Nu rammes især ejerlejligheder af coronakrisen

Omsætningen af ejerlejligheder faldt brat i coronakrisens første uger. Det viser den første opgørelse af boligmarkedet, efter at coronakrisen ramte landet i marts.

Omsætningen af ejerlejligheder er faldet markant i coronakrisens første uger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De første signaler fra boligmarkedet om, hvordan coronakrisen rammer, er ildevarslende for især én boligtype.

Omsætningen af ejerlejligheder faldt brat i de uger af marts, da coronakrisens omfang begyndte at gå op for danskerne, og landet begyndte at lukke ned.

Det viser tal for boligmarkedet, som Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden, har trukket ud af det generelle markedsindeks.

Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden

»Når du ser sådan en kurve, så tror jeg, at det også kommer til at påvirke priserne.«


Boligsiden er ejendomsmæglernes fælles boligportal, som de desuden indrapporterer alle handler og udbudte boliger til.

»Vi har kigget på ugetallene for, hvordan det ser ud med udbud og salg af ejerlejligheder. Lejlighederne ligger et godt stykke under niveauet fra før coronakrisen. Det gik hurtigt ned efter uge ti, og faktisk gik det endnu mere i stå i uge 12,« konstaterer Birgit Daetz.

Herunder har hun sat omsætningen af ejerlejligheder i hele landet i forhold til omsætningen i de foregående år.

De øvrige boligtyper er ikke nær så påvirkede, og det tilskriver Birgit Daetz, at lejlighederne udgør et mindre marked, hvor køberne ikke i samme grad som for eksempel købere af huse er tvunget til at gennemføre handlerne eksempelvis på grund af et jobskifte.

»Jeg tror, folk i højere grad venter i forhold til ejerlejligheder, som folk køber måske i forbindelse med studiestart, mens folk i Hjørring måske køber et hus i forbindelse med et nyt job,« siger hun.

Priserne er foreløbigt kun opgjort for hele marts, og her viser de kun små udsving i hovedstadsområdet. Ejerlejligheder i Region Hovedstaden er endda steget en smule i marts og er på årsbasis fire procent dyrere end i marts 2019.

Men den faldende omsætning vil slå igennem på priserne, mener Boligsidens kommunikationsdirektør.

»Når du ser sådan en kurve, så tror jeg, at det også kommer til at påvirke priserne,« siger hun.

De samlede tal for marts er ifølge hende præget af, at et boligkøb er en længerevarende manøvre, så statistikkerne reagerer med en vis forsinkelse.

Mens priserne i hovedstadsområdet holdt nogenlunde stand i marts, så faldt udbuddet i forhold til året før med henholdsvis 5,9 pct. for huse og med 14,1 pct. for ejerlejligheder.

Skal ikke ånde lettet op

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark bider mærke i, at boligpriserne ikke generelt er særligt påvirkede af den store økonomiske usikkerhed i marts.

»Godt nok faldt huspriserne sæsonkorrigeret med 0,6 pct. fra februar til marts, men det er ikke et usædvanligt udsving i månedlige prisdata og ikke et tydeligt brud med de forgange måneders afdæmpede prisudvikling,« skriver han i en kommentar.

Samtidig oplevede det samlede marked for ejerlejligheder i Danmark et marginalt prisfald på 0,1 pct. i marts – men er stadig steget med 0,7 pct. over den seneste tremåneders periode.

Men det skal langtfra få danskerne på boligmarkedet til at ånde lettet op, mener Christian Hilligsøe Heinig, blandt andet i lyset af, at Boligsiden med fokus på de indgåede handler i den sidste del af marts kan de spore et prisfald på huse på i omegnen af to pct.

»Vi ser derfor heller ikke dagens data som et tegn på, at boligpriserne ikke vil blive ramt negativt over de kommende måneder til kvartaler. Kombinationen af lavere handelsaktivitet og markant øget jobusikkerhed vil betyde et pres ned på boligpriserne. Vi venter at se faldende boligpriser for året som helhed,« oplyser cheføkonomen.

Realkredit Danmarks prognose er lige nu et prisfald i år på en pct. i gennemsnit, hvilket er et markant skifte i forhold til i starten af i år, hvor realkreditkæmpen forventede prisstigninger i omegnen af tre til fire pct.