Vismænd forventer kraftigt fald i boligpriser

Coronakrisen kan kappe en stor luns af boligpriserne som følge af, at hele økonomien går ned i gear, vurderer de såkaldte vismænd fra Det Økonomiske Råd.

Huse står til at falde i pris på grund af de økonomiske afmatning under coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen kan få boligpriserne til at falde. Spørgsmålet er hvor meget.

Det slår de såkaldte økonomiske vismænd fra Det Økonomiske Råd fast i en ny analyse at situationen.

Vismændene opererer med to scenarier for, hvor galt det går. Afhængig af scenarierne vil priserne på enfamiliehuse falde med mellem 8,2 og 11,1 procent, lyder prognosen.

I det værste scenarie rammes Danmark til efteråret af endnu en bølge af coronavirus og må lukke ned igen i en periode.

Det vil få landets økonomi til at skrumpe med 5,5 procent.

Direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter konstaterer, at boligmarkedet i Vismændenes analyse rammes hårdt.

»Prisfald på enfamiliehuse på 8-11%. Understreger at ejerboligmarkedet rammes hårdt. Først og fremmest må man hjælpe dansk økonomi som helhed, sekundært boligmarkedet specifikt,« skriver han i et tweet.

Forleden anslog Nordens største bank Nordea i en analyse, at boligpriserne i værste fald ville falde med ti procent.

Det ville ske, hvis den globale økonomi bevæger sig ind i dyb recession med et fald i BNP i 2020 på 3,1 procent globalt og hele 9,3 procent i euroområdet.

»I det scenarie vil dansk økonomi blive ramt hårdt af et stort fald i den indenlandske efterspørgsel, samtidig med at eksporten vil lide under det store fald i aktiviteten hos de vigtigste samhandelspartnere,« konstaterede bankens cheføkonom, Helge Pedersen.

Bankens hovedscenarier er dog lidt mere optimistiske. Her forventer Nordea, at arbejdsløsheden topper i løbet af året med en stigning på omkring 60.000 fuldtidsledige mod 100.000 i det mest pessimistiske udfald.

Sammen med de lidt højere renter vil det også påvirke boligpriserne negativt.

»På boligmarkedet ventes kombinationen af stigende boligrenter og en faldende beskæftigelse at lede til et fald i den gennemsnitlige kvadratmeterpris på huse med fem procent​ i 2020 efterfulgt af en mindre stigning i 2021,« konkluderer banken.