Vismændene advarer: Det kan være, at afdragsfriheden skal strammes

Vismændene tror som udgangspunkt ikke, at det bliver nødvendigt, men de har et godt råd til regeringen, hvis der bliver brug for redskaber til en afkøling af boligmarkedet.

 
Carl-Johan Dalgaard kommer med et klart budskab til regeringen om, at under forudsætning af at smitten holdes under kontrol, er de økonomisk udsigter lovende. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der er fuldt tryk på det danske boligmarked, men en årlig stigning i boligpriserne på næsten 14 procent kan ikke vare ved. Hvis det fortsætter, kan det blive nødvendigt med et indgreb, og en begrænsning af danskernes muligheder for at få afdragsfri lån vil i givet fald være det bedste redskab.

Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd. De blander sig nu i koret af tunge spillere, som sender en advarsel til regeringen om, at det danske boligmarked skal under ekstra observation i den kommende tid. Før vismændene har Danmarks Nationalbank, Det Systemiske Risikoråd og Den Internationale Valutafond (IMF) gjort det samme.

Vismændene har i deres halvårlige rapport en større gennemgang af det danske boligmarked. Heri kommer de frem til en ganske kraftig prisstigning på det danske boligmarked i år. Trods det mener vismændene som udgangspunkt ikke, at det bliver nødvendigt med et indgreb mod boligmarkedet.

Halvårlig rapport fra de økonomiske vismænd

»Boligpriserne stiger hurtigt, og de kan i løbet af relativt kort tid komme mere grundlæggende ud af trit med de fundamentale forhold.«


Men modsat tænder vismændene også en advarselslampe og fremhæver, at der er en risiko for, at danskerne begynder at give mere for deres bolig alene på baggrund af forventning om en kommende prisstigning. Det er det, som populært kaldes en boligboble.

»Udviklingen bør dog følges nøje. Boligpriserne stiger hurtigt, og de kan i løbet af relativt kort tid komme mere grundlæggende ud af trit med de fundamentale forhold. En konkret mulighed vil i givet fald være at stramme adgangen til afdragsfrie lån, som har udgjort en svagt stigende andel af det samlede udlån i og omkring København og Aarhus,« skriver overvismand og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard i rapporten.

Trods ganske store stigninger i priserne på enfamiliehuse mener de økonomiske vismænd ikke, at det bliver nødvendigt med et indgreb over for boligmarkedet. Men vismændene fremhæver, at det ikke kan fortsætte med de nuværende prisstigninger. Hvis det bliver nødvendigt med et indgreb, har vismændene en klar anbefaling til regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg.

Høj gæld

Vismændene påpeger, at det nuværende boligmarked trods de store stigninger i priserne adskiller sig fra tiden op til finanskrisen. Boligbyrden er lavere, der er en mindre vækst i udlånet til de danske familier, renten er meget lavere, og andelen af risikable boliglån er mindre.

Med risikable boliglån menes rentetilpasningslån.

Men i modsat retning trækker, at danskerne over en bred kam forventer stigende priser. Hertil kommer udbredelsen af de afdragsfri lån, der ligeledes til stor bekymring er mest udbredt blandt boligkøbere, der i forvejen har høj gæld.

»En begrænsning i muligheden for afdragsfrihed vil udgøre en ulempe for boligkøbere, der benytter afdragsfriheden til at tilbagebetale dyrere banklån, men vil omvendt bidrage til at polstre boligkøberne og begrænse gældsætningen,« hedder det i rapporten.

»En begrænsning af muligheden for afdragsfrihed vil dermed være velegnet til at adressere risikoen for, at et fald i boligpriserne, eksempelvis som følge af en rentestigning, kan føre til fald i det private forbrug,« hedder det videre.

LÆS MERE