Priserne fortsætter op: Så meget har boligejerne tjent

Nye boligtal viser fortsat stigende værdistigninger til boligejerne – især i hovedstadsområdet. Men det går ikke så stærkt som tidligere. Se prisstigningerne kommune for kommune.

Danskernes ejerboliger stiger fortsat i værdi, selvom tempoet er aftaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne fortsatte opad i november. Både på huse og lejligheder, og det betyder prisstigninger på begge typer boliger 19 måneder i træk.

På den enkelte måned er huspriserne steget med 0,2 procent og lejlighederne med 0,5 procent.

Men der er store forskelle fra kommune til kommune. I den ene ende af skalaen har husejere i Gentofte i gennemsnit set deres ejendoms værdi stige med cirka 1,4 millioner kroner i år til og med november. Og i Rudersdal er priserne også steget med over en million kroner i gennemsnit.

Modsat er huspriserne ligefrem faldet i fire af landets kommuner – mest på Langeland, hvor de er faldet med hele 7,4 procent svarende til 70.000 kroner på et gennemsnitligt hus på 140 kvadratmeter.

Det viser en opgørelse, som Arbejdernes Landsbank har lavet på baggrund af tal fra Boligsiden.

Overordnet set mener cheføkonom Jeppe Borre fra Arbejdernes Landsbank, at boligejerne er blevet mere eller mindre forgyldte i 2021.

Her er de steget mest

»Regner vi på et hus på 140 kvadratmeter, er prisen i gennemsnit steget med 240.000 kroner siden årsskiftet. For lejligheder på 80 kvadratmeter er den gennemsnitlige prisstigning 260.000 kroner, mens sommerhusejere i gennemsnit har kunnet se prisen stige med 250.000 kroner i år,« konkluderer han.

For sommerhuses vedkommende er der regnet på et hus på 90 kvadratmeter.

Overordnet set er det med afstand boligejere i Region Hovedstaden, som har oplevet den største værdistigning, når boligformuen skal gøres op. Her er prisen på huse i gennemsnit steget med 650.000 kroner i 2021. Herefter følger Region Sjælland med 240.000 kroner, mens både Region Midtjylland og Region Syddanmark har tilføjet 110.000 kroner til boligformuerne i gennemsnit. I bunden ligger Region Nordjylland med 100.000 kroner

Men der er ikke tale om penge i hånden, understreger cheføkonomen.

»Det er vel at mærke en formue på papiret og altså ikke mønter i hånden, men det ændrer ikke ved, at der er betragtelige stigninger i boligejernes formuer,« konstaterer han.

Skarp diskussion

De voldsomme og langvarige prisstigninger på ejendomme har affødt en skarp diskussion om behovet for et indgreb for at dæmpe boligpriserne. Især Nationalbanken taler for, at der gribes ind for at forebygge en prisboble på boligmarkedet.

Jeppe Borre påpeger, at »gassen er gået af ballonen, og prisstigningerne er fladet mærkbart ud.«

Gennem efteråret er priserne steget langsommere på både huse og lejligheder end i de foregående 18 måneder.

»Det langsommere tempo på boligmarkedet har bidt sig fast, og det er positivt. Hastigheden var tidligere på året alt for høj, hvilket øger risikoen for at bringe boligmarkedet ud af balance. Derfor er den langsommere prisudvikling kærkommen,« lyder Jeppe Borres analyse af situationen.