Efter rekordår ændrer boligkøberne kurs

Coronapandemien medførte et overraskende boom på boligmarkedet. Men nu kommer der andre signaler fra køberne, viser ny rundspørge.

Rundspørge tyder på, at det store boom på boligmarkedet er ved at være overstået. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligkøberne er ved at ændre kurs i forhold til det voldsomme boom på boligmarkedet, som de stod for i 2021.

Det tyder en ny rundspørge om danskernes boligplaner for 2022 på.

Det er et såkaldt køberbarometer, som analysevirksomheden YouGov har lavet for mæglerkæden Home, der viser en faldende interesse for boligkøb over det næste halve år.

Home kalder dog det nye niveau for »et mere normalt leje efter et par år, hvor der er sat adskillige rekorder i solgte boliger

Ifølge rundspørgen med 2036 svar har 12,7 procent af danskerne aktuelle planer om at købe bolig i det kommende halvår.

Men det er et tydeligt fald i forhold til den tilsvarende rundspørge for tre måneder siden, hvor 17,7 procent havde planerne.

Kun på Fyn er der fortsat stigende køberinteresse, mens købsplanerne i Østsjælland og  Nordsjælland er omtrent stabil det seneste kvartal.

Der er også tale om at fald i forhold til, at 15 procent af de adspurgte danskerne i januar 2021 havde planer om boligkøb. Men det er en tilbagevenden til normale forhold, mener Michael Dalsager, der er boligmarkedsanalytiker i Home.

»Det er forventet, at vi i 2022 vil se et mere normalt boligmarked, der ligner årene op til corona, og barometeret indikerer altså, at hverdagen begynder at indtræffe de kommende måneder,« skriver han i en meddelelse om tallene.

To forklaringer

Ifølge Home er der to oplagte forklaringer på den faldende købsinteresse. For det første har rekordmange danskere købt bolig over de seneste to år med over 210.000 bolighandler i 2020 og 2021.

For det andet tyder alt på, at coronavarianten omikron er mindre alvorlig end deltavarianten, og det får danskerne til at se mere positivt på coronasituationen end tidligere.

»Trods rekordhøje smittetal er situationen anderledes nu end under tidligere nedlukninger, hvor usikkerheden og alvoren var større. Her puttede vi os hjemme, og hjemmet fyldte pludselig rigtig meget og fik en anden betydning,« skiver Homes analytiker.

Samtidig med den faldende interesse er udbuddet af boliger faldet gennem coronatiden og er lige nu det laveste i 148 måneder, viser tal fra Boligsiden.