Så meget mere skal du betale for en spritny projektlejlighed

Salget af projektlejligheder så ud til at dykke mere end det øvrige boligmarked, da coronakrisen ramte Danmark. Men omsætningen er steget igen, mens prisforskellen i forhold til eksisterende byggeri er blevet mindre.

Det koster omkring en femtedel mere at købe en projektlejlighed end en eksisterende lejlighed i København. Arkivfoto af boligbyggeri: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er mere bølgegang i det lille hjørne af boligmarkedet, hvor projektbyggeri holder til, end på boligmarkedet generelt. Både priser og salgstal svinger mere, hvilket kan hænge naturligt sammen med de udbudte projekter.

I de seneste måneder har projektbyggeri i København kostet omkring en femtedel mere pr. kvadratmeter. Men et stort byggeri i den luksuriøse ende af markedet kan rykke på de gennemsnitlige priser for projektbyggeri på grund af det forholdsvis lave antal, der er på markedet.

Efter et dyk i de værste coronamåneder er salget af projektboliger tilbage på niveau. Resten af boligmarkedet har nærmest blomstret under coronakrisen. Men i april og maj tog salget af projektboliger et dyk fra 113 på landsplan i marts til 72 i de efterfølgende to måneder. Nu er salget tilbage på 133 boliger i juni, viser tal fra Boligsiden, der er ejendomsmæglernes fælles salgsportal.

Samtidig er de gennemsnitlige priser nu 16,5 procent højere på projektlejligheder i København i forhold til resten af lejlighederne på markedet. Det betyder, at en lejlighed på 100 kvadratmeter koster 4,84 mio. kroner i gennemsnit som projektbyggeri, mens en tilsvarende eksisterende lejlighed koster 4,16 mio. kroner.

Direktør for Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen kalder projektbyggeri »en seismograf«.

»Det kan fortælle noget om resten af boligmarkedet. Men ud over det er projektmarkedet som sådan ikke interessant, fordi det er så lille i den store sammenhæng. Det kan ikke vælte dansk økonomi,« siger han.

Mindre prisforskel

Tallene fra Boligsiden viser også, at prisforskellen mellem eksisterende lejligheder og projektlejligheder i København er indsnævret kraftigt det seneste år. I årets første seks måneder var prisforskellen i år på 16,5 procent, mens den i de tilsvarende måneder i fjor var på 23,9 procent.

En af de vigtige faktorer ved køb af projektbyggeri er reformen af boligskatterne, som er udskudt til 2024. Reformen betyder en stigning i skatten på lejligheder i København, men kun for fremtidige ejere. Eksisterende ejere beholder den nuværende skat.

»Selvfølgelig har det gavnet projektsalg, at reformen af boligskatterne er blevet udskudt. Problemet var jo usikkerheden omkring færdiggørelsestidspunktet. Når du køber en projektlejlighed, så kan du jo ikke være sikker på, hvornår den er færdig. Du køber jo en lejlighed, der ikke findes fysisk, men kun på papiret. De er måske færdige om to år, måske tre år. Der er ingen i denne her verden, der kan garantere dig, at et stort byggeprojekt eller anlægsprojekt bliver færdigt på en given dato,« siger Curt Liliegreen.

Hvis et projektbyggeri først står færdigt, efter at reformen er trådt i kraft, får ejeren ikke den såkaldte skatterabat.

»Så skal der altså betales den nye højere skat. Er det et problem? Ja, det er det jo, hvis du har købt den ud fra, at du troede, du fik skatterabatten. Du bliver altså ramt af et prisfald på måske ti procent. Det er et ganske stort beløb, hvis vi taler om en lejlighed til fem-seks mio. kroner, eksempelvis nede ved havnearealerne,« siger Curt Liliegreen.

Stilhed før storm

Han mener, at der lige nu er tale om stilhed før storm på den måde, at den økonomiske krise vil sætte sig mere permanent i nationalindkomst og beskæftigelse, derfor også i boligmarkedet:

»Vi får nok en opbremsning senere, men det bliver i et mere mindeligt tempo i forhold til, hvad vi så i 2009,« siger Curt Liliegreen.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, er ikke overrasket over dykket i salget af projektboliger – nærmere over, at resten af boligmarkedet har haft det så godt på trods af coronakrisens restriktioner.

Men hun peger også på, at udskydelsen af reformen af boligskatterne for få måneder siden har gavnet projektsalg. Der har nemlig været en vis tvivl om både den endelige ejendomsvurdering af de ufærdige projekter og om, hvorvidt købere kunne nå at overtage og få den såkaldte skatterabat efter reformen.

I nogle tilfælde har forhåndsvurderinger af projektbyggeri vist sig at holde stik. Men med udskydelsen kan købere regne med at få en endelig vurdering af det færdige byggeri, inden skattereformen træder i kraft i 2024.

»Nu kan folk se, at de får de nye ejendomsvurderinger, før de nye skatter træder i kraft, så nu kigger vi på projektbyggeri igen,« siger Birgit Daetz.

Hun kalder det naturligt, at priserne på projektbyggerier ligger et stykke over priserne på eksisterende byggeri, netop fordi der er tale om nyt byggeri. Men forskellen svinger meget og har i de seneste måneder ligget relativt lavt.

»Differencen har ligget på et helt andet niveau. Men der er også tale om lejligheder, og ejerlejligheder har været en del mere vingeskudte end andre boligtyper. Villaer og rækkehuse fandt hurtigere tilbage på niveau,« siger Birgit Daetz.