Huspriserne begynder året med et dyk: »Det er anderledes, end vi har været vant til«

Det er blevet en lille smule billigere at købe hus. Fra december til januar faldt priserne på landsplan med 0,6 procent, mens de i hovedstaden tog et dyk på -1,3 procent, viser nye tal fra Boligsiden.dk.

Huspriserne i Region Hovedstaden faldt fra december 2018 til januar 2019 med 1,3 procent. Sammenlignet med januar sidste år er der dog tale om en prisstigning på 3,5 procent, viser Boligsidens Markedsindeks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

De seneste fire år er priserne på villaer og rækkehuse steget fra december til januar, men i 2019 bød årets første måned på et lille prisfald. Det viser nye tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Ser man på hele landet, faldt huspriserne 0,6 procent til en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 13.853 kroner. Og det er stik imod, hvad vi har været vant til de seneste fire år, påpeger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

»I grove træk plejer vi at opleve, at priserne stiger i foråret og sommeren, flader ud i andet halvår og så småt begynder at stige igen i december og januar. Det er ikke tilfældet nu, hvor vi har set små prisfald på huse de seneste fem måneder i træk,« siger hun og understreger, at det ikke er et foruroligende prisfald.

Sammenlignet med priserne i januar 2018 er der dog stadig tale om en prisstigning på 3,2 procent på landsplan.

»Det er ikke et problematisk fald, men et større fald end vanligt og en udvikling, der er anderledes, end vi har været vant til,« forklarer Birgit Daetz.

»Ingen vild boligfest i provinsen«

Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, fremhæver i en kommentar til tallene, at en enkelt måned med beskedent prisfald ikke ændrer ved, at »boligmarkedet er i fin form«. Hun påpeger til gengæld, at der ikke er nogen vild boligfest i gang i provinsen.

»Vi er der i boligmarkedets cyklus, hvor prisstigningerne rykker ud fra de største byer til kommuner længere væk. Det gælder især omkring København og Frederiksberg, men også omkring Aalborg og Aarhus samt andre af de større provinsbyer. Efter fire-fem år med meget kraftige prisstigninger på huse i tæt nærhed til landets største byer, så er prisniveauet blevet så højt, at mange familier ikke længere kan være med,« skriver hun.

I Region Hovedstaden kostede en kvadratmeter hus 25.041 kroner i januar 2019. Det er 1,3 procent mindre end i december, men 3,5 procent mere end i januar 2018.

»Derfor ser boligkøberne nu længere væk og køber hus i billigere områder, hvor udvalget er større, og hvor prispresset er mindre. Så selv om der er fint gang i hushandlerne mange steder i provinsen, så er prisstigningerne beskedne. Og når flere hushandler foregår i sådanne områder, trækker det nedad i prisudviklingen på landsplan,« skriver Mira Lie Nielsen.

I Nykredit er den samlede forventning til 2019 fortsat, at huspriserne på landsplan stiger med 2,7 procent.

»I takt med at mere aktivitet rykker mod områder med mindre prispres, så må vi også forvente, at stigningerne måned for måned vil ligge tættere på nulpunktet, og at der i enkelte måneder vil være små prisfald,« skriver hun.

Også Boligsiden.dk fastholder sin prognose for prisudviklingen i 2019, hvor forventningen indtil videre er, at årsændringen bliver på nogenlunde samme niveau som i 2018.

»Huspriserne er de seneste tre år steget omkring fire procent hvert år, og hvis rente og arbejdsløshed forbliver lav, og højkonjunkturen fortsætter, kan prisudviklingen lande i samme leje i 2019. Januar-tallene fortæller os blot, at i det omfang prisstigningen kommer, bliver det senere end tidligere,« lyder det fra Birgit Daetz.

Huspriserne på samme niveau som i maj 2018

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, skriver i en kommentar, at huspriserne målt over de seneste otte måneder har budt på små månedlige udsving, men at boligerne i dag handles til stort set samme priser som sidste forår.

»Tilbage i maj 2018 kostede et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter 1.937.000 kroner. I dag koster samme hus 1.939.000 kroner - eller 2.000 kroner mere,« lyder det i kommentaren.

»Udviklingen dækker dog over pæne prisstigninger i særligt Syd- og Vestsjælland, på Fyn og i Vestjylland, mens særligt hovedstaden og Nordjylland oplever faldende priser,« uddyber Lise Nytoft Bergmann.

I landsdelen København by er den aktuelle kvadratmeterpris for et hus på 34.263 kroner, mens den i Københavns omegn er på 28.260 kroner og i Nordsjælland 22.178 kroner.

Dykker man ned i kommunetallene, er der dog store forskelle på kvadratmeterpriserne. I Gentofte skal man eksempelvis betale 41.035 kroner, mens prisen i Høje-Taastrup er 20.751 kroner. I de nordsjællandske kommuner spænder kvadratmeterpriserne fra 13.268 kroner i Halsnæs til 31.742 kroner i Rudersdal.