Tunge økonomer sender boligpriser helt til tops

De mest optimistiske prognoser for boligpriserne kommer fra vismændene.

Prisen på enfamiliehuse forventes ifølge en ny prognose at stige med en fjerdedel på tre år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ny prognose for Danmarks huspriser sender dem helt til tops.

Den kommer fra de økonomiske vismænd i deres halvårlige rapport om dansk økonomi.

Ifølge rapporten stiger prisen på enfamiliehuse i år med hele 13,8 procent og dermed markant mere, end eksempelvis Nationalbanken regnede med i sin seneste prognose.

En stor del af prisstigningerne er allerede sket i årets første, coronaprægede måneder. Og vismændene peger selv på det paradoks, at boligpriserne brager op gennem en krise.

Men på trods af coronapandemiens skader på økonomien i 2020 steg de gennemsnitlige indkomster i 2020 med godt fire procent – hvoraf en betydelig del af stigningen i forhold til året før kommer fra udbetalingen af de indefrosne feriepenge.

»Men selv eksklusive udbetalingen af feriemidler steg indkomsterne cirka én procent i 2020. Husholdningernes økonomi har altså ud fra en gennemsnitsbetragtning været mere robust gennem krisen, end BNP-udviklingen umiddelbart giver anledning til at tro, og indkomstfremgangen har understøttet boligefterspørgslen gennem 2020,« skriver vismændene i deres rapport.

De tilføjer, at mange fyringstruede medarbejdere i perioder har været hjemsendt med fuld løn uden at arbejde, samt at husholdningernes opsparing er steget betydeligt, formentlig både på grund af begrænsninger i forbrugsmulighederne og udbetalingen af de indefrosne feriepenge.

Fremrykket boligkøb

»For husholdninger med ønske om at købe bolig kan den forøgede opsparing anvendes til udbetaling, hvilket kan have fremrykket boligkøbet for nogle husholdninger,« konkluderer vismændene.

Fremrykningen af boligkøb er også med til at forklare prognosens bratte dyk i prisstigningerne til under det halve, 4,5 procent, i 2022. Forventningen om afdæmpede boligpriser hænger sammen med, at boligbyggeriet har et højt niveau, og et højere boligudbud vil alt andet lige lægge en dæmper på boligpriserne.

Dertil kommer udsigten til lidt højere renter, som også vil lægge en dæmper på prisstigningerne. Og endelig vil en normalisering af samfundet og livet i al almindelighed få bålet på boligmarkedet under coronaperioden til at svækkes.

»I takt med den relativt hurtige normalisering af samfundet, som forudsættes i fremskrivningen, ventes det opadgående pres på boligpriserne, som er knyttet til coronakrisen, at blive dæmpet,« hedder det.

Ikke desto mindre forventes kontantpriser på huse at være cirka 25 procent højere i 2022 end i 2019.

Se de seneste prognoser for huspriser herunder.