Dampen går af boligmarkedet: »Færre boligkøbere kan og vil være med«

Nye tal viser, at der i august blev solgt 7.226 huse, lejligheder og sommerhuse i Danmark. Det er 15 procent lavere end samme måned året før. Økonomer mener, at boligmarkedet mere begynder at ligne tiden før corona.

Antallet af bolighandler er på vej ned. Nykredit bemærker, at det største skifte er sket i forhold til sommerhusene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligsalget flader ud, og coronafeberen er langsomt ved at aftage. I august blev der i alt solgt 7.226 huse, lejligheder og sommerhuse i Danmark. Det er 15 procent mindre end samme måned sidste år og det næstlaveste i år.

Det viser nye tal fra Boligsiden.dk, der er ejet af størstedelen af de danske ejendomsmæglere. Opgørelsen kommer op til, at regeringen i næste uge skal give besked om, hvorvidt man vil gribe ind på det boligmarked, som har været brandvarmt i coronakrisen.

Det Systemiske Risikoråd anbefalede i starten af sommeren, at regeringen begrænser danskernes muligheder for at bruge afdragsfri lån for at få boligmarkedet til at køle af. Om regeringen følger det råd er foreløbig uvist, men den har indtil videre været meget afvisende.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre bemærker, at hvis vi deler salget op mellem de enkelte boligtyper, så blev der i august handlet 4.673 huse, 1.571 lejligheder og 982 sommerhuse. For alle tre boligtyper er der tale om den laveste aktivitet siden foråret 2020.

»Dampen går helt tydeligt af boligmarkedet. Handlerne er slet ikke på højde med det, som vi så tidligere på året, og er dykket med 40 procent siden handelsrekorden i marts. Hertil skyder også priserne med en væsentligt langsommere fart. Det er på alle måder positivt, at boligmarkedet er faldet mere til ro, da hastigheden kort og godt var blevet for høj. Markedet lige nu minder meget mere om tiden før corona end under corona,« skriver Jeppe Juul Borre i en kommentar.

Største skifte for sommerhuse

Chefanalytiker og boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen bemærker, at boligsalget steg en anelse fra juli til august. Det er helt forventeligt, at boligsalget stiger en anelse efter sommerferien.

»Overordnet set bakker salget i august dog op omkring, at farten på boligmarkedet er på retur. De store prisstigninger, især i de større byer, gør, at færre boligkøbere kan og vil være med. Når en større del af indkomsten skal gå til at betale for lejligheden, så vil der være nogen, som ikke længere har råd eller lyst til at købe en ny bolig,« skriver Mira Lie Nielsen i en kommentar og bemærker, at det største skift er sket på sommerhusmarkedet.

Mira Lie Nielsen mener, at det lavere salg allerede er begyndt at kunne ses ved lavere prisstigninger, og i Sydbank regner man også med, at danskerne må forvente, at tiden med årlige prisstigninger på over ti procent er forbi for denne omgang.

»Boligmarkedet kører ikke længere i overhalingssporet. Det er bestemt gode nyheder, for hvis boligmarkedet blev ved med at trodse tyngdeloven, kunne hårde indgreb blive nødvendige for at afværge en boligboble,« skriver makroanalytiker i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel i en kommentar.

Han mener, at boligpriserne vil stige med tre til fem procent det næste år.