Fem gode råd til den gode alderdom: Se altid fremad og dyrk dine kære

Rudi Westendorp er professor i aldring ved Center for Sund aldring på Københavns Universitet og forfatter til bestselleren: »Kunsten at blive ældre«. Her er hans bedste råd til det gode liv som ældre.

Tidligere ballerdanser Johnny Eliasen er en af dem, der lever det gode ældreliv. Læs artiklen om ham nedenunder denne artikel. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLE JOERN / redstar

1) Det er helt centralt, hvordan vi selv opfatter vores liv, når vi bliver ældre. Mennesker, som hele tiden evner at tilpasse sig de ændrede omstændigheder, som livet byder, er ofte dem, der selv synes, at de har et godt liv. Forskning viser, at hollændere og danskere selv oplever deres liv fyldt med muligheder og ser deres skavanker som mindre betydningsfulde. Dårlig aldring er være negativ, negativ, negativ: »Jeg har mistet alle mine venner, de er døde af sygdom og alderdom, der er ikke noget, der er værd at leve for længere. Dén går ikke!«

2)  Ældre, som er i stand til at tænke fremad, at bevæge sig fremad fysisk og mentalt og at udforske verden og de mennesker, de er sammen med har en større chance for en succesfuld aldring. Hvis man kan finde sig til rette med de vilkår, man har i dag, og acceptere det, man har mistet, er man godt på vej i den rigtige retning.

3) Lad være med at tænke i begrænsninger, se i stedet på mulighederne. Hvis du ikke længere kan cykle, så tag en rollator, det er et fantastisk transportmiddel. Og hvis det er nødvendigt med en taxa, så kør i taxa, hvis du skal besøge nogle gode venner. Det er der mange i Danmark, der har råd til en gang imellem. Tænk heller ikke på, at ting tager længere tid, end de gjorde tidligere. Hvor ofte er det, at du skal skynde dig med noget?

4)  Vi tænker ofte, at alderdom og sygdom er to sider af samme sag. Men alderdom og sygdom er uafhængige af hinanden. I dag begynder de fleste af os først at blive gamle omkring 75 års alderen. Der er mennesker, som bliver syge tidligere i livet, men så er sygdommen ikke alene et resultat af deres alder.

5)  Hvad skal der til for at styrke evnen til at se fremad? Relationer. Det er ikke alle, der har lyst til at dyrke sine relationer, men de fleste har. Hvis man har en dag, hvor man ikke er på toppen, er det vigtigt, at andre kan hive en op og fremad igen. Næste gang er det måske én selv, der hiver en ven, en partner eller et familiemedlem op.