Husejere er blevet godt en halv million kroner rigere siden bunden

Huspriserne er i op mod et år steget mere end priserne på ejerlejligheder. Siden boligmarkedet vendte for cirka otte år siden, er en gennemsnitlig husejer blevet 522.000 kroner rigere.

I oktober var det 11. måned i træk, at priserne på enfamiliehuse steg mere end prisen på ejerlejligheder, når man måler prisudviklingen i forhold til samme måned året før. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Prisen på huse giver fortsat ejerlejlighederne baghjul.

Oktober 2019 blev således 11. måned i træk, hvor priserne på huse steg mere end priserne på ejerlejligheder set i forhold til samme måned året før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Huspriserne faldt ganske vist med 0,3 procent i oktober, men ejerlejlighedspriserne faldt med ikke mindre end 2,0 procent. Målt over det seneste år er huspriserne på landsplan dog steget med 2,8 procent, mens ejerlejlighedspriserne er steget med 0,3 procent på landsplan.

»Det er ikke en udvikling, man kan være utilfreds med, og på den baggrund bør boligejerne tage den seneste udvikling roligt. I stedet kan de glæde sig til foråret, hvor priserne typisk har mere fart på end her i de kolde måneder,« skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, i en kommentar.

Det er nu godt otte år siden, at husmarkedet senest vendte, og priserne på ny begyndte at stige for landet som helhed. Siden har huspriserne stort set kun kendt en retning, og det er opad, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Mere end en halv million kroner rigere

I december 2011 kostede et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter 1.560.000 kroner. Siden er priserne ifølge Danmark Statistik steget med 33,5 procent på landsplan, hvilket betyder, at et gennemsnitligt hus i dag kan sælges for 2.082.000 kroner, hvilket er 522.000 kroner mere end i 2011, da priserne befandt sig på bunden.

»Boligejerne har de seneste år oplevet nogle flotte stigninger i huspriserne, og derfor har friværdien haft vokseværk. Det hører dog med til historien, at mange boligejere oplevede et kraftigt fald i boligpriserne i slutningen af 00erne og i begyndelsen af 10erne, hvorfor det ikke er alle boligejere, der føler, at de har fået en gevinst, men snarere en inddrivelse af det tabte,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Efter finanskrisen er det især lejlighedsejere i København og Aarhus, der har nydt godt af betragtelige prisstigninger. Festen ebbede dog ud i løbet af 2019, og det er fortsat på markedet for ejerlejligheder, at udfordringen er størst, vurderer cheføkonom Søren V. Kristensen fra Sydbank:

»Her er udbuddet sammenlignet med begyndelsen af 2018 vokset betydeligt, og derudover er det også for ejerlejlighederne, at politikernes tiltag for at begrænse adgangen til de mest risikable lån for de mest forgældede boligejere virkelig fungerer som et snærende bånd. Dette er med til at forklare, at priserne på enfamiliehuse de senere år har klaret sig noget bedre end priserne på ejerlejligheder.«

Boligejere kan ånde lettet op

I det meste af 2019 var det planen, at nye boligskatter skulle træde i kraft i 2021, hvilket ville udløse prisfald på ejerlejligheder, vurderede eksperter. Men i oktober meddelte regeringen, at de nye boligskatter er blevet udskudt tre år til 2024 som følge af udfordringer med det nye ejendomsvurderingssystem.

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter

»Dramaet er – for nu – taget ud af ejendomsmarkedet.«


Ifølge Søren V. Kristensen fra Sydbank tyder det på, at ejerlejligheder er ved at have lagt det værste bag sig. Han noterer sig, at udbuddet af ejerlejligheder på ny er begyndt at aftage, og trods udviklingen i oktober er der ifølge cheføkonomen tegn på, at priserne er ved at være stabiliseret.

»Dette kan også hænge sammen med, at ejerlejlighederne har fået en hjælpende hånd af politikerne, som har udskudt det nye system for boligskatter, hvilket kunne have givet prisen på ejerlejligheder et tryk i den kommende tid. Fordi det nu er udskudt til indgangen til 2024, kan boligejerne ånde lettet op for nu,« vurderer Søren V. Kristensen.

Curt Liliegreen, projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, hæfter sig ved, at udbuddet af ejerlejligheder i Københavns Kommune er faldet siden sommeren 2019. Dette gælder både projektsalg samt ældre ejerlejligheder. Samlet set vurderer han, at det danske ejendomsmarked ser ud til at være stabiliseret.

»Dramaet er – for nu – taget ud af ejendomsmarkedet,« siger Curt Liliegreen.