Boligmarkedet bremser op – nu kommer der flere huse og ejerlejligheder til salg

Nye tal for udbuddet af boliger tyder på, at de kraftigt stigende priser i høj grad skyldes corona. Jo mere vi var lukket ned, desto flere interesserede købere kom der.

Danmarks Nationalbank mener, at der skal komme et indgreb mod boligmarkedet, men nye tal tyder på, at markedet er ved at bremse op. I den seneste måned er der specielt kommet flere lejligheder til salg. Et øget udbud af boliger kan være med til at tage noget af presset af boligmarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du på jagt efter ny bolig? Så er der godt nyt, for boligmarkedet er ved at bremse op. Der er ganske enkelt flere boliger at vælge imellem. I juni steg udbuddet af boliger til salg, og det betyder, at der ved indgangen til juli var 40.000 boliger til salg.

Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Det er første gang siden nytår, at udbuddet af boliger til salg er røget over de 40.000. Og det er udbuddet af alle boligtyper, som stiger, men stigningen er størst for ejerlejligheder og fritidshuse. I juni var der 2,2 procent flere parcelhuse til salg, der var syv procent flere ejerlejligheder til slag og omkring seks procent flere fritidshuse.

Det øgede udbud bliver positivt modtaget af flere økonomer.

»Udbuddet stiger på alle boligtyper og over stort set hele landet. Det vidner om et boligmarked, der er ved at bremse op oven på et år med hektisk aktivitet. På nuværende tidspunkt er vi ikke bekymrede for udviklingen, da vi kommer fra en situation, hvor tingene gik alt for stærkt,« skriver Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar.

Hun mener, at udbuddet af boliger vil stige i den kommende tid:

»Det stigende udbud bestyrker os i, at det er et coronafænomen, vi har været vidne til på boligmarkedet det seneste år. Jo mere nedlukket samfundet har været, jo flere interesserede købere er der dukket op, og nu hvor de sociale spilleregler igen begynder at ligne sig selv, gør boligmarkedet det også. Vi hilser normaliseringen velkommen, og vi forventer, at den fortsætter i den kommende tid.«

Det er stadig lavt

Udviklingen på boligmarkedet har været et af de helt store emner i den senere tid. Det er sket efter, at Det Systemiske Risikoråd og Danmarks Nationalbank har anbefalet et indgreb på boligmarkedet. Først og fremmest via en begrænsning i brugen af afdragsfrihed.

Det store spørgsmål i den sammenhæng har været, om timingen var den rigtige. Er de kraftigt stigende priser udtryk for, at der er ved at komme en boble, eller er det, som Lise Nytoft Bergmann skriver, et midlertidigt fænomen knyttet til corona?

Flere har peget på, at et af de afgørende forhold er, at boligudbuddet gerne skal stige. Det vil være med til at tage noget af presset på priserne.

En måned er naturligt nok ikke det eneste afgørende i den sammenhæng, og Birgit Daetz, direktør for Boligsiden.dk, understreger, at der stadig er plads til, at udbuddet kan vokse en del, for det samlede niveau af boliger til salg er stadig på et lavt niveau.

»Før corona lukkede landet ned, havde vi et samlet udbud, der lå omkring 55.000 til 65.000 boliger til salg, og med det in mente er det nuværende udbud stadig lavt. Men det er i den forbindelse vigtigt at fremhæve, at det markante fald i udbuddet er stoppet. Det samlede udbud har været stagnerende i de seneste måneder, og nu ser vi, at udbuddet begynder at vokse,« siger Birgit Daetz.

Brian Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, mener, at dagens tal er et udtryk for en vending i boligudbuddet. Men han understreger samtidig, at boligudbuddet ligger langt under niveauet for et år siden. For huse er udbuddet 20 procent lavere end samme tid sidste år, hvor det er 15 procent under for lejligheder og 25 procent for sommerhuse.

»Vi forventer, at der er sat en prop i boligudbuddet for nu, hvor vi ser det fortsætte yderligere opad i den kommende tid. Det vil medvirke til at lægge en dæmper på priserne, som derudover også får modvind fra højere renter samt det generelt høje prisniveau, hvor færre kan og vil være med,« skriver Brian Helmer.

Danmarks Nationalbank argumenterede for indgrebet mod afdragsfriheden ved, at det vil være med til at gøre den danske økonom mere solid og stabil. Det vil vi kunne drage fordel af, når vi kommer ind i en ny lavkonjunktur.