Nu får trængt rejsebranche endnu en hjælpende hånd

Regeringen og et bredt politisk flertal har tirsdag formiddag besluttet, at den nødlidende rejsebranche fortsat skal have kunstigt åndedræt frem til 31. august. Samtidig bliver statslånet forhøjet.

Der vil næppe være lige så meget rift om liggestolene som normalt på de græske strande i år. I hvert fald tyder det på, at hovedparten af danskerne foretrækker at blive hjemme i ferien. Nu får den danske rejsebranche en ekstra hjælpende hånd fra staten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angelos Tzortzinis/Ritzau Scanpix

En ny aftale for pakkerejsebranchen er netop landet. Med aftalen bliver der spændt et sikkerhedsnet ud under danske rejsende og pakkerejsebranchen frem til 31. august, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

»Med udsigt til stadig usikre rejsemuligheder på grund af coronakrisen og dens eftervirkninger vil presset på den danske rejsebranche ikke stoppe lige foreløbig,« står der i meddelelsen.

Aftalen, som er indgået mellem regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, de Radikale, SF, Enhedslisten, de Konservative, Liberal Alliance og Alternativet, er baseret på anbefalinger fra en ekspertgruppe, som blev nedsat for at undersøge, hvordan pakkerejsebranchen kan komme bedst muligt igennem sommeren.

På den baggrund har politikerne besluttet at forhøje det lån, staten har givet branchen, fra 1,5 mia. kr. til 2,25 mia. kr.

»Pakkerejsebranchen er et af de erhverv, der blev først ramt af coronakrisen, og det er desværre også et af de erhverv, der nok vil mærke eftervirkningerne længst. For de fleste af os skal nok holde sommerferien i Danmark i år, og det presser branchen endnu mere,« udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).

De fleste har planer om at blive hjemme

I sidste uge blev der ellers åbnet for, at rejselystne danskere fra 27. juni får mulighed for at rejse på sommerferie i lande i EU- og Schengen-området samt Storbritannien. Portugal og Sverige er dog ikke på listen – med undtagelse af regionerne Skåne, Sörmland og Västerbotten samt ophold i egen ødegård eller lignende.

Der er nemlig begrænsninger forbundet med de nye rejsevejledninger, eftersom landene skal opfylde en række kriterier, før Udenrigsministeriet ændrer landets status i rejsevejledningerne.

Desuden har myndighederne fået en del kritik for de forskellige udmeldinger om grænseåbninger. Så sent som 29. maj var beskeden, at rejser til udlandet bortset fra Norge, Tyskland og Island blev frarådet helt frem til 31. august.

Samtidig viser blandt andet en Megafon-måling foretaget for TV 2, at langt hovedparten trods grænseåbningen planlægger at blive hjemme i år. Kun 16 procent svarer, at de har planer om at holde ferie i udlandet.

Og det er altså med til at presse rejsebureauerne, som nok havde drømt om at sende en del flere danskere af sted denne sommer.

»Derfor har vi valgt at forlænge vores hjælpende hånd sammen med en række andre tiltag, der alt sammen skal sørge for at sikre en bæredygtig rejsebranche fremadrettet, så vi også har et sted at booke vores ferie på den anden side af alt det her,« påpeger erhvervsministeren.

Med den nye aftale er partierne blandt andet blevet enige om følgende:

  • Statsgarantien forlænges til 31. august 2020.
  • Statsgarantien øges fra 1,5 mia. kr. til 2,25 mia. kr.
  • Koblingen mellem individuel gældsoptagning og kollektiv tilbagebetaling af tab på statsgarantien fjernes.
  • Videre drøftelse af oplæg til et lovforslag til justeringer af Rejsegarantifonden, så Rejsegarantifonden vil være bedre rustet til at håndtere kriser i rejsebranchen.
  • Rejsegarantifonden får et tilskud på en mio. kr.