Coronakrisen har spændt ben for hvert femte lejlighedssalg

En boligtype er særligt hårdt ramt af coronakrisen med et større fald i omsætningen end de andre boligtyper.

Lejligheder er hårdest ramt af coronakrisen, viser nye tal for omsætningen i marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

En bestemt del af boligmarkedet dykker hurtigere end de andre dele under coronakrisen.

Det viser de netop offentliggjorte tal fra Boligsiden for marts 2020. Interessen for at købe enten hus eller lejlighed er faldet mærkbart den seneste måned – men mest for sidstnævnte.

Mens omsætningen af parcel- og rækkehuse faldt med 5,3 pct. i marts sammenlignet med marts 2019, så faldt omsætningen af lejligheder med 17,3 pct. sammenlignet med marts 2019.

Tallene bekræfter de første indikationer, og i forhold til den foregående måned faldt omsætningen af lejligheder med en femtedel. I februar blev der solgt 1.605 lejligheder, mens der i marts blev solgt 1.288.

»Coronakrisen har stor betydning for boligmarkedet. Når mange mister jobbet, og når fremtiden tegner usikker, er der færre, der har lyst til at handle bolig. For langt de fleste mennesker er ejerboligen den største investering i deres liv, og derfor var det forventet, at handelsaktiviteten ville falde,« konstaterer boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Tal er for positive

Hun vurderer desuden, at tallene ser for positive ud i forhold til den reelle udvikling.

»Det var først onsdag den 11. marts, at Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, og nedlukningen kom som en overraskelse for mange. Første halvdel af marts var således stadig præget af optimisme og fremgang på boligmarkedet, mens situationen så helt anderledes ud i sidste halvdel. Det har holdt hånden under den samlede handelsaktivitet i marts, og på den baggrund forventer vi et yderligere dyk, når tallene for april bliver offentliggjort,« skriver hun i sin kommentar til tallene.

Det er ejerlejlighedsmarkedet i de store byer, der er hårdest ramt. I København er der blevet solgt 22 pct. færre ejerlejligheder i marts end i februar, og i Aarhus og Aalborg er nedgangen på henholdsvis 32 pct. og 25 pct.

»Efterspørgslen efter lejligheder er styrtdykket den seneste måned, og de dyreste områder er hårdest ramt. Stiger renten, eller falder boligpriserne, slår det hårdt igennem på ejerens økonomi, når der er tale om en bolig til tre, fire eller fem mio. kr. Samtidig er der masser af andelsboliger og lejeboliger i de store byer, og det kan derfor være nemmere at finde en alternativ boligløsning her, end hvis man er på udkig efter en bolig i et villakvarter i provinsen,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Cheføkonom Jeppe Borre i Arbejdernes Landsbank konstaterer, at marts typisk medfører en stigende handelsaktivitet på boligmarkedet, og han forventer også, at tallene for marts i år kun er begyndelsen på en endnu større nedgang i aktiviteten.

»Ét er, at den økonomiske usikkerhed er mærkbart øget med stigende ledighed. Noget andet og mere praktisk er, at den seneste tids nedlukning har besværliggjort fremvisninger, hvilket vil kunne ses i handelstallene over de kommende måneder. Markedet er langtfra gået i stå, hvilket vi heller ikke kommer til at opleve, men vi har ikke set bunden endnu,« skriver han i sin kommentar.

Banken forventer, at coronakrisen bliver en »dyb, men kort recession, som på boligmarkedet først og fremmest vil afspejle sig i et markant fald i handelsaktiviteten, som også vil trække priserne med ned. Men når det økonomiske fundament igen ser mere stabilt ud senere på året, og ledigheden ikke længere stiger, så ser vi også boligmarkedet komme i gang igen,« som han formulerer det.