Sådan skaffer ny, dansk bankapp dig en høj indlånsrente

Det nye dyr i bankjunglen lokker med høj rente på en lønkonto - noget som det er meget svært for de traditionelle banker at tilbyde, når deres egen indlånsrente i Nationalbanken er nul og derunder.

Bankapp'en Lunar Way har en lønkonto, der giver to procent i rente af op til 50.000 kroner.(ARKIV) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov

Det er flere år siden, at almindelige bankkunder generelt kunne få renter på deres lønkonti.

Nu går bankapp'en Lunar Way ud på markedet med et tilbud om det, der i realiteten er en rente på to procent. App'en kalder det payback, fordi virksomheden ikke er en bank - men bruger Nykredits banksystem som sit maskinrum.

Netop det faktum, at der ikke er tale om en bank, gør det også muligt at tilbyde to procent af indeståender på lønkonti op til 50.000 kroner, forklarer stifter og adm. direktør i Lunar Way Ken Villum Klausen. De to procent stammer fra overskuddet på driften af de bankydelser, som Lunar Way i øvrigt tilbyder.

»Vi er en teknologivirksomhed med et helt andet økonomisk setup end en traditionel bank. Derfor har vi slet ikke de samme omkostninger til filialer, medarbejdere og markedsføring til at få kunder,« siger han.

På indtægtssiden kommer pengene foreløbig især fra kundernes brug af kort samt kassekreditter.

»Når du bruger dit kort, så betaler butikken til Mastercard eller Visa, og en del af den betaling går videre til udstederen. For os er det mange bække små, der udgør vores indtjening,« siger Ken Villum Klausen.

De to procent i payback forudsætter også, at det tilknyttede kort bruges mindst en gang om måneden. Kortet er grundlæggende et Visa-kort, og desuden er et såkaldt Travel Card baseret på et Mastercard en del af produktudbuddet til private kunder.

Lige om hjørnet begynder Lunar Way også at tilbyde bankydelser og servciceaftaler til erhvervsdrivende - herunder kassekreditten, som Berlingske omtalte tilbage i 2017.  Kassekreditten adskiller sig fra de fleste andre ved at have en fast pris, uanset hvilket beløb der trækkes af kunden. Dermed vil et lille træk på kreditten udløse en langt højere ÅOP, årlige omkostninger i procent, end et træk af hele kreditten - og dermed gøre små lån retalivt dyrest.

Ikke slagtilbud

Ken Villum Klausen afviser, at muligheden for en payback på to procent er et slagtilbud, der forsvinder, når kunderne er kommet ind.

»Det kan vi blive ved med i lang tid. Vi er jo ikke en bank. Vi er en neobank med underliggende infrastruktur fra Nykredit,« siger stifteren, som efterhånden har knap 70 medarbejdere i Aarhus og København.

Den formentlig højeste rente på en lønkonto blandt traditionelle banker er Lån & Spars tilbud om fem procent op til 50.000 kroner. Det omfatter dog kun medlemmer af en række faglige forbund.

Ken Villum Klausen afviser, at planen er at toptune virksomheden for derefter at sælge den med overskud.

»Dette er et langsigtet projekt. Vi kan se, at vi over tid har mulighed for at gøre en forskel,« siger Ken Villum Klausen.

Indskuddet er i øvrigt beskyttet af Indskydergarantifondens sikring op til cirka 750.000 kroner, fordi pengene i realiteten står på en konto i Nykredit. Her oplyser vicedirektør Morten Møller Madsen, at Nykredit har investeret i og samarbejder med Luna Way af flere årsager:

»Lunar Way er meget fokuseret på den yngre generation. Den er vi selvfølgelig også super interesseret i og i at se, hvad Lunar Way kan i den sammenhæng med sit koncept.  Så er det en teknologivirksomhed, og den måde at arbejde på har vi meget fokus på for at skabe nye løsninger at møde kunderne med,« siger han.

Endelig fokuserer Lunar Way på at tiltrække unge kunder med enkle behov, og på et tidspunkt får de måske brug for mere komplekse produkter som for eksempel realkreditlån.

»Dem står vi så klar til at tilbyde dem,« siger Nykredit-direktøren.

Den danske bankapp er oppe på godt 50.000 brugere og på vej til Sverige og Norge. I udlandet vil den på nogle markeder møde tilsvarende koncepter. Financial Times har netop rapporteret, at den tyske digitalbank N26 nu er Europas mest værdifulde finansielle iværksættervirksomhed, efter den har rejst yderligere 300 mio. dollar i kapital til yderligere ekspansion.

Banken breder sig allerede i USA via et partnerskab med en lokal bank, og bevæger sig desuden ind i adskillige sydamerikanske og asiatiske lande. N26 er allerede til stede på 24 europæiske bankmarkeder, hvor den især i Storbritannien møder rivaler som Monzo og Revolt, der tilbyder bankydelser efter samme koncept.