Rente på to procent kan skabe konkurrence på et marked i stilstand

Bankapp'en Lunar Way tilbyder en rente på to pct. på lønkonto. Det dumper ned i et marked, som i mange år harv æret i stilstand med en rente på et rundt nul. Eksperter forudser, at det kan sætte gang i konkurrencen.

Lunar Way tilbyder en rente på to pct. på en lønkonto. Det kan skubbe til konkurrencen på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Bankapp'en Lunar Way tilbyder nu en rente på op til to procent af en lønkonto.

Det er et nyt indspark på et marked, hvor det længe slet ikke har været muligt at få renter overhovedet. Derfor kan Lunar Way, som har Nykredit i ryggen, være med til at skubbe til konkurrencen på et marked, der har »været i stilstand«.

Sådan lyder dommen fra Kim Valentin, som er administrerende direktør hos Finanshuset i Fredensborg, som rådgiver om privatøkonomi.

»Det er positivt, at det bringer konkurrence ind i markedet. Der har hidtil været enighed om, at man ikke skal konkurrere videre om renten, og derfor er det rart, at nogen som Lunar Way kommer ind fra sidelinjen,« siger han.

Det eneste krav for at opnå en rente på to procent er ifølge virksomhedens hjemmeside, at kunden mindst en gang om måneden skal foretage en transaktion med det tilhørende bankkort Black Card, samt at kontoen gøres til en Nemkonto.

Tilsammen vil det udløse i alt to procent i det, som virksomheden kalder Payback. Den kan ydes på op til 50.000 kroner på kontoen. Payback beregnes dagligt, og udbetales årligt. Der er ingen krav om bindinger, og der er ingen øvre grænser for, hvor meget der kan stå saldoen - men Payback beregnes kun af højest 50.000 kroner.

Kim Valentin bliver bakket op af Morten Bruun, der er seniorøkonom hos Forbrugerrådet Tænk:

»Det er rart, at der er nogen, som byder prisen op på de her indlånskonti, så isoleret set er det godt for konkurrencen, at der er nogle nye, som går ind i det.«

Han påpeger, at tiden vil vise, hvor meget det vil rykke på markedet.

»Det kan skubbe lidt, men de er jo ikke så store igen. Men det er godt, at at nogen tager teten, og at det ikke nødvendigvis er de traditionelle aktører. Set med de helt store briller, så er der nødt til at ske noget med bankmarkedet, fordi konkurrencen ikke er så god, som den burde være i vores optik,« siger Morten Bruun.

Der findes ingen gaveboder

Kim Valentin lægger vægt på, at Nykredit står som partner bag Lunar Way. Ifølge ham havde det været sjovere, hvis Lunar Way havde haft sin egen bank.

»Nykredit har selvfølgelig en interesse i at få en masse til at lære deres koncept at kende. Det er oplagt, når nogen har lavet en smart app, og de så laver et samarbejde med en bank, som selvfølgelig vil ud at kapre kunder andre steder fra,« siger han.

Han opfordrer til, at man skal passe en smule på forretningsmodellen bag konceptet:

»Ydelserne, de tilbyder, er meget transaktionsafhængige, og de vil gerne have folk til at bruge systemet rigtig meget. De vil også stille kreditter og kort på, og det er der, de tjener deres penge. De skal jo tjene penge hjem nogle steder, for at kunne lægge dem ud i renten. Det er ikke kun en gavebod - det er der jo ingen steder, der er,« siger Kim Valentin.

Samtidig peger han på, at der i øjeblikket er rigtig mange, som overvejer at skifte bank, bl.a. fordi der er stor utilfredshed med hovedbankerne som Danske Bank og Nordea.

»Måske er der en masse kunder derude, som er villige til at prøve det af.«