Attentat sætter ild til migrationsdebat – borgerlige vil lukke grænser og »feje frygtsomme hindringer af vejen«

Afsløringen af, at gerningsmanden til attentatet i Nice kom til Europa på en migrantbåd i september og ubemærket kunne krydse den fransk-italienske grænse, får nu politikere og meningsdannere til at kræve både totalstop for migration og et opgør med retssamfundets garantier.

 
Tre personer er dræbt og flere er sårede efter et knivangreb i den franske by Nice. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brahim Aouissaoui, der torsdag dræbte tre kirkegængere i Nice, er efter alt at dømme íkke en »ensom ulv«. Ifølge tunesiske medier har han forbindelse til islamist-gruppen Ansar al-Sharia, og franske efterretningskilder antyder, at han blev »ført« af et netværk.

Men den 21-årige tuneser er også illegal migrant. Han kom til Europa via den italienske ø Lampedusa i september og fortsatte videre ind i Frankrig via det ellers intensivt overvågede grænseområde øst for Nice en uges tid før attentatet.

En omstændighed, der har fået den franske debat om migration til at eksplodere med krav om dramatiske stramninger. Også fordi, der begynder at tegne sig et mønster i de seneste ugers bølge af attentater.

Skolelæreren Samuel Patys drabsmand var tjetjener og manden bag et knivangreb udenfor satiremagasinets Charlie Hebdos gamle adresse fra er Pakistan – begge havde flygtningestatus.

Attentatmanden Brahim Aouissaoui stiller op til ID-foto i forbindelse med de italienske migrationsmyndigheders behandling af hans sag i begyndelsen af oktober. Den endte med, at han fik besked på at forlade landet, men blev sat på fri fod, hvorefter han nogle uger senere krydsede grænsen til Frankrig.  Fold sammen
Læs mere
Foto: EPA/Ritzau Scanpix.

»Sindssyge tolkninger af vores grundlov«

»Migration er måske ikke den vigtigste årsag til terrorisme. Men det er oplagt, efter det vi har oplevet de seneste måneder, at den er en af forudsætningerne«, skriver den store konservative avis Le Figaro lørdag i en leder og fortsætter:

»Vi bliver nødt til udfra et forsigtighedsprincip straks, i dag, at lukke vores grænser og sætte enhver form for migration i bero. Hvis staten (som led i kampen mod covid-19-pandemien, red.) kan hindre folk i at forlade deres hjem, kan den så ikke også bestemme, hvem der må komme ind i vores land?«

Det indflydelsesrige medlem af Nationalforsamlingen, Éric Ciotti, der er valgt for det borgerlige parti Les Républicains i området omkring Nice, holder sig heller ikke tilbage.

Han kræver i et interview med samme avis et frontalopgør med retssamfundets og internationale konventioners garantier både i forhold til migration og kampen mod islamistisk terror generelt.

»Her sigter jeg til Forfatningsrådets sindssyge tolkninger af vores grundlov. Til den europæiske menneskerettighedskonvention, der åbner for en migrationspolitik uden grænser. Og jeg sigter til en lille kaste af politikere og embedsmænd drevet af en vision, der på én gang er ultraliberal og dybt venstreorienteret,« siger Ciotti.

Éric Ciotti (th.) deltager i en mindehøjtidelighed for ofrene ved torsdagens attentat i en kirke i Nice. Det konservative parlamentsmedlem argumenterer for om nødvendigt at klippe en hæl og en tå af retssamfundets »frygtsomme« garantier, når det handler om migration og kampen mod den islamistiske terror.   Fold sammen
Læs mere
Foto: SEBASTIEN NOGIER/EPA/Ritzau Scanpix.

Hårdkogt minister advarer mod »løgne«

Det konservative parlamentsmedlem foreslår – udover et migrationsstop – at skabe »en slags Guantánamo a la française«, hvor man kan internere godt 3.000 mistænkelige personer, mens yderligere 800 skal udvises.

Forfatningsrådets eventuelle og »frygtsomme« hindringer skal, foreslår Ciotti, »fejes af vejen« ved en folkeafstemning.

Indenrigsminister Gérald Darmanin afviste fredag i et interview med radiostation RTL sammenkædningen af migrationspolitik og sikkerhed i forbindelse med kampen mod den islamistiske terror og opfordrede til lige at spole filmen tilbage.

»Ud af de seneste 30 terrorister (deltagere i de seneste års islamistiske terrorangreb. red.) har 22 været franske,« pointerede Darmanin og tilføjede:

»De, som siger, at vi ved at lukke grænserne og afvise alle udlændinge kan løse problemerne med terrorisme, lyver for franskmændene.«

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa