Danske Bank tester ny afløser til kreditkortet

En ny betalingsløsning bliver i denne måned testet i butikker i Danmark, Norge og Sverige, hvor Danske Bank vil knytte Mastercard til kroppen.

PR-foto. Danske Bank tester nu en ny betalingsløsning, hvor man går skridtet videre fra kreditkortet. Fold sammen
Læs mere

Det kontaktløse Dankort eller mobilen er tilsyneladende ikke endestationen for, hvor bekvemt det skal være at betale for varerne i butikken. Nu lancerer Danske Bank nemlig en ny betalingsløsning under navnet Fastpay.

I stedet for at fiske et kreditkort op af lommen er tanken i stedet, at man skal kunne føre eksempelvis armen henover betalingsterminalen i butikken. Forudsætningen er, at man har Fastpay-løsningen i en urrem eller et armbånd eksempelvis.

Betalingsløsningen består af en betalingschip med indbygget antenne, som kan sættes, hvor man vil, og chippen er så koblet til Mastercard Direct. Dermed er det altså for en gangs skyld ikke Dankortet, der bliver udviklet nye tiltag til.

»Vi tror på, at de såkaldte »wearables«, hvor man eksempelvis kan betale med sit ur eller et smykke med indbygget betalingschip, vil vinde frem som en af fremtidens betalingsmåder. Fastpay kan skubbe til udviklingen, da man ikke længere behøver at investere i et særligt ur eller lignende for at kunne betale kontaktløst uden brug af kort,« oplyser Morten Schwaner, der er chef for kort- og mobilbetalinger i Danske Bank, i en pressemeddelelse

Selfies og hjerterytmer

Løsningen vil ifølge banken blive testet i både Danmark, Norge og Sverige med start i denne måned. Når kunden bestiller Fastpay, følger der en startpakke med inklusiv betalingschip, en chipholder og et armbånd. Brugeren kan betale op til 350 kroner uden at skulle indtaste pinkode. Der er endnu ikke sat dato på, hvornår løsningen bliver rullet ud til alle Danske Bank-kunder.

Danske Bank er langtfra de eneste finansielle aktører, der er innovative på betalingsområdet. Berlingske har tidligere berettet fra tegnebrættet hos betalingskæmperne Visa og Mastercard, hvor man er i fuld færd med at finde de næste måder at betale for varer og serviceydelser på. Visa var sidste år eksempelvis i gang med at teste en løsning på en café i USA, hvor man kan betale ved at vinke, mens Mastercard var i gang med at kigge på løsninger baseret på en selfie eller ens hjerterytme.

I juli sidste år åbnede Mastercards divisionsdirektør med ansvar for såkaldte »identity solution­s« i øvrigt op for, hvad der minder umanerligt meget om netop det, man nu har sat i søen hos Danske Bank.

»Selv om det er smart med fingeraftryk eller ansigtsgenkendelse, skal jeg stadig sætte en finger på min mobil eller tage et billede af mit ansigt. Det næste store ryk bliver, at du slet ikke skal gøre noget for at købe ting. For vi, bankerne og butikkerne, vil vide, at det er dig, uden at du skal foretage dig noget. Det bliver sandsynligvis muligt gennem wearables. Mit bedste bud er enten i selve tøjet eller i dit ur,« sagde Bob Reany dengang til Berlingske.