Nu kommer Skat efter 20.000 bitcoin-investorer

Investorer i såkaldte kryptovalutaer skal selv indberette deres gevinster til beskatning. Nu kontakter Skat et stort antal, som har glemt at indberette gevinsterne.

Bitcoin er en virtuel valuta, der lever i store computere som denne, hvor skærmen viser udsving i kursen på Bitminer Factory i Italien. Arkivfoto: Alessandro Bianchi/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der kan være breve på vej til tusindvis af investorer i såkaldt kryptovaluta som eksempelvis bitcoin med en opfordring til at indberette gevinster til beskatning.

Skat har tidligere i år fået adgang til oplysninger om danske investorer fra tre lokale vekselbureauer. Adgangen omfatter information om transaktioner for ca. 20.000 investorer i kryptovaluta. Nu er Skat begyndt at sende advarselsbreve ud til investorerne med en opfordring til, at de får indberettet deres skat inden 14 dage, fra de modtager brevet.

Det oplyser Koinly, som er en app til at beregne skatten på kryptovaluta.

»Mange af vores danske brugere har modtaget disse breve. Skat beder om en fuldkommen redegørelse for alle transaktioner og om, at folk fremlægger alle tidligere rapporter. At oplyse om handel med kryptovaluta på selvangivelsen er en indviklet opgave, da investorer inden for kryptohandel ofte er i besiddelse af flere konti til brug ved veksling og wallets. De kan frit overføre kryptovaluta mellem dem, så der findes ikke en let måde, hvorpå man kan se, hvad en persons samlede fortjeneste er for en specifik handel,« oplyser Robin Singh, som er grundlægger af Koinly.

Skattefri parkeringsplads

Han fortæller videre, at skattemyndigheder verden over arbejder på at forhindre, at kryptovaluta bliver brugt som en skattefri parkeringsplads for investorerne. Således følger Skats manøvre over for investorerne i kryptovaluta lignende manøvrer fra Internal Revenue Service (IRS) i USA og andre skattemyndigheder verden over.

Koinly er en svensk iværksættervirksomhed, der automatiserer opgaven med at beregne kryptoskat i blandt andet Danmark, Sverige og Norge. Systemet fungerer angiveligt ved at linke konti til at veksle med samt walletadresser, der bruges til investeringen, sammen med Koinly. Derefter kan systemet generere en skatterapport på få minutter.

»Vores formål med Koinly er at gøre det let for både investorer og revisorer at generere skatterapporter, der er i overensstemmelse med de lokale love. Især har Danmark nogle særlige love om, hvordan indtægter skal indberettes,« skriver Robin Singh i en meddelelse.