2018: Det værste år at tjene penge nogensinde

Næsten lige meget hvor man har investeret i 2018, har man tabt penge. Det er helt unikt, fordi der plejer at være mindst en aktivklasse, der giver et hæderligt afkast.

Puha. Investorernes humør er medtaget op til årets slutning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix

Aktier har fået klø i år. Olieprisen er styrtdykket. Og obligationer er faldet over en bred kam.

Uanset hvor man kigger hen som investor, har 2018 været et herrens år, og både private og professionelle har kæmpet med at finde afkast. Faktisk er 2018 på vej til at blive det værste år nogensinde, målt på hvor mange aktivklasser der er faldet i værdi, ifølge data fra Deutsche Bank. Ud af 70 aktivklasser, som den tyske bank overvåger, er 89 pct. i rødt for i år – det højeste niveau, siden dataserien startede i 1901. For sammenligningens skyld er udregningen lavet i dollar, men også i lokale valutaer har det været et skidt år.

Der er simpelthen stort set intet, der virker. Hverken aktier, statsobligationer, virksomhedsobligationer, emerging markets, råvarer eller ejendomme. Ud fra et historisk synspunkt er det helt unikt, da der normalt vil være nogle aktivklasser, der fremstår som et lyspunkt – som for eksempel under finanskrisen i 2008, hvor aktier så blodrødt, men obligationer tordnede højere. Men i år er der intet sted at gemme sig.

»Mens vi går ind i den sidste måned af året, vil det i betragtning af de mange markeder med store negative afkast kræve en ret spektakulær »julespurt« at ændre historien for hele året,« skriver Deutsche Banks strateger Craig Nicol og Jim Reid i en rapport til kunderne.

Julespurten træder ofte i karakter i årets sidste handelsuger og hjælper med at løfte markederne verden over, i takt med at investorerne skynder sig at lave årets sidste handler og generelt er i højt julehumør.

Centralbanker og handelskrig er syndere

Blandt de hårdest ramte aktiver indtil videre i 2018 er kinesiske, græske og tyske aktier samt råvarer. Kinas Shanghai Composite og Grækenlands Athex-indeks er begge drattet omkring 20 pct., mens Tysklands DAX 30 har tabt 15 pct. – det første årlige fald siden 2011. Oliepriserne har de seneste måneder fået de værste prygl, og WTI-oliebenchmarket er efter en 22 pct. nedtur i november faldet 16 pct. i 2018.

De få lyspunkter i markedet er også nemme at overse. Årets »højdespringere«, Nasdaq og S&P-indekset, klamrer sig til stigninger på henholdsvis 3,7 pct. og 1 pct.

Det deprimerende investeringsår kommer efter det diametralt modsatte billede i 2017. Kun én aktivklasse endte sidste år i negativt territorium, hvilket gjorde 2017 til det bedste år nogensinde ifølge Deutsche Banks data. Bankens strateger forklarer, at det pludselige skift er kommet, fordi centralbankerne er gået fra at have historisk lave renter og pumpe penge ud i markedet til nu at begynde at stramme pengepolitikken.

»Mellem 2010 og 2017 var væksten (især i Vesten) under normalen, men QE og negative/nulrenter sikrede, at alle aktiver steg samtidigt, og at al volatilitet blev knust på grund af støtten fra centralbankerne. Over de seneste 18 måneder har væksten generelt været over normalen, men vigtigst for aktiver er centralbankerne gået fra en lempelig pengepolitik til en strammere pengepolitik,« skriver Deutsche Bank-strategerne.

QE refererer til »quantitative easing«, som dækker over de opkøbsprogrammer, centralbanker indførte for at redde økonomien efter finanskrisen.

Craig Erlam, senior markedsanalytiker hos handelshuset Oanda i London, fortæller også, at 2018 er noget særligt, fordi obligationer er blevet ramt af stigende renter i USA, mens aktiemarkedet har bakset med en masse risikoelementer, for eksempel handelskrigen mellem USA og Kina. Konflikten mellem de to stormagter blev optrappet onsdag, efter at det kom frem, at Huaweis finansdirektør – og datter af selskabets stifter – er blevet anholdt i Canada med henblik på at blive udleveret til USA.

»Normalt »outperformer« obligationer, når aktier falder,« siger Craig Erlam og fortsætter:

»Handelskrigen er en kæmpe vægt om halsen på aktier – og især i emerging markets. Der er en masse af de lande, der er afhængige af en stærk global økonomi og handel, så hvis to af verdens største lande er i gang med en handelskrig, kan det ramme de lande og deres aktier hårdt.«