Amerikansk skattevæsen til bitcoin-ejere: Betal skat eller tag konsekvensen

Den amerikanske skattemyndighed advarer ejere af kryptovalutaen bitcoin om at betale skatter eller betale klækkelige bøder og andre straffe. Opfordringen er en del af myndighedens større indsats mod skatteunddragelse af digital valuta.

Der skal betales skat af ethvert salg, køb og anden transaktion af Bitcoin, lyder opfordringen til mere end 10.000 kryptoinvestorer fra det amerikanske skattevæsen, IRS. Hvis ikke, kan ejerne se frem til store bøder og andre repressalier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

Skattemyndigheden i USA, Internal Revenue Services (IRS), har mandag sendt tusindvis af breve ud til ejere og investorer af den populære kryptovaluta bitcoin. Hvis ikke der betales skat af valutaen, lyder opfordringen i brevet, kan ejerne se frem til hårde straffe og bøder.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

IRS har allerede sendt omkring 10.000 breve ud til bitcoin-ejere som led i en omfattende inddragelse af skatter, der begyndte tidligere i juli, og som vil fortsætte i august. Ifølge myndigheden er skatteydere, der ikke indrapporterer indkomstskatter forbundet med transaktioner af digital valuta, forpligtede til at afbetale yderligere skatter, bøder og renter.

»Skatteydere bør tage disse breve meget alvorligt. IRS ekspanderer sine indsatser i forhold til digital valuta, hvilket inkluderer en større anvendelse af dataanalytikere,« siger kommissær i IRS, Chuck Rettig, til The Guardian.

Listen af navne på dem, der har modtaget et brev fra IRS, kommer fra en database, der indeholder 13.000 profiler på personer, som mellem 2013 og 2015 har købt, solgt, sendt eller modtaget digital valuta på omkring 20.000 dollar eller mere i værdi.

Kommissær for den amerikanske skattemyndighed Chuck Rettig advarer ejere af Bitcoin til at tage de udsendte breve alvorligt. Siden IRS betragter transsaktioner af Bitcoin og andet kryptovaluta som værende en skattepligtig indkomst, kan ejerne nemlig risikere at betale dyrt for potentiel skatteunddragelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM/Ritzau Scanpix.

Coinbase, der er en valutavirksomhed for digital valuta, overdrog batabasen til IRS i marts 2018 efter en ordre fra de amerikanske føderale domstole. Selv om IRS på nuværende tidspunkt ikke vil be- eller afkræfte, hvorvidt modtagerne af brevene også er i databasen, har myndigheden tidligere understreget sin mistanke om, at meget få ejere af kryptovaluta betaler skat af salg og transaktioner, skriver The Guardian.

Flere advokater inden for skatteret har ligeledes fortalt deres klienter, at man bør tage myndighedernes trusler om at slå hårdt ned på skatteunddragende kryptoinvestorer alvorligt. Siden 2009 har flere end 56.000 amerikanere, der har gemt penge i udenlandske bankvirksomheder, betalt over 11 mia. dollar for at løse deres skatteproblemer.

William Perez, der er skatterevisor i onlinevirksomheden Visor, har tidligere udtalt til The Guardian, at revisorer tit er uvillige til at orientere sig i de forskellige regler for indrapportering og revision af kryptovaluta. Ifølge ham skyldes det dels en generel modstand blandt kryptoinvestorer om at rapportere det, men også dels en generel uvidenhed om reglerne for at føre kryptovaluta til skatterevision.

Dan Fort, chefefterforsker i IRS, har udtalt, at myndigheden planlægger at offentliggøre sager om skatteunddragelse af kryptovaluta. I forlængelse af et møde i juni med den internationale skatteefterforskningsgruppe, kaldet Joint Chiefs of Global Tax Enforcement, advarede Dan Fort om, at gruppen havde »fundet innovative måder at tackle disse problemer, fjerne forhindringer og udvikle processer« til at håndtere kryptokriminalitet.

»Det er ikke et godt tidspunkt at være en skatteforbryder på flugt. Jeres dage er talte,« siger han til The Guardian.