Bygningen der skal huse Københavns nye luksusbiograf er ekstra bæredygtig

Inden længe kan københavnerne læne sig tilbage i Nordhavns nye luksusbiograf. Bygningen, der huser biografen, står til at blive »guldcertificeret«, da der er tænkt særligt på klimaet i byggeriet.

xxx
Big Bio i Nordhavn kommer til at bo i en bygning, der står til at få en guldcertificering, blandt andet fordi den er bygget, så den nemt kan bruges til andre formål, hvis Nordhavn en dag ikke længere har brug for en biograf. Rendering: NREP Fold sammen
Læs mere

Mellem Nordhavns siloer på Hamborg Plads kan man inden længe læne sig tilbage og nyde en god film midt i Københavns nye bydel.

Big Bio hedder biografen, der åbner 18. december, og som blandt andet vil være udstyret med luksus-recliners – en slags elektriske lænestole med benstøtte, der betyder, at man kan ligge ned og se eksempelvis »Star Wars IX: The Rise of Skywalker«, som rammer de danske biografer få dage inden åbningen. Det er først om nogle uger, men allerede nu kan folkene bag bryste sig af en positiv nyhed:  Bygningen er på vej mod en såkaldt »guld-certificering«, hvilket betyder, at den lever op til en lang række bæredygtighedskriterier.

Marie Engberg, forkvinde for Nordhavns handelsforening.

»Det betyder jo alt i forhold til, at Nordhavn har en erklæret vision om at være Københavns nye bæredygtige bydel. I den sammenhæng giver det rigtig god mening, at vi har noget byggeri herude, som er bæredygtigt på den ene eller den anden måde. «


Bygningen er opført af materialer, der ikke indeholder giftig kemi. Samtidig kan materialerne genbruges, hvis bygningen en dag skal bruges til noget andet. Det skyldes bl.a., at den øverste etage hverken har bærende eller afstivende vægge.

»Ejendommes opførelse står for en enorm andel af det samlede CO2-udslip på globalt plan. Branchen skal naturligvis tage ansvar for at løse det problem,« siger Rasmus Nørgaard, stifter og partner i NREP, som sammen med By & Havn er bygherre. De har et fælles selskab, der står for udviklingen af Nordhavns butiks- og handelsliv, og arbejder ud fra et særligt manifest med fem krav til kvarterets butikker – herunder bæredygtighed.

Løfter kvarteret »helt vildt«

Forkvinde for Nordhavns handelsforening Marie Engberg mener, at bygningens grønne profil er vigtig for kvarteret.
»Det betyder jo alt i forhold til, at Nordhavn har en erklæret vision om at være Københavns nye bæredygtige bydel. I den sammenhæng giver det rigtig god mening, at vi har noget byggeri herude, som er bæredygtigt på den ene eller den anden måde. Det gælder jo også Siloen og Towers, som man i stedet for at rive ned har opgraderet,« siger Marie Engberg.

Hun tror i det hele taget, at biografen bliver et udflugtsmål for københavnere fra andre bydele, ikke mindst fra næste år, når metroen til Nordhavn åbner. Biografen vil desuden en del mere end kun at vise film - den vil eksempelvis huse forskellige arrangementer.

»Det kommer til at løfte kvarteret helt vildt. Det, at den kommer til at fungere som mere end en biograf, betyder også, at flere vil komme til området,« siger Marie Engberg.

Biografens næste liv

Bag selve biografkonceptet står Henrik Obel, der i forvejen driver en Big Bio i Herlev, og som inden længe løfter sløret for biografens indretning og koncept. Selve bygningen er tegnet af arkitektfirmaet Arkitema, mens Green Building Council Denmark har analyseret, hvor bæredygtig den er.

GRAFIK

»Den dag, der ikke mere er behov for en biograf i Nordhavn, kan bygningen nemt omdannes til anden anvendelse. Det er jo fantastisk, at man allerede i konstruktionsfasen tænker: »Hvad skal det næste liv være for den her bygning?,« siger direktør i Green Building Council Mette Qvist.

En bygning kan certificeres på guld-niveau efter den såkaldte DGNB-standard. Den endelig certificering af den nye bygning kan dog først formelt gives, når bygningen efter 18. december står helt færdig.