Handel med disse huse er vokset med over 80 procent under coronakrisen

Boligmarkedet har overrasket alle ved at brage frem i 2020 på trods af coronakrisen. Nu viser beregninger, at især omsætningen af dyre huse er steget voldsomt. Det er der flere årsager til, påpeger økonom.

Boligkøberne har i 2020 især haft stor appetit på de dyreste liebhaverhuse på markedet – typisk i og omkring København. Modelfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Langt flere danskere end normalt har under coronakrisen købt huse i den dyre ende af markedet.

Det viser sig i sagens natur i de dyreste boligområder i og omkring hovedstaden, viser data fra Boligsiden, som mæglerkæden Home har regnet videre på.

Mæglerkædens markedsanalytiker har delt de omsatte huse i rekordåret 2020 op i dem med en handelspris over og under ti mio. kroner, og tendensen er meget klar: Markedet for liebhaverboliger er nærmest gået amok i forhold til det generelle husmarked.

»De salgsrekorder, vi har set på boligmarkedet generelt i 2020, er endnu vildere på liebhavermarkedet,« konkluderer markedsanalytiker Henrik Hauthorn Jensen fra Home.

De konkrete tal viser, at mens hussalget generelt kun voksede med knap 17 procent fra 2019 til 2020, er omsætningen af de dyreste huse nærmest eksploderet i en stigning på 83 procent til 762 huse.

Det medfører, at 346 flere huse med en salgspris over ti mio. kroner blev handlet i 2020 i forhold til året før.

Hvis tallene deles endnu mere op, er der også sket en kraftig stigning i omsætningen af huse med salgspriser mellem fem og ti mio. kroner. Her er der handlet 38 procent flere huse i 2020 end i 2019.

Planer op af skuffen

Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i Danske Bank tilskriver de voldsomme stigninger i flere af boligmarkedets data, at coronakrisen har fået mange danskere til at tage deres boligplaner op af skuffen.

»Der er formentlig sket det, at mange i forvejen har gået med overvejelser om at flytte. De har måske bare ikke taget springet. Så har corona skubbet på, så det er rykket frem, fordi din bolig nu viste sig at være for lille, eller du ville have bedre omgivelser. Og da priserne viste sig ikke at dykke, så har mange tænkt, at det er nu, de skal have noget bedre og dyrere at bo i,« vurderer hun.

Samtidig vidner fremgangen i omsætningen af de dyreste boliger også om danskernes privatøkonomiske tilstand.

»Tallene vidner også om, at vi har formuer, vi kan bruge på boliger – ikke mindst friværdier. Det er nok ikke førstegangskøbere, der driver udviklingen for de dyre boliger. Vi har haft en årrække med stigende boligpriser og flere, der betaler af. Så man har store friværdier, og flere kan købe mere,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Men jo dyrere bolig, jo højere er risikoen for prisfald.

Også en risiko

»Man skal nok være mest bekymret i forhold til de stigende renter. Der er en tendens til, at når renterne er lave, så koster den ekstra million kroner ikke ret meget mere om måneden at låne. Så stiger priserne hurtigere i de dyre områder – og omvendt når den ekstra million kroner bliver dyrere,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, der også påpeger, at flere og flere danskere over det seneste år har optaget fastforrentede lån og dermed ikke bliver direkte ramt af stigende renter.

Ejendomsmægler Jes Frydendall, som ejer Home Hellerup, peger også på de lave renter som baggrund for udviklingen.

»Renterne er lave, og selvom priserne på boligerne aldrig har været højere, har det alligevel heller aldrig været billigere at købe,« vurderer Jes Frydendall.

Salgspriser på mellem fem og ti mio. kroner rækker sjældent til en liebhavervilla i hovedstadsområdet, hvor man ifølge Homes mæglere skal op på 10-15 mio. kroner for at tale om liebhaveri – og nord for København på den anden side af 25 mio. kroner.

Men på landsplan indgår mange unikke liebhaverboliger i prisspændet fem til ti mio. kroner, påpeger Henrik Hauthorn Jensen.

Samlet set skifter 85 procent af de handlede huse til over ti mio. kroner ejer i Region Hovedstaden.

Mens der er sket en stigning på over 86 procent i handlen med huse i den dyre ende i Region Hovedstaden, er der i Region Midtjylland sket en stigning på 75 procent.