Forbrugerrådet Tænk: Google overtræder dansk lovgivning

Det er så godt som umuligt for forbrugere at gennemskue, hvad de siger ja til, når de godkender betingelser for brug af Google Pay. Sådan lyder det fra Forbrugerrådet, som har sendt Google et brev med kritikpunkter.

Google indtager nu også Danmark og Norden på betalingsområdet, hvor man vil tage kampen op med blandt andre Apple. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du vil vide, hvilke vilkår du siger ja til, når du bruger Google Pay, skal du pløje dig gennem 50 siders Google-betingelser, der er spredt over fem forskellige dokumenter.

Men selv da er det langt fra sikkert, at du er blevet klogere.

Kritikken kommer fra Forbrugerrådet Tænk, som mener, at Google ikke lever op til de danske regler for betalingstjenester.

»Googles betingelser er, efter vores vurdering, i klar konflikt med de danske regler. Det skal være tydeligt for forbrugeren, hvad data kan blive brugt til, men selv efter, at vi har brugt timer på at studere vilkårene, har vi svært ved at gennemskue præcis, hvad man siger ja til, når man bruger appen,« siger Troels Hauer Holmberg, som er seniorøkonom i Forbrugerrådet.

Konkret er problemet, at der i Google Pay henvises til fem forskellige sæt servicevilkår, eksempelvis Googles overordnede betingelser.

»I Danmark har vi nogle særlige regler, der er lavet med det formål at sikre god forbrugerbeskyttelse. Men Google kommer med et sæt internationale brugervilkår, der efter vores vurdering ikke harmonerer med den danske lovgivning på området,« siger Troels Hauer Holmberg.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det et krav efter de danske betalingsdataregler, at brugerne skal have en klar og præcis beskrivelse af, hvad deres data bliver brugt til.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer Google til at samle beskrivelsen af, hvordan  betalingsdata bliver behandlet, i et enkelt dokument, hvor det præcist forklares, hvad data potentielt kan bruges til.

Kritikken af Google er nedfældet i et brev til tech-virksomheden. Google oplyser, at brevet er modtaget, og at virksomheden er i dialog med Forbrugerrådet.

»Hos Google arbejder vi på at øge klarheden i servicevilkårene og bringe det up to date med f.eks. ændringer i produkter eller loven i et givent land. Derfor er vi også glade for den dialog, vi har med Forbrugerrådet – netop om at gøre tjenesten bedre og mere klar og tydelig,« oplyser Google i en e-mail.

Forbrugerrådet: Google åbner for deling af betalingsdata

Uklarheden i servicevilkårene er imidlertid ikke det eneste punkt, hvor Forbrugerrådet mener,at Google overtræder de danske regler.

Google åbner nemlig for, at betalingsdata kan bruges til tjenester rettet mod tredjeparter, mener Forbrugerrådet Tænk. Og det vil ifølge organisationen være klart i strid med dansk lov.

»Google har en særlig formulering, som åbner op for, at data kan bruges til tjenester rettet mod tredjeparter. Det er meget klart i den danske lovgivning, at sådanne data kun må bruges til tjenester, der er direkte henvendt til forbrugeren,« siger Troels Hauer Holmberg.

Konkret drejer det sig om en formulering i servicevilkårene »Google Payments Privacy Notice«, som forbrugere også bliver underlagt.

»Information kan også blive brugt til at assistere tredjeparter i levering af produkter eller tjenesteydelser, som du efterspørger fra dem,« lyder formuleringen, som Berlingske har oversat til dansk.

Troels Hauer Holmberg understreger, at det ikke er Forbrugerrådet Tænks indtryk, at Google på nuværende tidspunkt bruger data til formål, som ligger udover, hvad den danske lovgivning tillader.

»Men det her handler om forbrugeres retssikkerhed, som bliver udfordret, når Google i brugervilkårene giver sig selv lov til at bruge data til formål, der er i konflikt med betalingsloven. Vilkårene skal sikre, at Google hverken i dag eller i fremtiden bruger data til formål, de ikke må i Danmark. Det er ikke nok, at Google siger, at de ikke gør det. Det skal også stå klart og tydeligt i vilkårene,« siger seniorøkonomen.

Google oplyser, at virksomheden er opmærksom på, at privatliv og datasikkerhed er yderst vigtigt for brugerne, og Google derfor beskytter data med indtil flere lag af sikkerhed.

»Når data indsamles via Google Pay, sker det først og fremmest for at få produktet til at fungere, som det skal – og Google sælger dem aldrig til tredjepart. Google bruger heller ikke data i annonceøjemed, f.eks. til målretning af annoncer,« skriver Google i en e-mail.