få timer senere lod den engelske kirkes øverste leder til at give overrabbineren medhold.

På Twitter gjorde ærkebiskoppen af Canterbury opmærksom på »den dybe følelse af usikkerhed og frygt, som mange britiske jøder føler«.

Timing og ordvalg taget i betragtning må ærkebiskoppens tweet læses som en opbakning til overrabbinerens kritik af Labour-lederen, skriver blandt andre The Guardian.

Under primetime-interviewet forsøgte Jeremy Corbyn at gå i rette med overrabbineren. Labour-lederen sagde blandt andet, at Ephraim Mirvis »mangler beviser«, idet han beskylder Jeremy Corbyn for at præsentere en »løgnagtig fortælling« om Labours kamp mod antisemitisme.

»Jeg ser frem til en diskussion med Ephraim Mirvis,« sagde Jeremy Corbyn.

Beslutningen om ikke at sige undskyld havde næppe den effekt, Labour havde ønsket. Her til morgen er partilederen på forsiden af stort set alle britiske aviser.

»Har Corbyns rædselsshow foræret Boris nøglerne til Nr. 10?« spørger den højreorienterede tabloid-avis Daily Express på forsiden.

»Corbyn kæmper med at affeje beskyldninger om antisemitisme,« skriver The Guardian.

»Flået i stykker,« skriver Daily Mail, som normalt støtter Det Konservative Parti.

The Daily Telegraph skriver det bare, som det er:

»Corbyn nægter at undskylde over for jøder«.

En journalist, der dækker britisk politik hos avisen Financial Times, skriver på Twitter:

»Havde prins Andrew vejledt Jeremy Corbyn inden interviewet med Andrew Neil? Det var det mest pinefulde politiske interview, jeg nogensinde har set,« skriver Sebastian Payne.

Et højtstående medlem af Labour, forsvarsordfører Nia Griffith, sagde senere på aftenen, at partiet »absolut er nødt til« at sige undskyld til det jødiske samfund. Hun udtalte, at hun er »meget, meget skamfuld« over forløbet, skriver BBC.

Under Jeremy Corbyns ledelse er Labour gentagne gange blevet beskyldt for at reagere for langsomt, når medlemmer har udtalt sig antisemitisk. Jeremy Corbyn, som i årtier har kæmpet palæstinensernes sag, har nægtet alle beskyldninger om, at han eller hans parti er antisemitisk.

Storbritannien går til valg 12. december.