Jagten på ejerligheder bliver lidt nemmere – det tager toppen af priserne

Det samlede antal boliger til salg er på det laveste niveau i 15 år. Det skaber ærgrelse og en vis frygt hos cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Ved indgangen til november var der lige over 6.400 ejerlejligheder til salg. Det er et noget større udbud end hen over sommeren. Boligøkonomer fremhæver, at boligpriserne i især København og Aarhus er steget med stor hast det seneste halvandet år, så det er en kærkommen udvikling med et fortsat stigende udbud. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligmarkedet har været gennem en sand optur under coronakrisen, men nu er det ved at falde lidt til ro igen. Samlet set ligger antallet af boliger til salg nu fladt. Men det gælder ikke ejerlejligheder, hvor der i dag er en del mere at vælge mellem end i sommer. Det giver køberne lidt bedre kort på hånden.

Det fremgår af de seneste tal fra boligsiden.dk. I opgørelsen kan man se, at der i begyndelsen af november var 6.403 ejerlejligheder til salg. Det er nogenlunde på niveau med samme måned sidste år, men det er omkring 1.500 flere end i starten af marts, da udbuddet af lejligheder til salg nåede bunden.

Hen over sommeren var der også en del færre ejerlejligheder til salg.

Det kan betyde, at de hæsblæsende tider for markedet for ejerlejligheder er taget af.

»Priserne på ejerlejligheder er kommet op på et højt niveau, boligbyrden er øget, og strammere kreditregler gør, at færre kan og vil være med. Derfor har vi set antallet af handler falde markant, og prisstigningerne er løjet noget af,« siger boligøkonom og chefanalytiker i Nykredit Mira Lie Nielsen i en kommentar til tallene.

»Boligpriserne i især København og Aarhus er steget med stor hast det seneste halvandet år, så det er en kærkommen udvikling med et fortsat stigende udbud. Når købere får mere at vælge imellem, tager det toppen af presset på priserne, hvilket heldigvis også så småt er begyndt at kunne ses i priserne, der ikke længere stiger med samme hast som i starten af året,« siger Mira Lie Nielsen.

Hos Nordea Kredit  bemærker chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann, at antallet af ejerlejligheder til salg har ligget næsten uændret de sidste to måneder.

»Ejerlejlighedspriserne er fløjet til vejrs de seneste år og kombineret med den stigende rente, er der færre og færre, der har mulighed for at købe. Det er den primære årsag til, at udbuddet er lidt højere i dag end for et halvt år siden,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Historisk er der dog stadig tale om et lavt udbud, og danskernes interesse for at bo i ejerlejlighed og dermed i de store byer, er stadig høj,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Stort set uændret

Udviklingen på boligmarkedet har været et stort tema hen over sommeren. Spørgsmålet er om tiden med stigende priser under coronakrisen har været lidt for gode, og at der derfor er behov for et indgreb. Det anbefaler både Danmarks Nationalbank og Det Systemiske Risikoråd. Foreløbig har regeringen afvist.

Vender vi tilbage til tallene fra boligsiden.dk, så viser de, at danskerne samlet set har haft nogenlunde det samme antal boliger at vælge imellem i de sidste fem måneder. Der har været næsten det samme antal villaer og rækkehuse til salg i otte måneder.

»Boligudbuddet har været stort set uændret hen over sommeren og de første måneder af efteråret, og det er lidt usædvanlig, da udbuddet plejer at toppe i juni for derefter at falde hen mod nytår. Men plejer har ikke gjort sig gældende på boligmarkedet længe, og derfor er det ingen overraskelse, at udbuddet af boliger heller ikke opfører sig normalt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Det samlede antal boliger til salg har stort set ikke ændret sig hen over sommeren og de første måneder af efteråret. Det er lidt usædvanligt, da udbuddet normalt topper i juni for derefter at falde. Arkivfoto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hun påpeger samtidig, at det kan være en fordel, at boligudbuddet ikke falder, som det ellers plejer at gøre på denne tid af året.

»Når der er mere til salg, er det lidt nemmere for køberne at forhandle et afslag hjem, og derfor kan det uændrede udbud være med at holde priserne i ro i den kommende tid. Det vil være godt oven på en periode med ualmindelig meget fart på boligmarkedet,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Fra Arbejdernes Landsbank lyder dog en lidt mere stram melding.

Cheføkonom Jeppe Juul Borre mener, at det er ærgerligt, at udbuddet af boliger ligger bomstille, fordi udbuddet af noget nær det laveste i 15 år.

»Det ekstremt lave udbud har allerede været en markant bidragyder til de kraftigt stigende boligpriser gennem det seneste år. Den massive boligefterspørgsel har simpelthen været højere end udbuddet, og det har udmøntet sig i en kraftig prisudvikling,« siger Jeppe Juul Borre.

»Det fortsat lave udbud efterlader derfor et boligmarked, som er udsat i forhold til nye kraftige prisstigninger, såfremt efterspørgslen skulle tage til igen. Boligkøberne har fortsat få boliger at vælge mellem, og jeg havde meget gerne set udbuddet være endnu højere, end det er i øjeblikket,« siger Jeppe Juul Borre.