ATPs milliardunderskud vendt til plus på en måned

Pensionskassen ATP var hårdt ramt af den store finansielle uro på de globale markeder i 2018, men de kommende pensionister kan glæde sig over, at milliardminusserne er vendt til et plus allerede efter januar måned.

ATPs konstituerede topchef Bo Foged kan sammen med alle kommende danske pensionister glæde sig over, at pensionskassens hårdt ramte investeringer har taget en helt anderledes positiv drejning i det nye år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann / Ritzau Scanpix

Sikke en forskel en måned kan gøre. Da 2018 blev til 2019 kunne den konstituerede topchef for ATP, Bo Foged, konstatere, at pensionskassens investerings- og afdækningsportefølje havde givet et negativt afkast på markante 6,8 mia. kr.

På torsdagens pressemøde, hvor ATPs årsregnskab blev præsenteret, kunne Bo Foged så fortælle, at havde man taget januar måneds udvikling med i det billede, ja så havde resultatet i stedet været et positivt afkast på 0,4 mia. kr.

»Det fjerde kvartal i 2018 er det mest negative kvartal, vi har haft siden finanskrisen. Vi skal ti år tilbage for at finde noget lignende. Derefter er det så gået stærkt den anden vej i januar. Det minder en om, hvor utroligt svært det er at time markedet – også for langsigtede investorer som os,« forklarer Bo Foged.

Dyre aktier

De positive afkast i januar er primært drevet af aktieporteføljen – i særdeleshed de udenlandske aktier, men også de danske. Det er således et ganske andet billede end hele 2018.

ATP havde ellers et plus på 6,9 mia. kr. efter årets første ni måneder, så afslutningen af året, hvor både oktober og december var præget af heftige aktiefald, har givet store minusser i porteføljen. De børsnoterede udenlandske aktier gav samlet et underskud på 6,6 mia. kr., mens de danske børsnoterede aktier gav underskud på 2,6 mia. kr.

»Aktierne kostede os i 2018,« lyder det tørt fra Bo Foged.

Han forklarer, at for de danske aktiers vedkommende trak investeringerne i Danske Bank, Pandora og A.P. Møller ned. Ørsted, Coloplast og Vestas trak derimod op. Men mens det danske aktieindeks samlet faldt med omkring 14 pct., så stod det værre til med de udenlandske aktier.

»Det japanske aktieindeks faldt eksempelvis med 18 pct. Vi har ligget relativt tung i investeringer i Asien, så Japan har kostet os,« forklarer han.

Infrastruktur og ejendomme giver plus

Der var dog også plusser i årets løb. Unoterede aktier bidrog med tre mia. kr., mens fast ejendom og infrastruktur gav yderligere henholdsvis 2,7 mia. kr. og 2,1 mia. kr. ATP har i årets løb investeret yderligere i de to sidstnævnte områder, hvor især infrastrukturen er løbet med flere milliarder. Værdien af pensionskassens investeringer i fast ejendom er i løbet af 2018 således steget fra 43,9 mia. kr. til 47,8 mia. kr., mens infrastrukturinvesteringerne er steget fra 29,6 mia. kr. til 39,3 mia. kr.

»Vi har generelt appetit på de områder, hvor vi kan se attraktive afkast, og det er inden for de illikvide områder som blandt andet fast ejendom og infrastruktur. Men der er også begrænsninger for, hvor mange skud man har i bøssen med de her investeringer, da de er meget komplekse,« forklarer Bo Foged.

Selv om januar måned altså har bragt afkastet op i plus igen, så fortsætter Bo Foged med de samme formaninger til danskerne om at sænke forventningerne til fremtidige afkast, som hans forgænger kom med i slutningen af oktober sidste år.

»Januars udvikling har ikke givet større appetit på risiko hos os. Vi har fået rigtig meget afkast på forskud. Vores portefølje har i fem år givet 12,5 pct. i afkast årligt – det er ganske pænt. Derfor forventer vi mere moderate afkast fremadrettet,« forklarer han.

Pensionsbossen håber dog, at markederne bliver præget af lidt mindre geopolitisk usikkerhed, end tilfældet har været i 2018: den amerikanske præsidents, Donald Trumps, handelskrig med Kina, Brexit, politisk uro i Italien og Frankrig, centralbankernes renteudmeldinger. Fronterne har været mange, og de er stadig i frisk erindring.

»Intensiteten har været aftagende, men den kan meget vel komme til at stige igen. Vi har ikke bevæget os så langt fra mange af de scenarier, at det ikke sagtens kan blusse op igen og tage over i markederne. Januar måneds positive udvikling har overrasket mange.«